"Това е истинска война"

Публикуваха стенограмата от разговора на Първанов и Путин през 2008 г.
Обновена: 13 ное 2010 14:52 | 13 ное 2010 12:39,
152
"Това е истинска война"
Снимка: Булфото

Администрацията на президента публикува стенограмата от пленарните разговори на делегацията на Република България, водена от президента Георги Първанов, и делегацията на Руската федерация, водена от президента Владимир Путин, проведени на 18 януари 2008 година.

Стенограмата е оповестена ден след като стана ясно, че Софийският административен съд е отменил мълчалив отказ на главния секретар на президента  за достъп до обществена информация по жалба на журналист от националния седмичник „Десант“.

По време на посещението на Путин в София през 2008 г. бяха подписани редица двустранни споразумения, включително за строителството на АЕЦ „Белене“, за „Южен поток“ и „Бургас – Александруполис“.

„Е, ако това е сериозна зима, какво да кажем ние?“ Така Путин се обръща къмбългарския държавен глава, който току що е обяснил, че поради спирането на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", предвид на тежката зима, страната е била принудена да спре износа за съседните страни.

От стенограмата става ясно, че доставките на гориво са обсъдени по-рано в, по думите на Путин, „тесен формат“.

Това е истинска война

При обсъждането на трасетата за доставки на гориво руският президент подчертава, че „има голяма борба и конкуренция между европейските страни, за да минат маршрутите за доставки на нефт и газ по тяхната територия“.

Путин определя ситуацията като „истинска война“ и дава пример с тогавашните отношения с Полша.

„Всяка година от Иран, пък и през тази година също, прекратяват доставките на газ за Турция. Тръбата остава празна. И нас ни канят да се включим без пари. А ние сме готови да влагаме пари, за да строим в България“, заявява руският президент.

„Доставките на гориво, които обсъждахме днес в тесен формат, Европа се опитва да дискриминира доставките от руските компании на своя пазар. Това е едно неправомерно и несправедливо действие в икономическата сфера“, казва още Путин и изтъква, че всички основни потребители искат да сключат договори до 2040, 2050 г.

От стенограмата става ясно, че освен трите общи енергийни проекти са обсъдени и стокообменът между София и Москва, участието на български строителни компании в проекти в Русия, развитието на инфраструктурни проекти, сътрудничеството в сферата на културата.

Пълният текст от стенограмата може да видите тук.

Паметната бележка от разговора между Първанов и Путин може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
Стефанов преди 13 години
До (151)Втикосан съм!Горните редове удрят в земята и прословутата хамериканска ДЕКЛАРАЦИЯ!Дори в годините на ярко изразен тоталитаризъм не са съществували такива екстремистки настроения.Погледнато чисто земно, по човешки, звучи прекалено примамливо, за да може да се приложи на практика!Но както се казва, всеки има право да си избере заблудата.Не Ви опонирам самоцелно, но на тези височини, дори автопилота изпитва кислороден глад.P.S. - Втикосване (диал.) - изключително учудване!
123
0
 
1
 
! Отговори
канон преди 13 години
1. НЕЗАБАВНО редуциране броя на депутатите в Българския Парламент. Българските депутати да не надвишават повече от 40 (четиридесет) човека.2. НЕЗАБАВНО приемане на Закон за Лустрация. Освен държавните служители, лустрацията да обхване и роднините по права линия, съдиите, университетските преподаватели, журналистите в обществените и в частните медии, религиозните общности, както и представителите на неправителствени организации. 3. НЕЗАБАВНО редуциране броя на държавната администрация. Създаване на напълно нова, гъвкава администрация ненадвишаваща 37 000 (тридесет и седем хиляди) служители. Напълно нови кадри. Пълна прозрачност и контрол при конкурсните процедури.4. НЕЗАБАВНО създаване на Електронно Правителство с цел подобряване на ефективността на работа и качество на услугите, предоставяни от изпълнителната, съдебната и законодателната власт.5. НЕЗАБАВНА реформа в съдебната власт. Драстично намаляване на броя на прокурорите. Назначаване на съдии след граждански избори (по райони), с мандат не повече от 2 години. (това се предлага с цел да има граждански контрол над тяхната работа). 6. НЕЗАБАВНО закриване на Министерство на Отбраната (МО), Българската Армия (БА), Служба Военна Информация, Национална Разузнавателна Служба (НРС), Национална Служба за Охрана (НСО), Държавна Агенция Национална Сигурност (ДАНС). Създаване на модерна и боеспоспобна, високотехнологична армия по образец на Френския Легион на пряко подчинение на Министър-Председателя на Република България. Към тази нова армия да бъдат включени разузнавателни и контраразузнавателни подразделения, като общия брой на командния състав и военнослужещите да не надвишава 10 000 (десет хиляди) човека. Напълно нови кадри. Пълен контрол при конкурсните процедури.7. НЕЗАБАВНО престуктуриране на Министерството на Вътрешните Работи (МВР). Драстични съкращения в администрацията на МВР. Наблягане на оперативните способности на Министерството. Напълно нови кадри. Пълен контрол при конкурсните процедури.8. Всички държавни служители да са социално самоосигурени, а не да се осигуряват от държата.9. НЕЗАБАВНА цялостна реформа в здравната система. Болниците се връщат към държавата. Лекарите държавни служители.10. Отнемане правото на глас на граждани в избори, при отсъствието на минимум средно образование.11. Програми за семейно планиране с цел намаляване раждаемостта сред малцинствените групи.12. Отнемане на социални помощи на лица непритежаващи средно образование.13. Отнемане на социалните помощи на лица с повече от 3 (три ) деца.14. Приемане на ясни права и задължения на всеки български гражданин.15. Тотална и безпрецедентна борба с корупцията във всичките и антисоциални проявления.16. Премахване на несправедливия плосък данък облагодетелстващ единствено дружествата регистрирани по Търговския закон.17. Премахване на ДДС върху храни, лекарства, книги, учебници.18. Начисляване на ДДС върху хазарта
122
0
 
0
 
! Отговори
Стефанов преди 13 години
Довеждам до знание на АНТИ-то, че в голямата политика разговорите често изглеждат безсмислени.А примери за неуязвими речи има при азиатските политици, които в двучасова реч не са казали нищо.ПОУКА: Като не знаеш нещо не се залавяй с него!СЪВЕТ: Прочети още веднаж стенограмата и ако все още не я разбираш изпий си ракията и лягай да спиш. Поне е здравословно.Лека нощ!
121
0
 
0
 
! Отговори
Стефанов преди 13 години
Имам питане към (141) колко квадратни километра руска земя иска да купи? Имам познати, които могат да го уредят. Само не ми е ясно с кои пари ще го направи!
120
0
 
3
 
! Отговори
ш преди 13 години
Искам руска военна база на река Камчия.Само те ще спрат Турция.
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И ти ли си от тази половина бе фес,имаме език на който можем да комуникираме :@
118
1
 
1
 
! Отговори
t преди 13 години
a BB go napravi politik Ahmed Dogan nali toy go nazna4i za glaven sekretar na mvr
117
0
 
1
 
! Отговори
20 преди 13 години
Прав е Путин.Наистина се води "война" за ресурси и за техния транзит.Между другото това го е казал и предрекъл Сталин в далечната 1949 год.
116
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 13 години
Putin e prav-zimite v Rusia sa po-strashni ot tezi v Bulgaria.
115
1
 
1
 
! Отговори
хи хи преди 13 години
Ей ,умнико, ако някой заеква и стенограмата ли да е заекваща
114
1
 
5
 
! Отговори
do 141 преди 13 години
Abe , polovinata ot zemjata na Balgarija e prodadena na turzi, a ti se trevogish za reka Kamchija !!
113
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От стенограмата става ясно, че ЧАСТ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, ПРИ КАМЧИЯ е ПРОДАДЕНА НА РУСИЯ!!!!!! КОГА, ЗА КАКВА СУМА, ОТ КОГЙ???????????Как може да се продаде от територията на България? Защо Русия не ни продаде част от територията си? Срамота. Кой го е съгласувал, кой е подписал договора, кой носи отговорност за това? Така може да са разпродали половин България. Прокуратерата няма ли да се самосезира????
112
5
 
4
 
! Отговори
ha, преди 13 години
Чудя се дали руснака е *** или българина е *** !!
111
4
 
5
 
! Отговори
Varna преди 13 години
Същото което е приказвал *** преди две години приказва и сега, само че тогава Гоце много мазно му се е слагал Гоце три пъти пита има ли работа за наши строителни компании, наши като гн Симеон Пешов, гн Божков и др знайни другари дейци
110
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако това е нецензурираната версия на разговорите, тия двамата заедно са по *** от ББ
109
4
 
3
 
! Отговори
не си много умен преди 13 години
Абе що ми се чини, че не си много умен, ......ти си знаеш нали!!!
108
9
 
24
 
! Отговори
BG преди 13 години
Първанов трябва да получи доживотна присъда затова, че връчи орден "Стара планина" на Ахмед Доган. Към това трябва да се добавят и 5 години за убийството на защитен животински вид.
107
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
FALSHIMENTO....GOCEEEEEEE(DC)....
106
7
 
7
 
! Отговори
Фабрикант преди 13 години
Много "изгладена" ми изглежда стенограмата. Как така никой не се запецна докато се изказваше!? Големи оратори имаме значи. Изфабрикувана работа!
105
6
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 13 години
Гражданите на РБ ,определили себе си като турци имат всички права и задължения на етносите в държавата-стига дивашки национализъм и шовинизъм-всички имат право да избират и да бъдат избирани-21 век е-да не забравяме.