430 болници за 7,5 млн. души. Абсурд!

Здравната министърка почва болничната реформа
12 юли 2010 17:11,
291
430 болници за 7,5 млн. души. Абсурд!
Снимка: БГНЕС

"Да се поддържат над 430 болници за 7,5 милиона души население е абсурдна ситуация", заяви в Кърджали здравният министър д-р Анна-Мария Борисова.

"По света това е немислимо, особено в условията на криза”, отсече министърката.

На срещата си с медици от областта тя огласи "стряскащи факти за настоящото статукво, което обезкървява здравеопазването".

Според нея хроничната болест на здравната система у нас били свръххоспитализациите.

От 1 200 000 през 2001 г. през 2009 г. те са достигнали 1 850 000. Така всеки 4-и българин влиза в болница поне веднъж годишно.

Още по темата

По думите й има клинични пътеки, по които здравната каса се източва постоянно – за световъртежи, бъбречни колики, диабетна полиневропатия.

"Премятат се пътеки, а резултатът е харчене на пари и никаква ефективност, В Европа се прави точно обратното – там се съкращават “скъпи” легла за активно лечение и се разкриват легла за долекуване. При нас няма нито едно, ако не броим центровете за рехабилитация", поясни тя.

Борисова разкри и първата стъпка на реформата й, според която част от леглата за активно лечение ще трябва да се пренасочат за долекуване на пациенти с ясни диагнози, изискващи поддържащо лечение /като диабета/ или възстановяване /като ортопедичните случаи/, а част от клиничните пътеки да бъдат изведени от болниците.

"14% от медиците в болниците са пенсионери, 15 % нямат специалност, а анестезиолозите и патолозите в страната са под критичния минимум", отчете още тя.

"Неврологиите ще бъдат запазени заради растящия брой на инсултите, а хирургия и АГ в общинските болници ще има само там, където покриват стандартите", обясни още министърката на съсловието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
21
 
! Отговори
питанката преди 13 години
Неграмотен си, защото правописните правила си ги пропуснал в училище. И като не си компетентен, е добре да не даваш оценки на хора, които всеки ден се борят за това да има добро здравеопазване. Реформата, която прави Борисова, няма да доведе нито кадри, нито апаратура. За сметка на това доста хора ще умрат, чакайки хеликоптер да ги отведе за рутинни операции и манипулации. Защото реформа се прави с пари, а не поради липса на пари. Лекарите и сестрите продължават да бягат от България.
199
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да неграмотен съм щом споря....а относно въпроса ти не съм достатъчно компетентен да изразя мнение и да обременя снего останали (за разлика от повечето дето мн знаят ,а нищо не правят освен да се оплакват)Но принципно мнението ми е за реформи ,за по малко болници.Но с добри кадри ,апаратура ,условия и както 1 даде идеята с хеликоптер да се достига до отдалечени зони ,в които трябва мигновено да се действа
198
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ку КУ КУ КУКУВИЦА ,хич болници не ни трябват .Разщиряваи гробищата како.
197
1
 
6
 
! Отговори
до 233 преди 13 години
Намеквам, че ще изгони и малкото останали. И че тези, които сега завършват, бягат още от студентската скамейка. При това не с външния си вид, а с действията си. Но пък ти даже си неграмотен, не се очаква да можеш да мислиш. Така и не отговаряш на въпросчето ми - колко легла в София ще съкрати?
196
5
 
6
 
! Отговори
пиар преди 13 години
Тази нашата здравна министърка що не вземе и тя да роди на преклонна възраст че да се кротне, м? Бати готическия сюрреализъм!
195
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tazi fizionomia {vij kartinkata s liceto Borisova) e na 4ovek koito se e radval kak Holadcite v tymni ekipi sa vkarali na finalnia ma4 snosti golyt wyw wratata na Ipancite , koito igrali s oranjevi ekipi.4estiti Boriskova, kakto i na sampionite s tymni ekipi.
194
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
231-да те трябва по списък да действат >ти си ***,затова има различни министри секи да подхване от някъде230-да не намекваш че тя е виновна ЧЕ ОТ ГОДИНИ НЯМА КАДРИ (деситилетия.....),сигорно намекваш за нея защото за нея е темата ,по точно темата е за болниците ама тя се обърна в тема за Мис Министър и колко сте начетени боклуджии >заключение още 1 социално незадоволен от другите229-3+,браво явно си намерил общ език с останалите и те са те разбрали и са те подкрепили, висока ораторкса способ
193
2
 
2
 
! Отговори
Qni преди 13 години
tochno na bolnite hora li nameriha kusurite sled kato ima oshte tolkova mnogo mesta ot kudeto se iztochvat pari
192
1
 
4
 
! Отговори
питанката преди 13 години
Интересно ми е колко болници и легла В СОФИЯ ще съкрати. Там лекарите се прескачат, в районите, в които най-смело съкращава, няма доктори. И дори в София пищят, че нямат лекари между 30 и 60 години. Защо ли?
191
4
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
abe maikati i *** minet4iiska i *** daiba 6to ne varite *** si maina ti i cqloto tui pederasko pravitelstvo
190
0
 
8
 
! Отговори
ххх преди 13 години
ДО: Светлана - НЕ ЗАБРАВАЙ, ЧЕ И ТИ ШЕ ОСТАРЕЕШ ;)
189
2
 
11
 
! Отговори
ххх преди 13 години
АБСУРДНО Е И ДА ИМА И 240 *** В ПАРЛАМЕНТА ЗА ДА МАЖАТ И ЛЪЖАТ И ЛАПАТ КАТО ТЕБЕ, НАЛИ???? *** НЕУЯЛИ СЕ. МИДЛЕЩИ СЕ ЗА ГОСПОД, ВСИЧКИ СТЕ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ, ЖАЛКО САМО ЧЕ БЪЛГАРИНА СИ Е ТЪПО ПАРЧЕ И ВИ ПЪЛНИ ГУШАТА.
188
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
BORISOV DA NAMERI NACHIN I DA PRINUDI KRADLIVITE OLIGARSI POLITICI I DRUGITE MO6ENICI DA DOKAJAT OT KADE SA IM KINTITE NATATAK E LESNO
187
4
 
3
 
! Отговори
plamen преди 13 години
в БГ няма 7.5 млн души... и не трябват наистина 414 болници. това прави прекалено голям щат и не дотам добре квалифицирани лекари в по-малките градове. за сметка на щата на лекарите може да се отпускат повече направления. така хем лекарите ще имат работа, хем ще работят най-квалифицираните и хората ще могат да се възползват по-пълноценно от здравната система.
186
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе Вие нормални ли сте?!! Вие май забравихте оня случай с няколко годишното дете дето умря следкато е било изписано,4е даже лекарите се карали на родителите му за тяхната настоятелност,май забравихте тогава че 1 от сестрите се издаде,думите и бяха от сорта че сичко са направили каквото могат,болеста била коварна и трудно се забелязвала търсили симптомите дори В ИНТЕРНЕТ и нищо и решили че не е фатално щом явно го няма в гоогле.Е такива заслужавате да Ви лекуват белким се отървем от многознайк
185
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
както виждате и тая се опитва да вкара целия народ в болниците и не и стига мястото
184
0
 
0
 
! Отговори
6yHToBHuK преди 13 години
NO SHIT SHERLOCK!!!!!!
183
5
 
5
 
! Отговори
Светлана преди 13 години
Във всеки град има толкова болнични легла, че една четвърт от населението на града може постоянно да е хоспитализирано.Има хора - обикновенно пенсионери които всеки месец по една седмица полежават в болница да се " постабилизират" и познайте колко пари се източват от касата вместо да се оптимизират леглата в болниците и да има качествено лечение за всички възрасти.
182
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
abe vi ne6tete li do kenefa vi 1 durjavna bolnica vi postroqt ,za ko mi sa 5 miliona bolnici kato 6te durpat durjavata nadoly i taka nqma da ima investicii v mladi kadri , za ko sa mi 5 miliona bolnici da me likyva nqkakuv deto opita si e natrypal ot gledane na doktor Hays ,predpo4itam da sa 10 ama da se investira taka 4e kato vlqza da znam 4e sum v sigorni ruce , da se investira i v transporta s helikopteri
181
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За 7 милиона мишки 7 болници са достатъчни...7 остави госпожа - Правителствената,Пирогов и университетските из страната...Стигат ни - като 45 години