Поздравявам премиера, но всичко може и да се обърка!

Трайков поставил високи цели, а не капани на правителството
29 мар 2012 09:47,
55
Поздравявам премиера, но всичко може и да се обърка!
Трайчо Трайков Снимка: архив, БТА

Поздравявам правителството и министър-председателя за това решение, заяви пред БНР бившият енергиен министър Трайчо Трайков по повод решението на кабинета да се откажем от проекта АЕЦ „Белене“. 

„Нещата до момента, когато аз бях в правителството, не изглеждаха много добре. Какво се е случило от моята оставка насам, не мога да гадая, но очевидно са се случили неща, които са наклонили везните в посока на това решение. В този смисъл си мисля, че всички усилия са си заслужавали“, коментира бившият министър.   

Според него има начин как от цялата тази ситуация България да излезе с полза. 

Още по темата

„Има начин и всичко да се обърка. Отговорността оттук нататък на тези, които участват в преговорите и в организацията на проектите, е изключително голяма“, предупреди Трайков. 

Бившият енергиен министър подчерта, че какъвто и да е докладът на HSBC, неговите изводи са функция от това какво се договаря между двете страни. 

„Чух от премиера, който цитираше 10-12% лихва на кредита, който са предложили руснаците. По мое време, когато аз водех преговорите, ставаше дума за много по-малък процент, но дори и тогава той не беше ясно предложен от руските партньори, не беше договорен, не излизаха сметките“, каза още Трайков. 

Той смята, че основната ни задача в ядрената енергетика е продължаването на лицензиите на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10, 20 или с повече години. По думите му електроенергията от там винаги ще остане евтина. 

„През януари тази година пак говорихме за идеята реакторът да отиде в АЕЦ "Козлодуй". Ние представихме с министър Дянков тази идея в Москва, но още нямахме отговор до моята оставка. Явно след това се случило“, коментира Трайков. 

„Ясно е, че след като се отказваме от АЕЦ "Белене" ще се строи друго“, заяви още бившият министър. 

По думите му за площадката "Белене" остават отворени всички опции. Според него газова централа може да бъде построена навсякъде в България, включително и на площадката край Белене. 

„В момента в САЩ вече се строят основно газови централи заради шистовия газ. Там цената на електроенергията от газови централи е по-ниска дори от тази от въглища“, каза още Трайков. 

Според него България плаща една от най-високата цена за руския газ.

„Затова при последния ми разговор с Алексей Милер (директор на "Газпром") и с премиера аз поставих съвсем ясно въпроса, че до началото на април имаме основание да поискаме намаление с 10-15% на цената на газа“, допълни бившият министър.

Относно изказването на премиера за заложени от Трайков капани, бившият министър обясни:

"Начинът, по който се изрази премиерът, ме кара да мисля, че неговото становище е, че поставям трудни за изпълнение цели. В този смисъл той ги нарече капани. Според мен работата на едно правителство не е да обяснява защо целите не могат да бъдат постигнати, а да има обща позиция, така че те да бъдат постигнати. 

Тук бяха намаляването на цените на газа за текущия период до края на годината, договаряне на благоприятна ценова формула за следващата година и постигане на добра възвращаемост на собствения капитал в "Южен поток".

Според Трайков намалението на цената на газа за България трябва да е поне 10%. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изтеглете си парите от банките и ще видите как ще паднат цените на момента. Трябва да се създаде организация по нета с масов отказ да се плащат сметките за тока и т. н. до като не се приведат в нормално положение. Гарантирам, че ако това стане нещата ще се променят коренно. Но хората са неорганизирани и ни цакат поединично, направят ли го всички, гледай какво става. Ще им се стъжни на чорбаджиите.
30
3
 
18
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ-ЧЕРНА ВОДА!!! КЪДЕ СА СЕГА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА(а икономиката ни дори не работи)- ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!(- Сталин се би без резерви пред Москва, Хитлер се би без резерви пред Берлин, Япония капитулира, когато им свършиха резервите)- ОЧЕВИДНО ЕНЕРГЕТИКАТА Е ПРЕД КАПИТУЛАЦИЯ!!!- Но ПИТАМ - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 99 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст И защо точно този ток се изнася, а ние купуваме скъпия!?!?!?- Защо изкупува тока от СПОНСОРИТЕ НА СДС, в Марица-Изток, за 17,5 ст., а от Държавния тец за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА НИ СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, НО КАКВО ОТ ТОВАТака ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 стотинки..., е, които можем да си го позволим де...
29
9
 
0
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Гоце не трябваше ли вече да е отворил шампанското и да почерпи за това, че разумът победи и АЕЦ БЕЛЕНЕ няма да се строи ?Наздраве !
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А вчера по радиото слушам, че ако искаш да си поставиш фотоволтаичен панел ти трябва разрешение и ако не си свързан с националната ел. мрежа не може да ти се даде такова разрешение. Или с други думи ако решите да си сложите слънчеви панели и да станете независими от мрежата това няма как да стане. Но и ако го направите могат да дойдат у вас и да ви рарпърцат по този закон. Няма отърване от енергийната мафия. Аз тъкмо смятах да направя точно това, денем на слънце, нощем на акумулатор и вятър, но?
27
1
 
2
 
! Отговори
байо от село преди 12 години
Трайчо,*** с тези ти способности си незаменим,бе.Я се върни пак в правителството бе, момче.
26
0
 
14
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
повишение на тока до лятото с 15%обещано от Герб!реално и днес ние продаваме ток на гърция и турция по -евтино отколкото на българския пазар!софарма но с друго име!въпрос та интереси, комисионни....ПАРИа стадото трябва да се стриже..скътало е 30 милиарда в банките!
25
2
 
14
 
! Отговори
пардон преди 12 години
Поздравявам премиера, пардон, Шеврон, ...
24
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единствена полза от отказа има Русия. България поставена на колене в поза задна прашка, обърната към Турция. България благодарение на мъдрото ръководство на ГЕРБ и щедро спонсорирано от САЩ се меко казано надупи. Едва ли ще кажете колко ще получите комисионна за отказа от руснаците. Това е тайна нали на гърба на народа.
23
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой позволи интриганството на Хилари Клинтън да победи? Кой не се интересува въобще от народа си и говори от негово име!Видяхте победоносния пугьо в колата с Уорлик!Жалко за останалите млади хора в България!"Земята на Ботев и Левски, отново е робска земя" !Този, който допусна диктата на САЩ в нашата родина, я обрича на гибел!Жалки наркотрафиканти и крадци, намериха себеподобните тук!
22
1
 
15
 
! Отговори
тука има, тука нема преди 12 години
Росатом изгуби, Газпром спечели!
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С или без АЕЦ токът за крайния потребител няма да стане по-евтин!Цялата тази борба е м/у енергийни лобита и за геополит. влиание!
20
3
 
16
 
! Отговори
pege преди 12 години
в пожарната не учат за атомни електроцентрали и още по просто за атоми. Там всяка мозъчна клетка трябва да е мускул.
19
9
 
4
 
! Отговори
arhar преди 12 години
А къде е Гоце ? Защо не го виждаме и да чуем какво мисли той за отказа ни от АЕЦ БЕЛЕНЕ ? Не се ли радва Гоце, че отхвърлихме един заробващ проект , който щеше да струва 10 млрд евро на българския данъкоплатец ? Да не би Гоце да си търси ' шлема ' ?
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отрязаха руснаците, а сега на пост и молитва, същите тези руснаци да ни намалят цената на газа, за да строим светлото ГРОБарско бъдеще с нови газови централи!Очаквайте цената (ГРОБ) да стане 1 лв. за киловатчас.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този разведения на снимката, много бързо смени гарда, от обидено и ревливо сополанче, обърна резбата и започна с подмазването.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора, това е правителството на абсурда просто. От 3 седмици слушам Дянков, как бил сигурен, че руснаците не могат да ни вземат неустойки. Видиш ли обаче, тиквата праща едно голобрадо момченце да се моли на руснаците, да няма такива. Е, нали сте много сигурни, че няма да предявят иск? Що тогава се опитвате с преговори да се измъкнете?
15
7
 
7
 
! Отговори
arhar преди 12 години
В Средиземно море край Израел и Кипър са открити нови газови находища . Газът от Средиземно море може да бъде алтернатива на руския газ!?
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очаквам в близко бъдеще цената на парафина за свещи сериозно да скочи:)
13
2
 
7
 
! Отговори
Toranaga преди 12 години
За икономия да спират всички ел централи
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ доказаха че ще направят невъзмжно преизбиране им!Но ако рекат да се върнат към вариант шиистов газ тогава много категорично ще поискаме оставката им,и без това всички я имат приготвена,според тях самите !Не зная дали тогава премиера ще се развесели,така както през последният месец е правел?