430 болници за 7,5 млн. души. Абсурд!

Здравната министърка почва болничната реформа
12 юли 2010 17:11,
291
430 болници за 7,5 млн. души. Абсурд!
Снимка: БГНЕС

"Да се поддържат над 430 болници за 7,5 милиона души население е абсурдна ситуация", заяви в Кърджали здравният министър д-р Анна-Мария Борисова.

"По света това е немислимо, особено в условията на криза”, отсече министърката.

На срещата си с медици от областта тя огласи "стряскащи факти за настоящото статукво, което обезкървява здравеопазването".

Според нея хроничната болест на здравната система у нас били свръххоспитализациите.

От 1 200 000 през 2001 г. през 2009 г. те са достигнали 1 850 000. Така всеки 4-и българин влиза в болница поне веднъж годишно.

Още по темата

По думите й има клинични пътеки, по които здравната каса се източва постоянно – за световъртежи, бъбречни колики, диабетна полиневропатия.

"Премятат се пътеки, а резултатът е харчене на пари и никаква ефективност, В Европа се прави точно обратното – там се съкращават “скъпи” легла за активно лечение и се разкриват легла за долекуване. При нас няма нито едно, ако не броим центровете за рехабилитация", поясни тя.

Борисова разкри и първата стъпка на реформата й, според която част от леглата за активно лечение ще трябва да се пренасочат за долекуване на пациенти с ясни диагнози, изискващи поддържащо лечение /като диабета/ или възстановяване /като ортопедичните случаи/, а част от клиничните пътеки да бъдат изведени от болниците.

"14% от медиците в болниците са пенсионери, 15 % нямат специалност, а анестезиолозите и патолозите в страната са под критичния минимум", отчете още тя.

"Неврологиите ще бъдат запазени заради растящия брой на инсултите, а хирургия и АГ в общинските болници ще има само там, където покриват стандартите", обясни още министърката на съсловието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
3
 
2
 
! Отговори
haha преди 13 години
василев, проблем ли имаш пич? :) я по-спокойно, недей с нерви, да не станеш част от статистиката на министърката hahahahaдокторе, проблемът е, че не повече от 10-15 % от БГ доктори могат да работят извън БГ - толко си могат, ама българинът за щастие е здрав като бик. инак това, дето го казваш е преди данъците. иначе и немските доктори щяха да си стоят в германия айде със здраве!
179
2
 
7
 
! Отговори
NLO преди 13 години
takava gavra sas zdravnite rabotnici ne e imalo ot 20 godini,ot tolkova godini rabotia v tazi sfera......?????
178
5
 
7
 
! Отговори
Kitty преди 13 години
ТАЗИ ЖЕНА Е ЗА СЪД! ТЯ ИСКА ДА ЛИШИ ХОРАТА ОТ ДОСТЪП ДО МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ! ИСКА ДА УБИЕ ВЪЗРАСТНИТЕ И ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ! НАЦИСТКА ДОЛНА!
177
0
 
6
 
! Отговори
ббб преди 13 години
стратегия за здравеопазването:::Урок по здравословно хранене изнесе министър Анна-Мария Борисова пред децата от столичното 127-мо училище "Иван Денкоглу" в София. Тя ги посъветва да не пропускат закуската, да похапват повече плодове и зеленчуци, да спортуват и да излизат на чист въздух и на слънце при всяка възможност, пише
176
0
 
1
 
! Отговори
ббб преди 13 години
Министър Борисова: Премиерът нямаше търпение да види един честен човек, а аз си почивах на вилата
175
0
 
4
 
! Отговори
ббб преди 13 години
Анна-Мария Борисова: Нито една болницаняма да бъде затворена, нито една медицинскасестра няма да остане без работаВсеки ден един лекар напуска БългарияЛипсва съдържание - ще бързаме бавно 2001г. - 293 болници, 2010г. - 414След 3 месеца ще каже какво е положението
174
0
 
6
 
! Отговори
MI преди 13 години
MAA MU STARA-VSEKI SI E ZAPLWL PO NESHTO I DAVAI....DIANKOV ;BULGARTABAK; TAZI DAMA 10 TINA BOLNICI DET STAVAT ZA HOTELI I MOLOVE BAT BOIKO ENERGETIKATA I MAGISTRALITE....EEEEEEEEEEE ZA KADEE?
173
3
 
21
 
! Отговори
ranarsa преди 13 години
Тези,които гласуваха за ГЕРБ направо удариха бинго.Икономическият министър е добър.Разбира от колинария.Две постни пици направи,а сигурно ще има и трета.Бившият здравен министър вече е обвиняем.Г-жа Борисова е намерена на магистрала на изхода на Търново.Видно от снимката доста е постояла там горката.В Парламента прецедент-гласувано едно,обнародвано друго.Матурите опорочени-виновни няма.Само енергетиката е добре!Играе на ту ще има-ту ще няма!
172
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
баба яга
171
2
 
5
 
! Отговори
da преди 13 години
ДОКТОРЕ НЕ ДАВАТ ТОЛКО-ПОНЕ В НАЧАЛОТО...*** ИСКАТ И ЗНАНИЯ И МОЖЕНЕ..НЕ КАТ В БГ-КАТ СЕ ЗНАМ КАКЪВ ИНЖИНЕР САМ МЕ Е СТРАХ ДА ИДА НА ЛЕКАР....ЛОША НАША ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ....ИЗВИНЯВАЙ...
170
3
 
11
 
! Отговори
лекар преди 13 години
За работа в болница в кардиологично отделение ми предлагат 580лв. преди данаците,отделно има пари по тътеки,ако ги дадат,т.е.става ти заплатата около 900-1000лв.Затова 3-*** от 4-*** млади специализиращи лекари(които стоят на символични пари,300-400,и се издаржат от каквото намерят друго-друга работа,родители,съпруг,съпруга ги издържа и т.н.)масово вземат 2-ро ниво немски изапочват работа в Германия за 3000-3500 евро стартово.Затова министърката казва,че няма млади лекари,а повечето са над 45 годи
169
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тотална ГАВРА с работещите в тази страна !!!! Питам се кой друг народ би изтърпял толкова гнусотии и то толкова дълго време ???????
168
4
 
13
 
! Отговори
"заблуден" преди 13 години
Наистина си много ЗАБЛУДЕН. Много мои приятели се изнесоха от БГ. Аз смаятам да направя същото. Скоро ще се молиш фелшер да те лекува.Какво разбираш ти от медицина, че си позволяваш да даваш оценка кой е неграмотен и недоучил
167
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази жена в близък план е страшна...Показвайте я на снимки в контражур...
166
1
 
4
 
! Отговори
Слепите ослепяха преди 13 години
Борисова гледа толкоз умно и обаятелно изпълнена с удовлетворение , че са ий открили чрез опипване пъргав хемероид понеже минала седмица била закрила колоноскопиаятаМилата, каква ли ще ии бъде физиономията ако ии изтеглят миома със клещи за тенекия.Душица, а представяте ли си с какво лице ще се нареди до Румяна Желева като двете тръгнат за Сомалия с по една въдица и стръв за сомове...Както някой тук припомни един от най пролетните вицове за Петка и Чапай-Велики-ще го впиша и аз този виц след моите редове: Пръдята Петка мирише за да ии се насладят глухите.Та Борисова е красива за да ии се насладят слепите!
165
4
 
3
 
! Отговори
възмутена преди 13 години
Василев......ти си недоразумение някакво...ТИ СИ КОМПЛЕКСАР......
164
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гледа с животинска омраза и ненавист тая ***.
163
0
 
13
 
! Отговори
mnogo anonimen преди 13 години
Ами като храните *** и им поемате всичките разноски няма да имате кинти за болници я. Ако това малоумно правителство ако не се вземе в ръце ще си остане само то с любимиат си електорат
162
11
 
5
 
! Отговори
ЗАБЛУДЕН преди 13 години
Пишеш глупости,няма лекар и мед.сестра който са се изнесли от България,това беше по бай Тошово време и отиваха в Либия.Сега тук е далаверата. Даже проф.Чирков е тук.Всичко има като пари и техника но те са алчни неграмотни и недоучени.БГ ДОКТОРИ.
161
1
 
4
 
! Отговори
До 190 преди 13 години
Въобще не си в час.Преди 10год за една бройка по медицина се бориха70-80 души,сега няма и 10.Обучението е около30 000лв,средно 5000 на год.Медицина се учи 6год.,след това за специалност- обща медицина 4 год /т.е. личен лекар--общо значи10год/,вътр.болести, хирургия ,педиатрия и т.н. по 5год.