Не счетох за нужно да информирам президента!

Аню Ангелов чакал Първанов да го извика заради "Дръзки"
Обновена: 8 апр 2011 14:22 | 8 апр 2011 13:56,
260
Не счетох за нужно да информирам президента!
"Дръзки" била вече ремонтирана, твърди Ангелов. Снимка: Булфото

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че по устав не е длъжен да информира президента Георги Първанов за изпращането на фрегатата „Дръзки" в мисията в Либия.

„Има си строго определени правомощия на държавните институции по Закона за отбраната и въоръжените сили. Доколкото си спомням, президентът беше казал, че всичко вече ще е по устав, тоест по закон и след като законът не ми възлага такова задължение, аз счетох за необходимо да не го информирам“, отсече военният министър.

В началото на седмицата държавният глава, който е и върховен главнокомандващ, се оплака, че е разбрал от медиите за решението за изпращането на нашата фрегата в Либия.

На въпрос няма ли все пак моралното задължение да информира президента, Ангелов посочи:

„Аз уважавам институциите и тъй като съм сигурен, че той е знаел, че се подготвя такова решение, ако ме беше извикал, аз щях да отида при него и да му обясня. За съжаление не получих такова повикване”.

Снощи фрегатата „Дръзки” се е завърнала от двудневно плаване. Военният министър потвърди, че действително са възникнали повреди и се е наложило корабът да бъде ремонтиран.

Още по темата

Те са били в един дублиращ жироскоп и в инфрачервената система за управление на въоръжението. Всички повреди вече били отстранени.

„Това са повреди, които възникват непрекъснато”, увери Ангелов.

Тъй като фрегатата "Дръзки" ще бъде разположена извън териториалните води на Либия, не се предвижда използване на оръжейните системи на кораба, а дейностите по патрулиране и проверка на кораби са отработвани от екипажа при участие в операцията на НАТО "Актив индевър" и в мисията на ООН в ЮНИФИЛ, уточни по-късно министърът в парламента.

Разривът в отношенията между военния министър и Георги Първанов настъпи още при обсъждането на кандидатурата за шеф на служба „Военна информация“, след като президентът не одобри няколко предложения на Ангелов.

Последваха остри реплики между двамата, като военният министър в крайна сметка намери начин да прескочи държавния глава, като предложи кандидатурата на цивилния Веселин Иванов.

Президентът пък наскоро остро разкритикува политиката на правителството по отношение на националната ни сигурност на личната си страница във Facebook.

Ангелов пък му отвърна чрез страницата на министерството на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
3
 
! Отговори
Асанж преди 13 години
Тука има глеми ***.Ирак без война окупираха да свалят "диктатор" и избиха толкова народ колкото Садам не е избивал като "диктатор".Сега в Либия нямало война и защитавали "мирно" въпражено с танкове и самолети население.Трябва да си много *** за да повтаряш една лъжа за да я направиш на истина.А тоя измислен министър да не се прави на клоун и създава свои правила че е дребна мижитурка.
234
0
 
5
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
Че за какво ти е да уведомяваш върховния главнокомандващ? По-добре да грееш в медиите. Мушморок.
233
0
 
3
 
! Отговори
alieno преди 13 години
На гол тумбак чифте пищови.... и фрегатата "Дръзки" по средата.
232
0
 
0
 
! Отговори
drijki преди 13 години
a znaesh li kakiv smqah 6te padne ako somaliqcite go otvlekat tozi drizki.golqam tashak 6te e.
231
1
 
5
 
! Отговори
До 236 преди 13 години
Май ти трябва да се информираш за реалностите. Действията на САЩ и сега на нато нарушават 17 точки от устава на ООН, а освен това никой не им е давал мандат да бомбардират наземни обекти, никой не им е давал мандат да пращат на тайни мисии командоси, никой не им е давал мандат да въоръжават така наречените възстанници (което правят от преди началото на конфликта, чрез внос през границата на Египет), нито им е даден мандат да "купуват" петрол от метежниците. И за оръжието и за петрола има ембарго
230
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я се поинтересувай малко от реалностите. НАТО не е във война със суверенна страна, а изпълнява резолюция на ООН за защита на мирни граждани от разбеснял се диктатор. А фрегатата ни изобщо няма да участва в бойни действия, а ще изпълнява поицейски функции.
229
2
 
5
 
! Отговори
233 преди 13 години
министъра просто е една послушна мишка - така са му казали, така се пъчи че бил решилколкото до това сме ли или не във война - след като сме в алианс, който воюва със суверенна страна в момента, и след като участваме с наши войски и сили тук там по света, както и с военна фрегата в момента в офанзивата срещу Либия - да във война сме - френските бомбандировачи я обявиха от името на алианса
228
2
 
5
 
! Отговори
ь преди 13 години
След Освобождението от турско робство,младата българска държава е закупила няколко чисто нови малки военни кораби,основно от франция тип миноносци.Такъв е тогавашният"Дръзки".Знаете,как се е представил.Сега купуваме от нашите пари,старо желязо,за което ще трябват албански гребци и македонски капитани, и твърдят от правителствата ,че имаме боеспособен флот.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ
227
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Президента е главнокомандващ само във военно време, а това е обикновено изпращане на мисия, ние не сме във война. Министъра много добре си познава закона.
226
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Фрегатата я купиха комунистите с цел саботаж на отбранителната ни способност. По задание от Кремъл. Така че не лайте.
225
4
 
7
 
! Отговори
RAMBO-PARVA KRAV преди 13 години
TIKVENIK A KOI SHTE INFORMIRASH,KOMINOCHISTACHAT ILI KLOZETOCHISTACHAT PROST TAPUNGER OT GERB IMASH MOZAK KOLKOTO KOKOSHKA.
224
5
 
8
 
! Отговори
Шопът преди 13 години
Анчо е поредният пример,че ГЕРБ управляват без никакво уважение към държавния ред и правила. Всъщност те управляват и без уважение и към суверена-българският народ.
223
3
 
13
 
! Отговори
до аню преди 13 години
Тоя бунак да го качат на кораба Дръзки и да го пратят в Либия при Кадафи. Ако не се удави по пътя, ще стане добър съветник на талибаните.
222
2
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Когато купувахме това свръх скъпо и бракувано корито - "Дръзки", ни убеждаваха, че така флота ни ще е съвместим с натовския...Какво се оказа...:1. Коритото е ръждясало и наистина е за брак...2. Ако двигателя му се спре дори за секунда... коритото Трябва да се бракува и нареже...3. Системите му за управление са НЕСЪВМЕСТИМИ С ТЕЗИ НА НАТО...!!!По-голяма глупуст не бях чел наскоро, това е стара белгийска фрегата на около 60 години, напълно несъвестима със съвременни бойни условия. И откъде ще се вземат парите за гориво, въоражение и т.н.? От данъкоплатците. За какъв х*у ни е да изпращаме кораби срещу Либия, при положениче, се тя граничи с толкова други европейски държави... КЪДЕ Е ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР...???Явно от търговия с иманярски стоки, не му остава време за прокурорстване...
221
4
 
7
 
! Отговори
kk преди 13 години
"Ne schel za nujno"***!!!
220
7
 
10
 
! Отговори
Gio преди 13 години
...поредното комунистическо коренче. Напълно в унисонс всичко в това правителство. Не сметнал да информира главнокомандващия. Ако се случи в Щатите да речем, смятай, че този ще му плющти висналия *** по площадките във военния зандан...
219
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все пак има йерархия и президента е над всички. То както е тръгнало сами се раздържавяваме. Не ни е крив никой друг. Военият министър е постъпил вироглаво и е нарушил елементарни норми на поведение. Така не се управлява държава според мен.
218
3
 
31
 
! Отговори
хаха преди 13 години
Този презерватив кой го е вкарал в военно училище-дунди....
217
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А моряците от парахода , дали могат да плуват .Щом всеки момент се повреждат такива важни уреди , няма да се очудя , ако и самия параход се окаже , че е мукавян и вземе , че се разкисне на срад океана !
216
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
каза Джаба