Страсбург ни препоръча искрен диалог с македонците у нас

Комисарят по правата на човека на СЕ публикува доклад за България
9 фев 2010 20:35,
429
Страсбург ни препоръча искрен диалог с македонците у нас
Томас Хамарберг. Снимка: БГНЕС

Томас Хамарберг, комисарят по правата на човека на Съвета на Европа, публикува във вторник доклад за своята визита в България през ноември 2009 година.

Защитата на малцинствата от дискриминация, расизъм и нетолерантност трябва да бъдe завишенa, отбелязва Хамарберг.

Комисарят препоръчва открит, искрен и системен диалог с всички малцинства в България, включително и македонското, в съответствие със стандартите на Съвета на Европа.

По време на посещението си в страната ни Томас Хамарберг се е срещнал с „представители на българи от македонски произход“.

Комисарят препоръчва законодателна поправка на Конституцията, свързана с по-добрата защита на правото на малцинствата да се сдружават и събират и за пълното присъединяване към стандартите на Съвета на Европа.

Комисарят препоръчва и законодателна поправка, която да постави расистката мотивация като отежняващи вината обстоятелства при всички престъпления.

Комисарят се обърна към българските власти да предоставят обезщетения и бързо да намерят решение на нерешените пенсионни искове на жертвите от т.нар. “Възродителен процес”, съобщават от Информационния офис на Съвета на Европа в София.

На ромите с отнети жилища трябва да бъдат предложени достойни алтернативни възможности. Нещо повече, достъпът до адекватно жилище, образование и социални права остава проблематичен и твърде често те са жертви на расистки мотивирана дискриминация и насилие. Властите трябва спешно да променят тази ситуация – отбелязват от Съвета на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
АЗ не изкам да влизам в спор с македонците,защото според мен Българи и Македонци са едно цяло и трябва да се уважават.Проблема е в едно друго малцинство с многото деца
277
0
 
0
 
! Отговори
Маке преди 14 години
Е кво според теб има македонска нация преди 1945г. ли?
276
0
 
0
 
! Отговори
Мухахахаха преди 14 години
Ти къде видя омраза и ксенофобия в БГ бе? :) Ти май не си подаваш носа от вас? Разходи си малко по улиците, обиколи околните градове, села. Ако намериш и 1 истински ксенофоб ела ми се обади. :)
275
0
 
0
 
! Отговори
така де преди 14 години
Пълниш форума с излишни драсканици и некомпетентност.
274
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Томас Хамарберг ,извинявайте дава ме ви 1 000 000 *** за Брюксел да ги култивирате,да им дадете алтернативни жилища на къщите от килим ,или добро образувание до 2 клас , защото само до тогава ходят.По-добре се опитайте да ги отучите да гледат сексовете по телевизията ,че раждат на 11.
273
0
 
0
 
! Отговори
възмущение преди 14 години
Срам ме да се нарека Българка, защото съм обиждана била, ежедневно и унижавана, именно от такива псевдонационалисти, които съсипват нечий животи, всеки ден и развалят семейства, объркват съдби, зная какво означава да бъдеш с разболян насила от всекидневен тормоз и подложен на всекидневен стрес, години наред не мога да вдигна главата си гордо и да се нарека Българка, именно заради такива, псевдо-хора, без покритие.
272
0
 
0
 
! Отговори
Gaylord Focker преди 14 години
експерт по малцинствени права и експерт по история имат толкова общо колкото квантовата физика и хоровото пеене. А, и друго като знаеш как е гърция прави и ти като тях, остави граченето на нас. аз тава разбирам, това си правя..
271
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
на "байколУ' кикирикито/фъстъците/от омото му са сОнародници изглежда???ПСЕВДОДЕМОКРАТОГЛОБАЛИСТ или обикновен РОДООТСТЪПНК,чиито близки не са били прогонвани и македонизирани насила иначе не би дрънкал той и подобните му *** бълвочи против българите.Гадни сте повече и от фиромите,защото сте помагачи на българоубийците вие "глобалните свръхчовечни човечета"!
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Никой не се притеснява за ОМО Илинден, защото на никой не му пука за изтрещели селяни!
269
0
 
0
 
! Отговори
и таз добра преди 14 години
За пореден път, се обеждава ,че хората са твърде некомпетентни по- много, въпроси и дават мнение и некомпетентни отговори на хора, които очевидно си търсят правата и са попадали на несправедливо отношение и са били с потъпкани права.Скъпи форумци, проявете благоразумието да не давате необмислени отговори в форумите, така се губи смисъла на темата, по- която се говори вслучай, че сте запознати и имате каквото да кажете и то подлежи на коментар, но не неща, които са извън вашата, компетентност.
268
0
 
0
 
! Отговори
до Gaylod Focker преди 14 години
Проблемът е и в тези, които са му казали, че в България има македонци и у него, той, бидейки комисар и пр., не знае ли нащо от историята на Балканите? Знае, но така му е по-лесно. Или по-изгодно. Или и двете.Освен това, знае, че само ще грачим по форумите, ние българите. Я да беше казал това за в Гърция или Турция, или Румъния, а?
267
0
 
0
 
! Отговори
Kikiriki преди 14 години
Диалог ? Imbecilicus bulgaricus не знае значението на тази дума, той може само да води монолози. Мозъчните клетки на българите им стигат само да говорят, не и да слушат. По-правилно е комисаря да предложи психотерапия на българците. А за ОМО Илинден-ПИРИН не се притеснявайте, сега текът нови 4 дела срещу България и скоро ще има резултат.
266
0
 
0
 
! Отговори
до възмущение преди 14 години
Омразата в България идва от червените. В Македония също.
265
0
 
1
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Много сте права, за съжаление!Омразата, липсата на толерантност и ксенофобията до такава степен е обхванала обществото ни, че вече започвам да се притеснявам, дали масово не сме психически увредени. Сякаш някаква епидемия се е развихрила, но не от свински грип, ами от свинско мислене! Причините са много и разнообразни според мен, като започнем от принизяването на чисто човешките ценности и незачитане на мнение противно на твоето и завършим с някакво абсолютно безпричинно и неоснователно самочувствие. Всеки възприема мнението си като единствено правилно, като абсолютна истина. Нещо повече, наличието на чуждо, различно мнение се явява достатъчен повод за изблици на абсолютна омраза и отрицание.... Жлако е, но е така! Такова ни е обществото, такива сме ние, такива са децата които възпитаваме. Все пак, това че има хора като вас, дава известна надежда. Може би не всички българи са тотално озверели и обезумели! Може би тук-там все още се срещат нормално мислещи хора. Затова, аз не се срамувам, че съм българин! Не се срамувайте и вие! България не се състои само от зомбираните псевдонационалисти! Има и нормални хора! Просто тези, зомбитата, са по гръмогласни,по невъзпитани, затова изливат помията си навред, без да се съобразяват с нищо и с никой, и затова само техните мнения чувате.
264
0
 
0
 
! Отговори
до Анонимен преди 14 години
Повтаряш тъпо, но упорито, а? Както ви учат в ДС-то. Масоните ли накараха българите в Пиринска Македония да се пишат македонци?
263
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като са толкова готини хора ***, защо ги гоните от Европата? Вземете ги осиновете, па като ви накичат поля и градинки с поредните 2 на 2 бараки и претендират, че туй им е дома, тогава ще разберете с какво си имате работа. Никой не може да принуди по цивилизован начин някой да работи. Ако сами не поискат да работят, няма друга сила, която да ги накара.
262
1
 
0
 
! Отговори
Gaylord Focker преди 14 години
човека не ви е крив. той не казва, че в българия има македонци. той се е срещнал с представители на българи от македонски произход. значи някой друг му е казъл, че има такива. просто си върши работата, все пак е комисар по праватана човека. проблема не ви е томас хамарберг.
261
0
 
0
 
! Отговори
ЕС преди 14 години
От десетилетия насам какви ли не европейски *** се опитват да дават акъл на балканите и от тезиси приказки само пожари разпалват По добре да си малчът
260
0
 
0
 
! Отговори
не говори преди 14 години
чукни на дърво и се моли на 20 икони дари църквата запали свещи да не ти се случи да бъдеш здъвкан и изплют и не признат където и отидеш гонен и обиждан тогава всичко е що е българска реч и македонска и на немски и на руски и на инди ще запееш друга песен на чужд гръб и сто тояги са малко.
259
0
 
0
 
! Отговори
хей преди 14 години
не се знае утре може да защити твоите права.дали ще бъдеш тогава толкова красонречив?