Борисова: След 10 г. ще ни лекуват бабички

Повечето пациенти подминавали джипито, отивали при специалист
24 юни 2010 14:52,
143
Борисова: След 10 г. ще ни лекуват бабички
Снимка: Булфото

"Две трети от пациентите в България прескачат общопрактикуващите лекари и направо се насочват към специалист или болница", обави здравният министър проф. Анна-Мария Борисова на среща с представители на Българския лекарски съюз.

По думите й това означава, че личните лекари не си вършат работата. Според нея всеки четвърти българин е влизал в болница.

47% от публичните средства за здравеопазване се насочват към болничната помощ. За другите страни от Европейския съюз този процент е 29, съобщи здравният министър.

По думите й реформата има за цел да преобразува леглата за активно лечение в такива за долекуване, а не да се закриват болници.

Преди да представи визията си за реформата в здравеопазването, проф. Борисова обясни на лекарите, че е напуснала хубавата си работа и е станала администратор, защото всеки ден със съпруга й вечер, като се прибирали от работа, си разказвали колко са неудовлетворени от професията.

По думите й накъдето и да се обърнеш в здравеопазването, има нужда от промяна. Тя първо щяла да се случи в болничната помощ до края на годината.

През 2011 г. пък щяло да се мисли за електронно здравеопазване и здравноосигурителната система.

Прогнозата на проф. Борисова е, че след 10 г. „ще ни лекуват баби и дядовци".

Тя даде за пример ендокринологията, където 76% от лекарите са от 40- до 60-годишна възраст. По думите й наличието на пенсионери води до дестабилизация на здравеопазването. Статистиката сочи още, че 14% от всички лекари са в пенсионна възраст, а 15% от работещите нямат специалност, съобщи Дарик радио.

Болничните структури, които предстои да бъдат преструктурирани, ще получат финансиране от 295 милиона лева, от които 147 милиона лева са за общинските болници, а останалите средства са за високотехнологично оборудване на избрани болнични центрове, които ще бъдат включени в националната стратегия.

Според нея има четири условия за преструктуриране на болничната система – ясна стратегия, политическа подкрепа, мерки за преструктуриране, сливане и нова организация на болничните дейности, както и определяне на потребностите от инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
6
 
0
 
! Отговори
пациент преди 13 години
ДА И АЗ СЕ ЧУДА КВО ПРАВЯТ ХОРА НА ПО 70 ГОД В БОЛНИЦИТЕ С КАБИНЕТИ ПРИ ТВА ОТДЕЛНО СИ ИМАТ И ЧАСТНИ ТАКИВА.........ПРИМЕРНО ХИРУРГ ОРТОПЕД НА 70 ГОД НА ЩАТ В БОЛНИЦА ЧЕ ТВА Е АБСУРД А ЧЕСТА СРЕЩАНА ПРАКТИКА В МНОГО БОЛНИЦИ ОСОБЕНО В ПРОВИНЦИЯТА
137
0
 
14
 
! Отговори
От крайно възмутен преди 13 години
Никой няма право да отрича добрата и квалифицирана работа на джипитата.Заявавам го съвсем сериозно.
136
0
 
14
 
! Отговори
drdoolittle преди 13 години
Сбъркана и е логиката на другарката министърка. Ако един пациент заобикаля личния си лекар, то той отива при специалист без талон, съответно си плаща и така даже отбременява НЗОК от плащания. Къде и е проблема. И ако някой не дойде при мен, то той не е преглеждан от мен, а по каква логика се съди, че не си върша работата след като пациентът сам си взима решения... Ако използва подобни умозаключения в практиката си каква ли диагностика провежда в собствената си специалност?
135
1
 
12
 
! Отговори
Весел преди 13 години
То понеже министърката ни е първа младост...
134
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Борисова: След 10 г. ще ни лекуват бабичкиYeeeee то сега ни лекуват анонимници...
133
1
 
3
 
! Отговори
пешев преди 13 години
Основния проблем на България е отрицателния демографски прираст и миграцията на млади хора в чужбина. По данни/прогнози на Евростат, 2050 населението в България ще е малко над 3 милиона, съсредоточено в четири основни града - София, Варна, Бургас и Пловдив. От тези 3 милиона българския етнос ще е малцинство (мисля пишат около 30%), етнически турци и роми мнозинство.Цифрите са математически модели и може да са грешни. Ако не са обаче, както изглежда, след век и половина на Балканите, ще изчезнем
132
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ ВРЪЩА ПРОБИТИ ПРОТЕЖЕТА НА КОСТОВ & ДОБРИН МИТЕВ ДА ДОСЪСИПЯТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Един от кохортата на зловещо известния ексобластен управител на Варна Добрин Митев -любимото дете на Иван Костов, д-р Стоян Калоянов, е на път да оглави Здравната каса в морската столица. Още един юнак от Костово- добринмитевия отбор д-р Веселин Калоянов пък се пъне за шеф на универститетската болница Света Марина. И двамата вече се кланят на ГЕРБ и добре са захлебили от парите на данъкоплатците. Четете в Мишена
131
0
 
7
 
! Отговори
88 преди 13 години
Тази есен по БТ давах филм за Полша, спомена се и здравеопазването им. Заплатата на мед. сестра е до 800евро, а на лекарите-до 1500вро.Техния министър съобщи, че средната възраст на лекарите в Полша е 50 години, тъй като масово заминава в чужбина младите лекари. Така, че нищо ново под слънцето, вървим по утъпкани потеки.
130
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно им е удобно да създават конфликт между семейни лекари и специалисти. И най-вече да настройват умишлено обществото, в частност пациентите срещу семейните лекари. Да си интригант не е положително качество! ;)
129
0
 
22
 
! Отговори
Аndjela преди 13 години
А при мен е точно обратното- аз съм по-доволна от личния си лекар, отколкото от специалистите, които съм посещавала. Бях на офталмолог, който си пиеше кафето и говорише със сина си, докато протичаше така наречения ми преглед, за който изхабих едно направление на семейния ми лекар за нищо. После отидох на втори преглед при друг офталмолог без направление, за който си платих, но за съжаление специалиста ми обърка ляво с дясно око на рецептата за очила. Така че аз съм много по-доволна от джипито.
128
2
 
15
 
! Отговори
доброжелател преди 13 години
Трябва да се отчете наистина добрата квалификация и добросъвестност на Джипитата и да се използва потенциала им са скринингова дейност с голям мащаб.Ранно откриване на проблемите - това е далновидното!Трябва да се спре източването на Касата от мнимите профилактични прегледи ,които се правят самоцелно по предприятията без обратна информация до Личния лекар!!Специализираната лекарска дейност нека да се концентрира върху тежки казуси и трябва да се разграничи доболничната от болничната помощ!
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблемите са много ,но най- лошото е че няма регламент!Няма ясни конкретни правила .Медиите всяха такава несигурност сред населението ,че всеки започна да търси второ и трето мнение ,БЕЗ да си е" извървял"алгоритъма...........от там е хауса.Трябва да има строг закон и всеки да си знае периметъра.
126
1
 
6
 
! Отговори
заблуда преди 13 години
е че като се говори за пари в здрваеопазването е синоним на Лекарска заплата!!Заблуда е ,че Джипито е Диспечер и раздавач на направления!Заблуда е ,че болния може сам правилно да се ориентира за състоянието си ,Та дори и той самия да е лекар.
125
0
 
14
 
! Отговори
реалност преди 13 години
Истината е ,че имаме чонешки ресус ,който ще оценим когато го загубим - визирам лекарите ни - образовани , компетентни и добронамерени! Включително и Личните лекари!Най - авторитетните и можещи лекари от поликлиникинте се решиха да бъдат ИЗБИРАНИ И ЗАСТАНАХА НА ГРЕБЕНА НА ВЪЛНАТА. И заложената идея за солидарен принцип на разпределение на финансите И ХУМАННА .Просто трябва да оценим коректно.
124
0
 
13
 
! Отговори
фил преди 13 години
тогава не се лекувай в бг., такива като тебе са най-тъпите и неграмотни грешки на природата, но на запад за 16-17лв здравна вноска никой няма да те бръсне за 5лв. Ето заради такова отношение нняма да останат лекари тука в бг. , ние сме си виновни, ние си гоним лекарите. ДОКТОРИ СПАСЯВАЙТЕ СЕ, БЯГАЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ БЪЛГАРИЯ,КЪДЕТО И ДА ОТИДЕТЕ ЩЕ Е ПО-ДОБРЕ ОТ ТУКА
123
1
 
9
 
! Отговори
бг лекар преди 13 години
Няма да позволя да стане лекар моето дете защото повечето българи не уважават тази професия...Трябва да стане като на коментари не може да кажеш че всички са меркалтилни *** N124.Заради теб не останаха лекари в България!
122
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а сега ни лекуват некадърници и меркантилни изчадия.
121
2
 
21
 
! Отговори
Мацка преди 13 години
За бабичките , които ще ни лекуват след десет години: това е вярно. Младите не искат да учат и да работят като лекари в България. За какво им е? Много труд, много учене, нощни и празнични дежурства, напрежение и накрая си броиш стотинките, защото си спасявал живота на хората. Аз на моите деца не им разреших да станат лекари. Ако българите искат да има здравеопазване първо трябва да уважават лекарите си и после да им плащат като на лекари, а не по-малко отколкото на чистачите по улиците.
120
0
 
5
 
! Отговори
доктор преди 13 години
Хората са го измислили в Европа как да бъде. Пациентите имат електронни карти. При специалиста доплащат двойно по-голяма потребителска такса отколкото при личния лекар. Няма ограничения за посещенията при специалист, само, че е малко по скъпичко, а не десет пъти по-скъпо. В България мафията не иска това да стане, защото няма как да се контролират докторите. Най-добрите ще изкарват много пари и ще бъдат независими! А нашите хора - некадърниците, които ни подкрепят? Какво ще стане с тях.........ау
119
0
 
24
 
! Отговори
лекар преди 13 години
Реалността е,че Джипитата са равностойни добре подготвени лекари ,Повечето с по една или дори по две специалности.Реалността е ,че погледнато държавнически - джипитата са най- икономичния начин на обслужване на голяма част от населението - Само за 1.26 лв на месец на човек!!Никъде по света няма такова обезценяване на висококвалифициран труд!Реалност е ,че цялата социална дейност по безплатно обслужване на деца и инвалиди е за сметгка на труда на Джипитата,без никаква финансова компенсация!