Борисов заменя дълг към Siemens срещу „Товарни превози“

Дължим 300 млн. лв. на немската банка KfW по сделката с вагоните
Обновена: 2 авг 2012 18:36 | 2 авг 2012 16:36,
180
Борисов заменя дълг към Siemens срещу   „Товарни превози“
Снимка: БТА

Дългът за мотрисите Siemens може да бъде заменен за БДЖ „Товарни превози“, съобщи днес министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът коментира сделката с 50-те електрически мотриси „Дезиро“ от Siemens, които са част от състава на железницата от 2008 г. насам. "България дължи близо 300 млн. лв. на Германия по тази сделка и този дълг ни тежи като воденичен камък. Това е уникална по своята глупост сделка". 

"Товарни превози" са пуснати за приватизация и аз помолих да се разговаря със Siemens дали не биха се съгласили да вземат дружеството за сметка на този дълг, затова ги каним да дойдат на търга и тези пари да могат да се преоформят", допълни Борисов. 

Германската банка KfW отпусна 190 млн. евро през 2005 г. за закупуването на мотрисите “Дезиро”. Пет години по-късно през 2010 г. БДЖ се трансформира в „Холдинг БДЖ“, а всички активи на железницата бяха прехвърлени в две дъщерни компании - „Тoварни превози“ и „Пътнически превози“.

Още през януари т.г. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски коментираше, че изход от ситуацията с дълга към KfW може да бъде именно приватизацията на „Товарни превози“.

Правителството първоначално търсеше минимум 200 млн. лв. за раздържавяването на товарните превози на железницата. След като първият опит за приватизация се провали, сега критериите за бъдещия инвеститор за занижени.

Сумата, която холдингът дължи на немската банка KfW, е в размер на 300 млн. лв., с които трябва да покрие дълга си за закупуването на мотрисите на Siemens.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сименс произвежда влакове а не е оператор *** Тикво пожарникарска!
126
0
 
0
 
! Отговори
крис преди 11 години
НЯЯ ПРОБЛЕМИ, ОБРЕЧЕНА ДЪРЖАВА
125
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Навремето БРАТУШКИТЕ колко вагони и локомотиви ни подариха, знаете ли??? Демократите още крадат руски вагони и релси, а Западът нищо подарява и ни дере по три кожи от гърба капитализъм в действие! Министърът на транспорта не знае къде са "отишли" 1000 вагона??? Да не би работниците да са ги пъхнали в чанти и да са ги изнесли от гарите, продажници мръсни!!!!
124
0
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Управлението на Борисов е вредно и опасно! С некадърността си и неизпълнението на задълженията на държавата последните три години, Борисов набута България в плащане на неустойки, в гонене на инвеститори, в огромна безработица, в умишлени фалити... Тези хора трябва да бъдат съдени за престъпления по служба и за престъпления срещу държавата и хората в нея!
123
0
 
10
 
! Отговори
Изпразване на метено преди 11 години
Замяна на финансов дълг срещу "товарни ж.п. превози"......Такава мисъл може да се пръкне в кухата тиква само на една мутра. Ало, Мутрафоне, банкерите да не са стрелочници, вакарелски спирачи или началник гари, бе, апсалак!
122
0
 
11
 
! Отговори
АЛЕК преди 11 години
ОСТАВКА ЗА ФАШИСТКАТА МАФИЯ ГЕРБ
121
1
 
4
 
! Отговори
топала преди 11 години
тикво дай цялата държава на сименс та и българите да заживеят нормален живот
120
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВРЕМЕ Е БОРИСОВ ДА БЪДЕ ЗАМЕНЕН,НЯМА ВРЕМЕ И ТОЙ ГО ЗНАЕ!!!!!СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА МИЛИЦИОНЕРСКАТА МУ ПАРТИЯ ГРОБ!!!!
119
0
 
11
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
Борисов може да иска да заменя всичко. Със същия успех може да предлага тикви, картофи и агнета на Сименс. Само да не забравя, че Сименс не му е бащиния, както е сметнал за всичко в останало в България....
118
1
 
11
 
! Отговори
морски преди 11 години
Борисов,айде ходи си вече,да си отдъхне народа от теб!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
117
2
 
4
 
! Отговори
ВАЖНО преди 11 години
търсете "планът ран-ът" гугъл.....!!!!!ще ви стане ясно за какво става дума ОГРАБИ И СЪСИПИ
116
3
 
5
 
! Отговори
тъпкачев преди 11 години
Хвала на БСП,хвала на станишката,първанката и Али баба и 40--те разбойника ! Море а зема на дедо пушката дет се пълни с олово,че ви напълним целите,"вашта мама докога - песен на Антон Радичев?".
115
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още през януари т.г. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски коментираше, че изход от ситуацията с дълга към KfW може да бъде именно приватизацията на Товарни превози.
114
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам защо намесвате мотрисите и гарите, като те нямат общо с Товарни превози? Вие не разбирате ли, че не сте по-умни от Бойко, иначе сега щяхте да сте на неговото място? За да стоите в калта и да мрънкате, значи нещо ви липсва, нещо което той го има.
113
4
 
24
 
! Отговори
Тикви по релси преди 11 години
Мотрисите са чудесни, и ако не беше некадърността на ГЕРБ които изляха всички пари от ОП Транспорт в нискокачествен асфалт сега щяха да имат и пътници. Но от тикви какво друго може да се очаква.
112
0
 
12
 
! Отговори
chymerna преди 11 години
300 милиона с всичките гари ????Егати, отивам да се редя на опашка :)
111
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След това идва ред да бъдат продавани българите като роби. То друго не остана. См--т за продавачите на РОДИНАТА НИ.
110
3
 
18
 
! Отговори
АТАКА преди 11 години
Да речем, че Товарни Превози струват 300 мил. И германците спечелят търга. 300 мил. влизат в бюджета и дойчовците, като вече собственици на дружеството, няма начин да не купят нови мотриси. Да, но предварително купени не от тях си, а от България, сега са с 300 мил. напред.ПОЛУЧАВАТ ТОВАРНИ ПРЕВОЗИ БЕЗПЛАТНО !!!!!!Е ПА-ГОЛЯМ ГЕШЕФТ, ПО-ГОЛЯМА ДАЛАВЕУРА, НЕ СЪМ ЧУВАЛ.Ама, нали знаете, Станишев е виновен.
109
0
 
23
 
! Отговори
ОТ Чехия преди 11 години
Ако това не е предварително планувано, ей на ..... И изпълнението върви с комисионните, разбира се.
108
2
 
29
 
! Отговори
страхил преди 11 години
Какво ли още остана за продан ?Даже и не всичката ни земя е наша .Отидете в златна добруджа и вижте КСЙ владее земята плодородна българска някога - сега вече собственост на чужди инвеститори !Имам чувството че всички днешни и вчерашни политици са в световна конспирация за разграбване на хубавата ни татковина!!!!