Пари за цифровизация няма, категоричен е Дянков

300 млн. не възнамерявам да дам, инати се вицепремиерът
Обновена: 11 юли 2012 16:06 | 11 юли 2012 16:06,
108
Пари за цифровизация няма, категоричен е Дянков
Симеон Дянков не ще да дава пари. Снимка: архив Булфото

В бюджета пари за цифровизацията на ефира няма, обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

На днешното заседание на Министерския съвет бе приет преработеният План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване. Българите ще имат възможност да гледат 12 безплатни телевизионни програми от септември 2013 година, когато приключва първият етап на плана.

По думите на Дянков за цифровизацията са необходими около 300 млн. лева за периода от 2-3 години. По негови думи в бюджета на страната няма такива средства. "И не възнамерявам да ги дам", допълни Дянков.

Той обясни, че чака доклад от министъра на транспорта Ивайло Mосковски за това как са станали нещата в другите страни от ЕС. Дянков изрази съмнения, че при тежката икономическа обстановка в евросъюза всички страни членки са отпуснали въпросните средства.

По негови думи страната ни трябва да търси възможна отстрочка от ЕС за преминаването от аналагово към цифрово излъчване.

Дянков обясни още, че технологиите напредват много бързо и не е ясно дали след няколко години изобщо ще има нужда от цифровизация.

От Министерство на транспорта обаче са на друго мнение.

През следващата година ще бъде осигурено финансиране за поетапна цифровизация, обяви на брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Той подчерта, че цифровизацията ще бъде главно насочена към хора, които не могат да си позволят кабелна телевизия или сателит.

Преди време имаше спорове, че страната ни ще търпи известни наказания за евентуалното забавяне на процедурата, но според ресорния министър до глоби няма да се стигне.

Дянков пък е доста по-скептичен, че срещу България изобщо ще има наказателна процедура за цифровизацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
vesko преди 11 години
Кабелджиите какво ще правят?
46
1
 
19
 
! Отговори
74067 преди 11 години
Какъв е тоя мушморок , дето дава или не дава по 300млн от нашите пари?Май живеем в някаква феодална държава начело с едни самозабравили се владетели-самозванци.Наистина ще влезем в историята като държава с диктатура на бивши *** и техните наследници.
45
0
 
7
 
! Отговори
44 преди 11 години
Всъщност приятел правителството не обслужва интересите на кабеларки и сателитни оператори (които всъщност са само двама), а интересите на лицето Красьо Гергов и монополите на Босфор ТВ. Защото като започне цифровизацията "народната медия" няма да може да контролира колко и какви програми ще се излъчват, а това прави конкуренция. Друго си е да си лапнал огромен пазарен дял и да се конкурираш с умрелия Канал и НТВ и съвсем друго да делиш с още 10-15, а реално и много повече. Просто далаверата :)))
44
0
 
11
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 11 години
Абе тия хора ама хич не са в час :)))). Айде на Дянков му е горе-долу простено, ама на пишман министъра на съобщенията :))). Тоя е поредната калинка, дет е сложен някъде да слушка и да взима заплата :))). Щял да дава поетапно дрън-дрън. Парите за цифровизация са в две посоки - едната е изграждане на мрежа (система от предаватели, ретранслатори и т.н.) това нещо е относително много евтино и не би трябвало да струва повече от 20-30 млн. при положение, че ще се ползват основните точки от мрежата на БТК и нови кули няма да се градят. Другият разход е свързан с т.н. освобождаване на честотен ресурс от военните, което казано на *** език е да разкарат старото руско оборудване, което излъчва на честотите за цифрова телевизия и да си напазаруват ново. Пари за това бяха осигурени още от Костов с търга за втори ДжЕсЕм, които бяха приведени по бюджет на МО. За толкова години никой така или иначе не разбра какво стана с тези 600-700 млн. Явно потънаха я в джоба на Симо, я на някой от тия след него. Но този разход можем така или иначе да си го спестим, щото това военно оборудване вече така или иначе не върши работа - т.е. фуражките не го ползват, но си правят устата да прилапат още народна пара, да я потрошат за бонуси или за някоя друга щуротия.
43
1
 
17
 
! Отговори
TooN преди 11 години
"Дянков обясни още, че технологиите напредват много бързо и не е ясно дали след няколко години изобщо ще има нужда от цифровизация...''Гедам и не вярвам на ушите си!!! Да се смее ли очвек, да плаче ли... Ако това са действително думи на Дянков, примерно, да захвърляме мобилните апарати и да носим гълъби по джобовете си, а?!
42
1
 
14
 
! Отговори
Кайо преди 11 години
Мики Маус взе да се изпуска съвсем, пари за Лувър има, пари за цифровизация няма, пари за администрацията има, пари за АЕЦ-и няма, пари за магистрали има, пари за лекарства няма, ай стига сте обслужвали нечии интереси бе, ние тук да умираме и да живеем в нищета ли, мижитурки!
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Парите ги няма, защото имат други приоритети: 30 км магистрала, 30 км магистрала, 30 км ***.....и туй то...
40
2
 
8
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
Цифровизацията нама да ти даде безплатна независима телевизия. "Безплатна" ТВ няма, защо някой плаща за техниката и хората, които работят вътре. А това са минимум десетки милиони. Точно цифровизацията обаче ще направи ТВ в БГ много по-зависими, защото мултиплексите са в ръцете на депесари и те ще решават еднолично кои телевизии да са само там. Т.е. ще получиш само БТВ-подобни лизачески канали на "наши" хора. Ако решат, дори БНТ могат да не допуснат
39
2
 
5
 
! Отговори
bambu4a преди 11 години
ако е към мен въпроса, ти коиканали си мислиш че ще дават свободно, това са национални канали с новинарска насоченост, да не мислиш че ще дават платени западни канали като дискавари или спортни, при положение че авторските права за излъчване стигат космически суми бре байчо, никой не ми киха, ако не искаш да плащаш на кабеларки си вземаш сателит и си купуваш карта да гледаш или искаш пак пиратско ако може без да се плаща и да се прецака който може
38
0
 
10
 
! Отговори
ДЯНКОВ IS BEST преди 11 години
НЕ! НЕ Е *ИОТ ВЕ!Просто за какво да дава 300 милиона ако няма да се налага? Ей 2012 е близо. HAARP вече работи на пълна мощност....
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Партийна тирания, еднолична диктатура, тоталитарен геноцид, имитирана демокрация - това е политиката на сегашните управляващи в България! Онова преди 10ти май е било Швейцария, сега е ужас!!!
36
0
 
8
 
! Отговори
До 22 bambu4a преди 11 години
Аз гледам на антена. Що питаш?
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде са паричките от осигуровките,шмекер такъв?
34
0
 
6
 
! Отговори
АнТоНиМеН преди 11 години
С радост бих гледал само на антена, но искам си купя тунер на достъпна цена. В момента манговците, искат луди пари за китайския часпром, вместо да се пусне на пазара нещо достъпно за широката маса. На кого ли не му изнася това - Кабеларите или Държавата - кажи бе Динкоф, или то е еднозначно.
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков, и аз нямам пари за данъци, но теб това нете интересува и ти си ги искаш, нали?
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алооооо, Зимбабве.Кабеларското лоби ли ти кихна?
31
2
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Не, умнико. Има тенденция за отказване от ефирното разпространение въобще и преминаване към онлайн. Мислете преди да пишете!!!! Отнася се за всички, които са ти харесали коментара също. И прочетете малко за т.нар. "мултиплекси" и за каква зверска далавера става въпрос с цифровизацията на сигнала в България.
30
2
 
11
 
! Отговори
ясно е преди 11 години
ясна е работата-като има много безплатни телевизии-няма да има кой да гледа обслужващите властта като Btv,и всички други в момента васални и абсолютно некадърни журналисти и телевизии.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз предлагам да чакаме изобретението на телепатията и изобщо да не се занимаваме с тия глупости!!!!
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как 2013 Бат Бойко няма ли да среже лентата на първата цифтова магистрала :))))))