Страсбург ни препоръча искрен диалог с македонците у нас

Комисарят по правата на човека на СЕ публикува доклад за България
9 фев 2010 20:35,
429
Страсбург ни препоръча искрен диалог с македонците у нас
Томас Хамарберг. Снимка: БГНЕС

Томас Хамарберг, комисарят по правата на човека на Съвета на Европа, публикува във вторник доклад за своята визита в България през ноември 2009 година.

Защитата на малцинствата от дискриминация, расизъм и нетолерантност трябва да бъдe завишенa, отбелязва Хамарберг.

Комисарят препоръчва открит, искрен и системен диалог с всички малцинства в България, включително и македонското, в съответствие със стандартите на Съвета на Европа.

По време на посещението си в страната ни Томас Хамарберг се е срещнал с „представители на българи от македонски произход“.

Комисарят препоръчва законодателна поправка на Конституцията, свързана с по-добрата защита на правото на малцинствата да се сдружават и събират и за пълното присъединяване към стандартите на Съвета на Европа.

Комисарят препоръчва и законодателна поправка, която да постави расистката мотивация като отежняващи вината обстоятелства при всички престъпления.

Комисарят се обърна към българските власти да предоставят обезщетения и бързо да намерят решение на нерешените пенсионни искове на жертвите от т.нар. “Възродителен процес”, съобщават от Информационния офис на Съвета на Европа в София.

На ромите с отнети жилища трябва да бъдат предложени достойни алтернативни възможности. Нещо повече, достъпът до адекватно жилище, образование и социални права остава проблематичен и твърде често те са жертви на расистки мотивирана дискриминация и насилие. Властите трябва спешно да променят тази ситуация – отбелязват от Съвета на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
0
 
0
 
! Отговори
НЕ Е ЧЕСТНО преди 14 години
"ЕВРОПЕ(е)ЙЧЕТО" ИДВА,ПРАВИ ПОРЪЧКОВИЯ СИ ДОКЛАД,ВЗИМА СИ ХИЛЕДАРКИТЕ И ВЪОБЩЕ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА ОБИКНОВЕННИЯТ БЪЛГАРИН,КОЙТО ЧЕСТО БИВА ТОРМОЗЕН ИМЕННО ОТ ТЕЗИ,КОИТО ТОЙ ЗАЩИТАВА,КАТО СЕ ЦЕЛИ ПЪЛНОТО ЗАЛИЧАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС...КОЛКО ОЩЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ВСИЧКО ТОВА В ЕПОХАТА НА АПСУРДИТЕ?!
297
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Запознат съм с доклада от 63 стр. Първо, не Страсбург, а единн ***, дойде за 2 дни на европейски разноски; дадоха му един куп документи - познайте от кои етнически партии и така цъфнаха македонско и помашко малцинства. Време е да се връчат същите становища за английското католическо малцинство; за румънските православни и католически 'етноси'; за фландърска нация и т.н.
296
0
 
0
 
! Отговори
13 преди 14 години
ZA6to gi gonqt ot evropa be!!!pravi kakvo ti to ti kaga a ne kakvo pravq
295
0
 
1
 
! Отговори
владимир преди 14 години
ас сум македонец.тоа е добро од Стразбур за тоа што ги штити малцинствата,ама зошто не ги штити малцинствата во грциа.ние сме браа исти азик иста вера,не дозволувате да не разделат тие од западна европа.искрено од Македониа
294
0
 
0
 
! Отговори
ne razbrah преди 14 години
само не разбрах в коя зала е смехът да се развеселя, че на мен ми е тъжно...?
293
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тук в тази статия става въпрос за това, че Страсбург ни препоръчва диалог с част от етническите българи живеещи в България и не става въпрос за малцинства, животни, *** и т.н.
292
0
 
0
 
! Отговори
Нукият преди 14 години
Много жалко че не забелязвате високомерното си отношение,спрямо малцинствените групи, като ги наричате какви ли не,но" простите европейци много добре веждат нещата.
291
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
...искрен диалог с амкедонците у нас! Смях в залата, а с тракийците, шопите, добруджанците и т.н., Старсбург защо също не ни пропоръча искрен диалог? Така се полчуава дискриминация - за едни българи Старсбург ни препоръчва диалог, а за други не. Трябва да съдим Старсбург в ... Старсбург.
290
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
TI ili si *** ili ni vzima6 za dedili!!Ami za6to palnite FR samoleti s *** i im davate pari samo i samo da se priberat v BG?ami daite im podslon i xrana
289
0
 
0
 
! Отговори
do baykoly преди 14 години
Има още да виждаш. Бъркаш патриотизма с ксенофобията. А колкото до малцинствата - трябва да осъзнаят първо че проблема е техен, не наш. Докато се опитват да влачат каквото могат на гърба на другите - ще будат хулени и недолюбвани. Трябва да разберат най-после че на тях ще им е по-трудно отколкото на нас защото са малцинство, сами трябва да положат повече усилия.Погледнете блок 20 в Ямбол да видим дали го правят. Блока е за събаряне и сигурно заради липсата на диалог.
288
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 14 години
То това не е ксенофобия бе това е за разтуха на душата .
287
0
 
0
 
! Отговори
angelina преди 14 години
do 312a ne se li pitash zashto? tazi *** nikoga niama da se promeni,zashtoto prosto ne iska ne iska nito da uchi,nito da raboti. i taka hiliadi godini.....
286
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
Всякъкви ли олегофрени от Европа идват в България. Сложете им изпит за познаване на нещата и чак тогава ги пускайте. Сложете визи за подобни неграмотници.
285
0
 
0
 
! Отговори
ХА преди 14 години
На ромите с отнети жилища трябва да бъдат предложени достойни алтернативни възможности..... Кои жилища на ромите са отнети? Жилищата им са построени незаконно на чужда територия или държавна земя.Следователно те нямат законен имот,но сега държавата трябва да ги настани в законни жилища.И аз нямям собствено жилище,плащам квартира.На мен ще ми дадът ли държавно жилище?Съвета на Европа защо не решат да ги приютят тези роми в друга гостоприемна държава.Те са хора които не зачитат законите в БГ .
284
0
 
0
 
! Отговори
ние жените преди 14 години
Едно ти да се определяш съвсем, друго е да бъдеш обиден, че си ***, нито говориш ***, нито се обличаш, като такъв, нито образованието ти е колкото на ***, нито ценностната система, нито децата, които раждаш, нито семейството, което имаш е *** редовен платец си,нито една основателна причина да понесеш,такава обида толкова неоснователна и за, която да си позволиш да отминеш с лека ръка и още повече говорим за, профисионални отношения,недопустимо.
283
0
 
0
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Ето ти няколко публични личности, които, ако не истински ксенофоби, поне точно така се изявяват:1. Волен Сидеров2. Боян Расате3. Бойко Борисов....има още мнооого!Да не говорим, каква помия се излива тук под всяка статия, в която се спомене някоя от думите Турция, Македония или ***...Колкото до градовете и селата, виждал съм толкова много ксенофоби на живо, и то без да обикалям България! Само в моето обкръжение, межу съседи, приятели, колеги или просто познати...
282
0
 
0
 
! Отговори
cesicon преди 14 години
Много интересно искане има тоя нехранимайко.Аз като Българин съм дискриминиран от Турци,***,Македонци/Българи/, от страните членки на ЕС - няма ли кой да проведе диалог с мен? Еи маймун - отивай да береш банани и не се меси там където въобще не ти е работа.
281
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
Том намери си по достоен начин за изхранване.Това което вършиш е срамно и недостойно.
280
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Проблема ни е в това като какъв се определяш, а какво вършиш. Хайде да видим с какво се занимават ромите в БГ основно.
279
0
 
0
 
! Отговори
Неукият преди 14 години
Болшинството от българите не могат да се отърват от комнационалистическото си мислене,ако един човек се определя за *** значи той е ***.Кой дава право на другия да твърди обратното.Ако се определя за такъв това не означава,че е против родината си.