ДПС първи при 25% изборна активност

Ниската избирателна активност работи в полза на Доган и Станишев, сочат социолози
31 май 2009 18:33, Красимир Ангелов
212
ДПС първи при 25% изборна активност
Снимка: БГНЕС

Ниската избирателна активност работи в полза на ДПС и Коалиция за България.

Ако активността падне под 25% е напълно възможно ДПС да се окаже първа политическа сила, показват резултати от изследване на МБМД две седмици преди изборите за Европейски парламент.

Социолозите обобщават, че основният въпрост остава около избирателната активност.

Засега тя се очертава около 35%. Ако се запази такава, то 5 партии биха имали евродепутати.

ГЕРБ би взел 5 или 6 мандата, Коалиция за България – 4 или 5, ДПС – 3 или 4, Атака – 1 или 2 и Синята коалиция – 1 мандат.

В процентно съотношение хората на Бойко Борисов ще вземат около 30,6%, а социалистите – 25,4%.

Следват ДПС-19,4%, АТАКА-8,1% и Синята коалиция-6,7%.

РЗС на Яне Янев събира 4,3%, но ако тенденцията за увеличение на електората им се запази, то и те имат шансове да се намесят в разпределението на мандатите.

"Прогнозните резултати отразяват мнението на гражданите и не отчитат купуването на гласове. Ако се повторят действията от 2007 година, изборните резултати са непредвидими”, застраховат се от МБМД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
0
 
! Отговори
Mickey преди 14 години
продължение:ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ!Как да класуваш срещу БСП и ДПС , като зад тях надничат ГЕРБ и АТАКА!???? Има ли нормалем човек , който да си мисли че те различни? Има ли нормален човек който да не знае , че те са създадени и ЗДРАМО контролирани от ЕДНА партип: ДС-БКП! И който и от тях да е на власт , все ЩЕ СИ УПРАВЛЯВА ДСБКП! Разлика няма да има! Има ли нормален човек който да гласъва за НДСВ след като знае че гласа му всъщност отива за БСП?Има ли нормален човек който да гласува за ГЕРБ, след като знае че е заявил че ще се отдаде на ГЕРБ в слебащото КОМУНИСТИЧЕРСКО УПРАВЛЕНИЕ! Е? Ясен ли съм! Ако се одрежат ръжете на ДС-БКП(а това е възможно) и хората видят ИСТИНСКИ ИЗБОР , ще видите как народа ще излезе да гласува яко! СЕГА ОБАЧЕ ИЗБОРА МУ Е, КАТО ПО ТОШОВО ВРЕМЕ!
170
0
 
0
 
! Отговори
Mickey преди 14 години
A НЯКОЙ ЗАМИСЛЯЛ ЛИ СЕ Е, ЗАЩО ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ СЕ ПОНИЖАВА НЕПРЕКЪСНАТО!?? След като е нормално тя да се увеличава драстично в нормални държави при такова ОТВРАТИТЕЛНО УПРАВЛЕНИЕ, шамаросвано дори и от ВЪН! И не само се увеличава избирателната активност в НОРМАЛНИ държави , ами и ги ПОМИТАТ с митинги и демонстрации! Защо не става така у нас!??????Само не ми излизайте с номера за "народопсихологията" и с турското "робство" , или че сме , защото всички помнят митингите след 10 ноември, и на Орлов Мост , когато Народа още вярваше че му е позволен ИЗБОР! А отговорете ми!
169
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
ето ти едно обосновано мнение герб 5 места+бсп 4 места +дпс 3 места+атака 2места+сдс 1място или всичко 15 места за комунист. мафия.......и друго-знаеш ли дпс откакво наи много ги е страх-да не станат първа полит.сила/те не са легитимни в европа/.ако не вярваш,кажи една европ.партия която ги е приела не за членове а дори само като делегация за някои свои конгрес......още-дали ще гласуваш с невалидна бюлетина или въобще няма да отидеш,все е добре,но в първия случаи е по лесно да ти фалшифицират резултата от гласуването...друго-не е важна изборната система-ком.мафия има пари и за мажоритарни избори,ако се наложи...изхода е в 1-негласуване или гласуване с недеиствит.бюлетина2-граждански протест и неподчинение -т.е.създаване на гражд,движение което по конституция има законод.инициатива,което да подготви и внесе в н.с. закон за лустрацията на ВСИЧКИ бивши чл. на ком.партия и техните роднини по пряка линия,закон за финансир.на полит.партии,закон за защита на държавата/касаещ всички антинационални и антидържавни прояви вклч.и иконом.и сериозни дан.престъпления и т.н....т.т. граждански протести и неподчинение пред нар.събрание,минист.съвет и президентството докато не се приемат тези закони,защото без принуда никои не се отказва от лапачката,наи малко нашите комун.хрантутляци.
168
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ако купят на няколко хиляди *** гласа или пък си надпишат гласове може и да са първи, все пак това си е стара практика на БКП/БСП ;)
167
0
 
0
 
! Отговори
izbor преди 14 години
Izbiratelnata aktivnost pred be6e 28,6%, asega 6te bade oklo 35%, i Bsp 6te sa parvi!
166
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ах,летете ескадрони!В устрема ви милиони погледи са прикованисъс надежда и любов!...
165
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
защо тогава се появяваш когато идват избори и защо същият ти насаждаше етническо напрежение?недей ме кара да говоря всичките партии сте едни и същи работите за дадени вели държави,който тайно ограбват България!Ще гласувам за теб но когато станем ортаци
164
0
 
0
 
! Отговори
ko преди 14 години
да се гордееш, че предите ти са известни само с кланета.(и то на малки деца и жени)?
163
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
беше време когато политиците бяха виновни за положение в България,в момента виновни са само и единствено хората всеки си бара *** пие кафета и не му дреме,говори срещу правителството и от време на време излиза на някои смешен протест
162
0
 
0
 
! Отговори
дедовия преди 14 години
- От кога съществува демокрацията?- Горе-долу от тогава, когато Господ извикал Адам, дал му и му E*В*А и рекъл: "Ха сега си избери жена! "
161
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
158 be ti prost li si ili na prost se prawi6.ajde stiga go misli mi hodi da glasuwa6 za nqkoj, kojto ne e tur4in,nito 6te prawi koaliciq s turcite.
160
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
гласувайте за партии, които няма да встъпят в коалиция с доган.комунистите и царистите ги видяхме що за стока са
159
0
 
0
 
! Отговори
maki преди 14 години
g-ne,ako moga da vi nari4am taka ili aga e po-dobre?tezi va6i pisania gi pi6ete v tyrski saitove,za tyka nai-malko ne govori dobre za vas.
158
0
 
0
 
! Отговори
дедовия преди 14 години
- От кога съществува демокрацията?- Горе-долу от тогава, когато Господ извикал Адам, дал му и му рекъл: "Ха сега си избери жена! "
157
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
goljmo savizdane goljma zloba ama sasto ispolsvas turski dumi stom kato si bg patroiot i predi i sega ste pod robstvo takava e vie sydbata iste dupidavzi a kvo te byrkat turzite na zapad savseli sa zelij svjt i to bes voini
156
0
 
0
 
! Отговори
danko преди 14 години
към "една българка": потърсих в "google" и най-често срещания израз е " Ако си останете в къщи и не гласувате, това НЕ Е НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ, а услуга в полза на хората, които искате да изритате вън от политическия живот. Моля ви, ако не харесвате никого от кандидатите на политическите партии, все пак, гласувайте. Гласувайте с бюлетина, в която сте зачеркнали всички. По този начин ще попречите да получат от държавата субсидии и за вашите гласове лица, които не одобрявате. Излезте и подайте вота си! Ако съединим много малки пламъчета, ще запалим клада, на която ще изгорим или поне поопърлим злото. Нека политиците видят, че народът ги уволнява! Нека пред света грейне истината, че сме хора, а не стадо овце! Целта е проста. Ако парламентарните избори завършат, например, със 70% гласували и 40% недействителни бюлетини, това ще бъде достатъчно основание да се твърди, че Избирателният закон не отразява волята на избирателя и да се подеме борба за РЕФЕРЕНДУМ за мажоритарна система при изборите, както и за това, ако не са гласували 50% + 1, изборите да не бъдат легитимни." ако не вярваш провери сама. Но това лие истината или е мнение изказано в някой блог и след това цитирано много пъти. не отричам, че по някакъв начин ,това мнение много се доближава до това което и аз мисля и точно затова исках да провокирам дискусия. за жалост всички мнения които малко или много прецених,че са свързани с написаното от мен са само с коментари които залагат на яростно и бих казал напълно неоправдано обругателсвуване и обиди. пак повтарям,че желая да видя мнения, но обосновани и коректни. благодаря за пожеланията за успех и го желая от своя страна на всички.
155
0
 
0
 
! Отговори
maroki преди 14 години
нема време.да мислим.ден 4 години храни.
154
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
атака сама се сложи в услуга на турците и комунистите.Напуснаха парламента за да не пречат на *** и червените мекерета да си направят изборния закон така че да спечелят служебно.А когато трябваше да се гласува винаги подкрепяха крадците комунисти и доган.Истински българи не гласувайте за болен и шайката пед-ера-си до него.Те само срамят българия .
153
0
 
0
 
! Отговори
kk преди 14 години
Agreed!!!Не може все друг да ни е виновен. Да гласуваме!!!
152
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
ДОБЪР ВИ ДЕН...!!!!!! ОЧЕВИДНО СОЦИОЛОЗИТЕ СА ЗЛЕ С МАТЕМАТИКАТА! ЗА ВСЕКИ ПОНЕ МАЛКО ЗАПОЗНАТ С ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА Е ЯСНО, ЧЕ НИСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ ДАЖЕ ОКОЛО 30% РАБОТИ В ПОЛЗА НА дпс, бсп И КОЯ ДА Е ПАРТИЯ С ТВЪРД ЕЛЕКТОРАТ! САМО ЧЕ ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА ЗАПОЧНАТ ДА ГО КАЗВАТ ПРДИ ЕДНА ГОДИНА, ЧЕ ДА МОТОВИРАТ ХОРАТ ОТРАНО ДА ГЛАСУВАТ! КАТО ГО КАЗВАТ СЕГА- Я НЯКОЙ ГИ ЧУЕ ,Я НЕ! ВСИЧКИ ГОВОРЯТ ЧЕ ПАРТИИТЕ НЕ ИСКАЛИ МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА - АМИ КАЖЕТЕ ЯСНО ЗАЩО????????? ИМЕННО ЗАРАДИ НИСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ, КОЯТО ОТ ГОДИНИ ВАКРВА В НС ЕДНИ И СЪЩИ ЛИЦА: ЯНАКИ СТОИЛОВ, ГЕОРГИ ПРИНСКИ, СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ, ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА, НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА, ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ, ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ, ТАТЯНА ДОНЧЕВА И ОЩЕ БЕЗБРОЙ ТАКИВА "МИЛИ" ХОРА, КОИТО МОГАТ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ КАТО ДЕПУТАТИ! НИСКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ - НЕКАЧЕСТВЕНИ И ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ! ТОВА Е....КАКВО ДА КОМЕНТИРАМЕ ОЩЕ!!!!!!!!! СЕГА Е РЕД НА ГЪБАРИТЕ И НА ПЛАЖУВАЩИТЕ ДА ПРЕЦЕНЯТ КАКВО ИМ Е ПО СКЪПО: ЕДИН ПРОПУСНАТ ДЕН, ИЛИ 4 ГОДИНИ КОШМАР!!!!!!!!!!!!!!!!! РЕШАВАЙТЕ..., АМА БЪРЗО!!!!!!!!!!!!