Холандия пак наложи вето за приемането ни в Шенген

Цветан Цветанов очаква положително решение през март 2012 г.
Обновена: 13 дек 2011 17:04 | 13 дек 2011 16:45, Елка Василева
218
Холандия пак наложи вето за приемането ни в Шенген
Снимка: Архив Reuters

Холандия наложи вето на приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи БТА. Това стана ясно след днешния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Холандският министър по имиграцията и въпросите на бежанците Герд Лерс заяви пред журналисти, че Хага не подкрепя предложението за поетапно отпадане на границите с България и Румъния.

Страната му настоява границите да бъдат премахнати едновременно едва след трайна тенденция за добри резултати от София и Букурещ в борбата с престъпността.

По думите на Лерс може да се очаква развитие след евентуален положителен доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка през февруари догодина.

Още по темата

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който участва в съвета, обяви, че очаква положително решение за влизането ни в Шенген през март 2012 г., за когато е насрочен следващият съвет.

Дотогава Цветанов се надява да бъде намерено политическо решение за поетапното отпадане на границите, каквото беше предложението на настоящото полско председателство на ЕС  - България и Румъния да влязат в Шенген с морските и въздушните граници от 25 март догодина, а сухопътните граници да бъдат премахнати не по-късно от 31 юли следващата година.

Във връзка с позицията на Холандия Цветанов коментира, че България няма намерения да отнесе въпроса до Европейския съд, тъй като за нашата страна остава по-важно постигането на политическо решение в конструктивен разговор.

Той призова холандски експерти да проверят на място готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенген, както и темата да бъде обсъдена от холандския парламент.

Цветанов отбеляза, че в началото на тази година Германия и Франция също са били против разширяването на Шенген, но са променили позициите си заради динамична комуникация със София и Букурещ, както и в резултат на срещи и посещения на министерско и експертно равнище.

"Мога да си призная, че що се касае до отпадането на сухопътните граници, в момента това не е основният проблем", заяви вицепремиерът.

"За нас е важно приемането на политическо решение за първия етап от отпадането на границите - морските и въздушните", добави той.

"Надявам се, че по въпроса с отпадането на сухопътните граници решение ще бъде постигнато също догодина, но по този въпрос не следва да бъдем твърде настойчиви от гледна точка на потенциалния миграционен натиск", уточни Цветанов.

По неговите думи в момента един от основните проблеми в Европа е миграционният натиск на фона на Арабската пролет, засегнати са били много държави от ЕС, включително и Гърция.

"Стараем се максимално да повишим капацитета по границата на България с Турция за евентуален миграционен натиск и за момента не отчитаме подобна неблагоприятна тенденция", добави вицепремиерът.

"Все пак трябва да предвидим, че отварянето на границите с Гърция частично би създало малък проблем, уточни той. Затова не мисля, че трябва да настояваме категорично за взимането на решение за едновременно отпадане на границите", заяви МВР шефът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така се пази висок стандарт - казват нещо и си държат на думата, а не като нашите к--ви политици - лягат на този който им предложи! даже не се пазарят!
31
1
 
7
 
! Отговори
куцо преди 12 години
ми прав е г.Лерс увазаеми дами и господа...да ви обеждавам ще е загоба на време само ще припомня на всички ви ,че Б.Б. беше (и може би е )бизнес партнор с маргините,пашата,димата руснака,баи миле и др. в сик ,с ванко 1 в детските му дискотеки и докато беше шефче в мвр имаше 57 знакови убииства на "бизнесмени" които удобно си останаха неразкрити и до днес ???ж.желев още 90г.пусна и доста преступници(уж амнистия)та в европа отдавна са пропищали от наще умопомрачително хитри политициподкрепям ги
30
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредният шамар за управляващите. Това е още едно признание за водената от тях политика. А между впрочем мисля че в Холандия не управляват социалисти, а дясна партия.
29
2
 
15
 
! Отговори
1към1 преди 12 години
Г-н премиер, защо вашата държава упорито се противопоставя на приемането ни в Шенгенското пространство? Не мислите ли, че преигравате с това си ваше решение след като всички останали са готови на компромисен вариант? Дори и Финландия промени позицията си, а вие се дърпате, както бихме казали по български като магаре на мост.- Оттговорът и преди и сега е един и същ. Вашата държава е пропита от корупция, съдебната ви система не работи, престъпниците се чувстват комфортно и безнаказано, живеят на свобода и дори парадират с престъпния си статус.
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на тия холандци всичко им е криво -защото отчитат като грешка влизането им в ЕС.
27
8
 
11
 
! Отговори
зз преди 12 години
Хайде сега да си ходи скапаното правителство и нови избори.
26
3
 
5
 
! Отговори
XXXL до пост 9 преди 12 години
Борисов, искаш като че ли пак да ни подведеш.Наумил си явно, ти лично да изкупиш всички холандски цветя, за да им се докараш и още веднъж да покажеш, че ти харесва да си номер 1.
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОВА НЕ Е ОТКАЗ ЗА ЦВЕТАНОВ....ТОВА Е ОТКАЗ ЗА НАС-НАРОДА, ЗАЩОТО СМЕ ПРОДАЖНИ И КОРУМПИРАНИ ПО ВСИЧКИ НИВА ОТ ПОЛИЦАИТЕ ДО СЪДА....ТОВА ОСТАНА ТУК В БГ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ....
24
5
 
10
 
! Отговори
зъл преди 12 години
А Цуци направо е максимално единица за тъпота :))). За какво им е на холандците да идват да проверяват на място тук каквото и да е. Че те ежедневно си виждат на собствена територия резултатите от голЕмата Цуцкова борба - контрабанда от БГ-то, проситутки от БГ-то, дрога от БГ-то, просяци и джебчии от БГ-то и всякакви подобни екстри :))).
23
6
 
10
 
! Отговори
NRC преди 12 години
Холандия и Белгия не се хващат на общите приказки, с които се лъже българския народ.. голямо правителство.. предните бяха много зле вкараха ни в ЕС, вкараха ни в НАТО.. тези, които щяха да ни "оправят" не могат в един ШЕНГЕН да ни вкарат.. ама нормално там хората мислят трезво и гледат резултатите, а не приказките на тия нашите измислени анимационни герои
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко дава 2милиарда да ги спасява , пак не го искат. Иска ли му 8милиарда евро.
21
2
 
17
 
! Отговори
krasos преди 12 години
Цветанов какво става??? Заемайте се за работа !!! Не правете само пиари с дилъри с по грам , два трева... Хора изчезват всеки ден има , а уж бяха спрели отвличанията... Ако не можете да се справите се махЙте... 70 000 хрантутници храним ,за да ни изчезват децата и да ни палят колите , мамичк..та ви нещастници корумпирани !!!
20
2
 
14
 
! Отговори
Това е достаъчно! преди 12 години
- Съмнявам се, че бих могъл да дам какъвто и да е съвет на вашите управници, тъй като те са част от проблема, а не част от решението му. Всички вие, българските граждани, знаете за записите на които се чува как вашият премиер прекратява проверка на митниците, а скоро след като тези записи станаха публично достояние, човекът в чиито интерес бе спряна проверката удобно почина. Такива случайности са рядкост и предизвикват огромно недоверие сред политиците в нашата държава. Освен това, аз обичам да се разхождам инкогнито и докато го правех във вашата столица, поне пет пъти ми бяха предлагани контрабанди цигари съвсем открито, без притеснение. Къде ви е полицията, как се борите с контрабандата? По-скоро ми се струва, че я закриляте и толерирате.
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато четеримата *** - Плевнелиев Мазния, Бойко тиквата, Цецо ***, Дянков ***, са начело на България НИКОГА няма да влезем в Шенген!
18
4
 
15
 
! Отговори
tikvataa преди 12 години
ПРАВИ СА ХОЛАНДЦИТЕ...НИКОЙ НЕ ИСКА МУТРИ В ЕВРОПА И НАЙ ВЕЧЕ В СТРАНАТА СИ..ТОВА ДА НЕ СА КАТО ТУКА НАЩЕ ДУПЕДАВЦИ И СВИРКАДЖИИ ДЕТО ИМ Е КЕФ ДА ГИ УПРАВЛЯВА МУТРА И МУТРИ...ТОВА ДА НЕ ВИ Е ГРОБ..ХОРАТА СИ ИМАТ ПРИНЦИПА И ИСКАТ СПРАВЕДЛИВОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ...А НЕ КАТО ТУКА НАШИТЕ *** ДА МИ ГЛАСУВАТ ЗА ГРОБ И ДА ИМ Е КЕФ ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ БАНДИТИ...ТВА ДА НЕ ВИ Е ОНИЯ ГЕЙ ВИКТОР ИЛИ ЖОРКО ЛАЙНЕТО...ТОВА СА ЧЕСТНИ И ОТРУДЕНИ ХОРА КОИТО ОТДАВНА СА КАЗАЛИ(НЕ) НА ПРЕСТЪПНОСТА
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Цветан Цветанов очаква положително решение през март 2012 г."То няма лошо, да си чака. Ама с това управление едва ли ще дочака.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mai samo Cvetanov ne razbra i se laje
15
4
 
29
 
! Отговори
Детектифф преди 12 години
Това вето никак не ме учудва.Оправдано е!
14
12
 
9
 
! Отговори
ринго стар преди 12 години
Първо трябва да се изтрепят всички комунисти ,както те са убивали години наред!
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очаквано...