Пари за цифровизация няма, категоричен е Дянков

300 млн. не възнамерявам да дам, инати се вицепремиерът
Обновена: 11 юли 2012 16:06 | 11 юли 2012 16:06,
108
Пари за цифровизация няма, категоричен е Дянков
Симеон Дянков не ще да дава пари. Снимка: архив Булфото

В бюджета пари за цифровизацията на ефира няма, обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

На днешното заседание на Министерския съвет бе приет преработеният План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване. Българите ще имат възможност да гледат 12 безплатни телевизионни програми от септември 2013 година, когато приключва първият етап на плана.

По думите на Дянков за цифровизацията са необходими около 300 млн. лева за периода от 2-3 години. По негови думи в бюджета на страната няма такива средства. "И не възнамерявам да ги дам", допълни Дянков.

Той обясни, че чака доклад от министъра на транспорта Ивайло Mосковски за това как са станали нещата в другите страни от ЕС. Дянков изрази съмнения, че при тежката икономическа обстановка в евросъюза всички страни членки са отпуснали въпросните средства.

По негови думи страната ни трябва да търси възможна отстрочка от ЕС за преминаването от аналагово към цифрово излъчване.

Дянков обясни още, че технологиите напредват много бързо и не е ясно дали след няколко години изобщо ще има нужда от цифровизация.

От Министерство на транспорта обаче са на друго мнение.

През следващата година ще бъде осигурено финансиране за поетапна цифровизация, обяви на брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Той подчерта, че цифровизацията ще бъде главно насочена към хора, които не могат да си позволят кабелна телевизия или сателит.

Преди време имаше спорове, че страната ни ще търпи известни наказания за евентуалното забавяне на процедурата, но според ресорния министър до глоби няма да се стигне.

Дянков пък е доста по-скептичен, че срещу България изобщо ще има наказателна процедура за цифровизацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздравявам Дянков за правилното решение!
66
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Koito ne dade 20 leva za cifrovizacia da ne moze da izvrshva sdelki sas nedvizimi imoti i leki avtomobili,spravka Zdravnoto osiguriavane
65
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие коментирате, че е лош че не дава пари, интересно ако новината беше , че Дянков ще даде тези 300 милиона, за този дето духа(такъв е проекта) какви щяха да са коментарите.Стискай парите Дянков, стига с *** проекти - тип : дай да свлечем някой лев!
64
2
 
4
 
! Отговори
Korsar преди 11 години
Predi 20 dni v Neapol/Italia broih kolko efirni Cifrovi programi se predlagat-249 br. Ot tiah 37 HD.Do koga nas shte ni budalkat che tova e neshto ot dalechnoto badeshte-DOKATO GI TARPIM I PLASHTAME>
63
1
 
12
 
! Отговори
дядо Мраз преди 11 години
Интересно, пари нямаме, ако се дадат тези 300 млн, които обаче е трябвало да се предвидят в бюджета, то излиза, че бюджета не е много-много балансиран. Или са го балансирали, без да са включвали тези 300 млн, които са си мислили, че няма да платят. Тоова означав, че нещата не са никак розови с т.нар. балансиран бюджет, защото той няма приходи. Интересно дали ще има наказателна процедура срещу България по повод тоя отказ.
62
3
 
8
 
! Отговори
ии преди 11 години
Той и министъра ни е толкова *** че не може да захапе.г-н Министър на вас ви трябва тази машина за илюзии за да държите в неведение Българския народ.... То въпроса е даже по интересен ... сега народа ще каже .... а те не ни дават значи ние това го искаме.... па по после Боко ще каже добре .... щом народа го иска аз го давам... за народа.... И накрая ще плеснеме и ще се прегърнем, ще *** лентичка и имам машина за илюзии за изборите. *** народ лесно се управлява.
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отлагането на т. нар. цифровизация, ще е добре. Този проект сам по себе си е много сбъркан изначале и до момента е отлаган на европейско ниво три пъти, къде поради технически, къде по финансови причини и то не заради БГ. Предполагам, че поредното му забавяне/отлагане ще дойде с решение на ЕС и нека този господинчо да не си приписва геройства превантивно и да ми "разполага" с кинти...
60
1
 
17
 
! Отговори
ели преди 11 години
чии пари няма да дадеш,твои ли са народните пари?
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Той подчерта, че цифровизацията ще бъде главно насочена към хора, които не могат да си позволят кабелна телевизия или сателит."Много по-евтино ще излезне ако на тия хора държавата им плати Булсатком. И по-яки програми ще гледат хората(Дискавъри например).
58
1
 
9
 
! Отговори
дракула преди 11 години
За цифровизация няма пари за вампиризация има пари???????Дянков навести и археологически разкопки.Преди седмица правителството отпусна и 420 хил. лв. за реставрацията на църквата в Созопол, където ще се съхранят намерените мощи, а премиерът обеща лично да дари средствата за изработката на реликварий за съхранението им. В крайна сметка бяха отпуснати и тези близо 900 хил. лв.
57
3
 
10
 
! Отговори
123 преди 11 години
Леле,колко сме жалки.Хората отдавна имат DVB-T телевизия,а ние трябваше тези прословути 12 канала да ги пуснем тази есен,а сега изместиха стартирането за 2013г.Срам и позор за държава,която претендира да е в EU.
56
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Пари няма да дам". Да не ги даваш от джоба си, бе, ***? Какво си жалко и некадърно стипендиантче на Людмила Живкова, просто еша си нямаш!
55
1
 
2
 
! Отговори
закон Дарвина преди 11 години
Цървулчо , хора няма той цифровизация лае , нет денег нет чоловек нет армии понимаешь рус еврй обизяна понимаешь
54
2
 
14
 
! Отговори
Боко Т преди 11 години
Абе ква цифровизация ви гони бре матрял? На вас цифровизация не ви се полага! Ще гледате Босфор Тв до изнемога, ако не ви аресфа гледайте Цеца Ризова, а ако и това не ви аресва гледайте Барека! Ако зависеше от мен даже и този избор нямаше да имате, а тия всички щях в една мега телевизия да ви ги обединя. Тогава нямаше да ми се налага да припкам от НДК и Сливница и обратно, че да говоря едни и същи простотии.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако има глоби за БГ кой ще ги плаща ? Ай сиктир това не ЕООД. Опичайте си мозъците няма ви търпим безобразията.
52
0
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Не му е ясна тая работа с цифровизацията на бат ви Бойко и за това я замотават. Лошото е, че между тези дето е събрал около него няма, кой да му я обясни, цветно. Виж поне да му бяха, казали, че разликата е нещо, като обикновен път и магистрала щеше да разбере за какво става въпрос и да се задейства.
51
0
 
5
 
! Отговори
49 преди 11 години
Ти кабелджийте не ги мисли. Те са бая напред в матрериала и хич не им дреме. Понеже на този пазар конкуренция има от бая време те повечето отдавна са се подготвили за тоя момент и мрежите им са от ново поколение. Така че техния бизнес си се развива в посока обединяване на всички мултимедийни услуги на интернет платформи. И в това отношение Дянката в някаква степен може би е прав, защото след няколко години медийте няма да са това, което са сега, но .... просто човека е гола вода в това отношение та плещи глупости :)))
50
1
 
23
 
! Отговори
а преди 11 години
"И не възнамерявам да ги дам". Мони, тези пари да не са твои, а наши. Много лощо ви научи Пожарникаря с това 'АЗ"
49
1
 
17
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
А за Мерцедеси и БМВта за министрите ИМА!!!Народа да го ду.а/в трамваите и по рейсовете/
48
1
 
7
 
! Отговори
41 преди 11 години
Цифровизацията безплатна тв няма да ми даде, защото както сам каза безплатен обяд няма, но пък ще ме отърве от Босфор ТВ защото на полето ще има още 10-15-20 други и тогава манипулациите няма да вървят с такива темпове, пък и по-скъпо ще е :))). А и все една от тия телевизии при всеки лобистки интерес ще обслужва някой от губещите - демек шанса да чуеш нещо по-истинско нараства значително, а затъмненията ще са малко от малко по-трудни за реализация :)))