Страсбург ни препоръча искрен диалог с македонците у нас

Комисарят по правата на човека на СЕ публикува доклад за България
9 фев 2010 20:35,
429
Страсбург ни препоръча искрен диалог с македонците у нас
Томас Хамарберг. Снимка: БГНЕС

Томас Хамарберг, комисарят по правата на човека на Съвета на Европа, публикува във вторник доклад за своята визита в България през ноември 2009 година.

Защитата на малцинствата от дискриминация, расизъм и нетолерантност трябва да бъдe завишенa, отбелязва Хамарберг.

Комисарят препоръчва открит, искрен и системен диалог с всички малцинства в България, включително и македонското, в съответствие със стандартите на Съвета на Европа.

По време на посещението си в страната ни Томас Хамарберг се е срещнал с „представители на българи от македонски произход“.

Комисарят препоръчва законодателна поправка на Конституцията, свързана с по-добрата защита на правото на малцинствата да се сдружават и събират и за пълното присъединяване към стандартите на Съвета на Европа.

Комисарят препоръчва и законодателна поправка, която да постави расистката мотивация като отежняващи вината обстоятелства при всички престъпления.

Комисарят се обърна към българските власти да предоставят обезщетения и бързо да намерят решение на нерешените пенсионни искове на жертвите от т.нар. “Възродителен процес”, съобщават от Информационния офис на Съвета на Европа в София.

На ромите с отнети жилища трябва да бъдат предложени достойни алтернативни възможности. Нещо повече, достъпът до адекватно жилище, образование и социални права остава проблематичен и твърде често те са жертви на расистки мотивирана дискриминация и насилие. Властите трябва спешно да променят тази ситуация – отбелязват от Съвета на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
0
 
! Отговори
Ангел преди 14 години
Драги сънародници, Българина има непобедими качества за живот на тази земя. Това го знаят великите колонизатори от западна Европа и ги притеснява голяма България от Одрин, Солун и Скопие. Това е заложено от господ и пак ще стане както е било.
317
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ненормален свят , трябва официялно да кажем ,че бялото е черно. И какви са тея роми с отнети жилища ? Бива ли толкова некадърни и некомпетентни хора да стават комисари по правата на човека ?
316
0
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 14 години
На кой "македонец" му са отнети правата и хората го третират различно у нас?! Има много стара солунска поговорка: "Какъв ще излезне потен македонец, решил да се къпе в бяло море? - Чист българин!" За "римляните" може и да има някакво право, но според мен начина им на живот си е лично техен избор не само у нас
315
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 14 години
да аз съм етнически българин с някои неща съм съгласе с други не ,за това е виновна власта и управляващи виждаме колко не закони неща върщат ,къщи палати да ли всички са изрядни с документация ако влежеш в затвора само *** като че ли те са ограбили майка българия ,защо те могат и работят добре в гърция испания и др а при нас не са желани ,кой родител пуска дете в което има *** и ние си имаме вина живеем с много стари разбирания
314
3
 
1
 
! Отговори
Я се виж какво е тов преди 14 години
Ей, вие как, сте въобще, стига сте говорили за шепа пръст и парче земя? Говорим за нормални, човешки взаимоотношения и падане на бариерите, между хората не, кога била създадена Македония и,че 681 г. е основана Българската държава от Хан Аспарух, говорим за потъпкване на човешките права на хората, като отделни същества и личностни отношения и,че никой нищо не прави за да защитава интересите на тези хора, решили да потърсят, справедливост, спокойствие и сигурност.
313
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
Toq sa6tiqt natovarva vseki den *** v fr samoleti,dori i pari im dava(300 evro na vazrasten a 100 na dete) i toi tragnal yrici da ni dava
312
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
Politicite ni sa za ..............
311
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И как този комисар реши, че в България има македонско малцинство? Македонци има много, както и шопи и тракийци, но това не са малцинства. В София например има цели квартали, които в миналото бяха населени само от македонци, сега вече се поомешаха и с останалите българи. За *** - няма *** с отнети домове, както пише този комисар. Има незаконни постройки, които в всяка една нормална държава се премахват. Нека на този комисар му се тръсне една тумба *** и си построи домове пред входа му
310
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Драги сънародници. Проверих автобиография на комисаря в официалният му сайт.Няма и дума кога е роден или къде се е случил този светъл за нашата "лоша" държава факт.Както се досещате няма и дума за кражбите и убийствата на българи от ***. Няма нищо за изнасилените от *** с извадени вътрешности българки. Нито дума за репарации от страна на Турция на наши тракиици.Но трябва да дадем на *** нормални жилища срещу бутнатите незаконни "бидон вили". И тоя взима заплата от ншите пари.Срам и
309
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
A be skapanqk,za6to vseki den palni6 frenskite samoleti s ***,ta dori i pari im dava Sarko samo i samo da se priberat v BG!!???
308
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 14 години
За малко сведение на Том, гените на националните герои на Македония, борели се за Българщината в Македония са в моето семейство в София.
307
0
 
0
 
! Отговори
èLENA преди 14 години
Za6to ne povi6i ton v FR za zabrana na byrkite??Za6toto francyzite 6te go vzrivqt.Balgarskiqt narod e nay4en da mal4i,gleeda si tyrski *** i ni6to ne pravai
306
0
 
0
 
! Отговори
DADA преди 14 години
A za6to ne kritikyva6 sarkozi za zabranata na byrkite v Francia a si otvoril gadnata si ysta v BG.Balgarite sa nai diskriminiranite i to v sobstvenata si dargava
305
0
 
0
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Запознат съм с доклада от 63 стр. Първо, не Страсбург, а единн ***...Като си толкова запознат, имаш ли идея, какво представялява един Еврокомисар и какви задължения има?! Поредното доказателство за тезата ми, която застъпих в предишните постове. В състояние сме да оплюем всеки авторитет, да отречем всяко право, писано или неписано, ако не ни харесва. Арогантна тъпота до край.....
304
0
 
0
 
! Отговори
an. преди 14 години
nqma kak da se ottarveme ot tezi.GORBA4OV e napravil taka, pri prodajbata na isto4na evropa, 4E nqma ottarvavane.ne zabravqite 4e sme prodadeni i sme zavisimi,ot zapada i nai ve4e ot amerika.ne razbrahteli 4e sme nezavisimi samo na hartiq? tova koeto se slu4va pres tezi 20 god,e pod diktovakata ot van6ni elementi,i s pomo6ta na na6ite korumpirani politici.ne 4akaite ni6to hubavo da se slu4i.niesme jertvi na gorba4ovata oligofreniq.
303
0
 
0
 
! Отговори
Бухал Славеев преди 14 години
На този човек трябва някой да му обясни, че македонците са българи, като шопите, тракийците, добруджанците и др. Тази нация и език са измислени с политически цели!
302
0
 
0
 
! Отговори
GOGO преди 14 години
Toq boklyk dali e pomislil za pravata na balgarina v BG!!predlagam da sadim dargavata za diskrimination,za6toto ni nalagat tyrski ezik po BNT,tyrcite ni ypravlqvat i ima pove4e dgamii i minareta otkolkoto 4erkvi.
301
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Откога Страсбург започна да препоръчва на държавите в Европа да водят диалог с гражданите си на регионален принцип? Ако държавата ни трябва да води диалог, да започне с нещо по-голямо - примерно с живеещите в ж.к.Люлин в София, а може и с живеещите в село Горно нанадолнище или Долно нанагорнище.
300
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
прадядо ми, който е от струга!!!! не е умрял, за да защитава 'македонско' малцинство, а за свободата на БЪЛГАРИТЕ от Македония!!! Няма да позволя на разни европейски малкочурковци да се гаврят с паметта му и да говорят за измислени етноси. Защо не е жив Ванче, защо?
299
0
 
0
 
! Отговори
подбор преди 14 години
Както по- време на трудовите правоотношения, така и след прекратяването на трудовите отношения не дават никакви правомощия на, който и да било да бъде тероризиран системно работник, служител, включително и неговото семейство.Никой, няма право да тероризира, който и да било и да потъпква нечий права.