Орешарски призна: Пеевски беше грешка

Оставката какво ще реши в момента, попита риторично премиерът
Обновена: 17 юни 2013 14:05 | 17 юни 2013 09:02,
398
Орешарски призна: Пеевски беше грешка
Пламен Орешарски няма да подава оставка. Снимка: БТА

Номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС очевидно беше грешка и обществената реакция го показа по категоричен начин”. Това заяви пред bTV премиерът Пламен Орешарски в коментар на протестите, започнали в петък след избирането на Пеевски за поста от парламента.

Министър-председателят обаче обяви, че въпросът с оставката му не стои на дневен ред, тъй като в следващите 2-3 месеца трябва да се вземат решения, от които зависи огромна част от развитието на страната за седем години.

„Оставката е много лесно лично решение. Още в началото казах, че приемам голямо предизвикателство. Притесняваха ме всички предизвикателства, в това число и огромните очаквания на обществото. Оставката какво ще реши в момента? Още няколко месеца ще има служебно правителство, след това ще се насрочат избори по същия Изборен кодекс, това ще възпроизведе същата или сходна политическа обстановка”, каза още Орешарски.

Той беше категоричен, че в момента в който парламентарните групи на БСП или ДПС имат съмнение в него, премиерът е готов да подаде оставка. 

Още по темата
Орешарски отказа да отговори на въпрос дали номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС, което доведе до масовото недоволство и протестите в страната, е негово лично решение. Той само каза, че няма да прави публично достояние разговори по важни неща с различни партньори.

„Когато обсъждахме с партиите, които ни подкрепят, номинацията на г-н Пеевски, надделя мнението, че за шеф на тази институция е необходим решителен човек, който има да свърши много работа. Аз се изкуших от възможността за бързи резултати. Като че ли обаче подценихме противоречивия образ, който е изградил... или се е изградил за г-н Пеевски”, направи анализ на решението от петък премиерът.

Той отново заяви, че за поста шеф на ДАНС били обсъждани и други имена, но не пожела да ги обяви публично.

„Считам за некоректно да се пита кой какви номинации е предложил. За мен по-важното е, че беше направена политическа грешка”, отсече премиерът.

Орешарски ясно си давал сметка, че правителството загубило част от легитимността и доверието. В следващите няколко дни щял да предложи нова кандидатура за поста шеф на ДАНС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
1
 
18
 
! Отговори
Radi преди 10 години
То да сгрешиш след 5, 6 месеца или след година, ама на първата седмица да сгрешиш, ами след това. Ние трябва да не спим и да седим само по площадите, за да пазим правителството да не грешат. И кой ще работи. Долу това правителство, щом още парвата седмица грешат, не ни трябват. Не разбирате ли, напуснете, ще направим отново като 1997 година. Осъзнайте се навреме!!! Народът няма нужда от вас!!! НЯМА!!!
286
3
 
7
 
! Отговори
kristian преди 10 години
До АнонименРазходите за изборите ще се платят от финансирането на партиите, те така и не са го ползвали.А дали са 20 000? Заповядай довечера да ги преброиш... ако ти стиска.
285
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЯнаОра без работа...
284
3
 
14
 
! Отговори
аз преди 10 години
Бойко Борисов имаше достойнство и я подаде !Питам г-н Оришарски къде е Вашето достойнство ? или това вашето ачик, ачик си е за лапане на пари и разчистване на сметки! Ако ти стиска и ако милееш за България си подай тъпата ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!
283
4
 
18
 
! Отговори
Баба Яга преди 10 години
Имало рейсове от провинцията... Някой видя ли ги , снима ли ги? Колко бяха? Или от Пловдив идват в София, а от София за Русе и Бургас. Не виждате ли, че цяла България скочи, бе нагли ***. Не виждате ли, че дните ви са преброени, а може би часовете.
282
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЯнаТи ли Янче ще плащаш бюджетните разходи, в случай на предсрочни избори? Или ще си разделите разходите на 20 000? А и ми е интересно колко от тия 20 000 укриват данъци?
281
13
 
7
 
! Отговори
VUDCS преди 10 години
Искам да попитам протестиращите защо не скачаха 2001 г., когато назначиха мутрата Б. Борисов за главен секретар на МВР? И какво искате сега пак тиквата и Цвинокио да ви управляват ли? Не благодаря! Имайте "късмета" с протестите си да сте провалили операция срещу Тиквата трафикант и да му се размине, та после да се хапете отзад. То си е ваше решение, де вие ще си тънете в мизерията на герберастката клика от простаци и ***.
280
2
 
8
 
! Отговори
Баба Яга преди 10 години
Нишо случайно няма, бе хора. Това не е грешка, а избор съвсем целенасочен. Свинчо е обещал, че ще удави всичко в кръв и затова беше избран. И сега ако зависеше от него по улиците на всички градове щяха да потекат реки от кръв. Това е истината. Но този път народът ги изненада. Затова по ленински "крачка назад, две напред".При най-малкото колебание и отпускане, арестуваните и пребитите ще бъдат повече от другите. Този път да ги изгоним за винаги.
279
2
 
12
 
! Отговори
Роро преди 10 години
Наглостта е грешката ви отколешна. Вашата алчност и презрение към хората го взривиха и обединиха.Счупихте нагломера и хората са на улицата. Няма друг шанс вече. ОСТАВКА!
278
2
 
12
 
! Отговори
Dert преди 10 години
Грешките се плащат
277
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ГЕРБ няма против личността на Делян Пеевски. Проблемът е политиката, която се води от парламента, която открадна волята на гражданите. Те избраха ГЕРБ" коментира днес депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. От думите на Главчев излиза, че бившите управляващи искат само едно - да се върнат на власт. За какво точно стачкуват "хилядите" по улиците? Да се върне ГЕРБ? нЕ, МЕРСИМ ВИ!!!
276
3
 
6
 
! Отговори
Тошо преди 10 години
До Blondi83аз се обеждавам че още много хора има с капаци на очите не виждаш ли какво направиха твоите любимци за дваисет дни,или това за теб е нищо,може би си един от тях,затова ги защитаваш
275
1
 
10
 
! Отговори
Мария преди 10 години
Стига толкова грешки!
274
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
До кога грешки и то за наша сметка!?
273
3
 
1
 
! Отговори
wc преди 10 години
До нико111taka e choveche az sam sas teb
272
2
 
1
 
! Отговори
wc преди 10 години
abe az da ti go dopra a pak ti odi razpravjai che ne sam te takoval
271
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 10 години
НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ШЕФ НА ДАНС В СЕГАШНИЯ МОМЕНТ/ИЛИ ЩЕ БЪДЕ ПРЕТОПЕН ИЛИ НЕЩО ДРУГО ;АКО НАИСТИНА ЩЕ СЕ ПАРВЯТ РЕФОРМИ /;ТАКА ;ЧЕ ИЗБОРЪТ МУТРА-ОЛИГАРХ/ПОД ОБЩЕСТВЕН НАТСИК/ ДА СЕ СПРВЯ МУТРИТЕ-ОЛИГАРСИ БЕШЕ ТАКТИЧЕСКИ ХОД.АКО ДНЕС ПЕЕВСКИ БЕШЕ ОГЛАВИЛ ДАНС ЩЕШЕ ДА ИМА МНОГО АРЕСТИ НА ГЕРБЕРИ -И ДО ТЯХ ПРИБЛИЖЕНИ
270
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Blondi83- рус/а си и си *** или пък не съществуваш, а си платен/а...е тоя къдравия е *** като тебе може да се вземете
269
4
 
10
 
! Отговори
Яна преди 10 години
Бяхме поне 20000 човека кой е платен?Това е първия протест в България от 1997г., в който единствения мотив на хората е гняв срещу обирджиите на родината...пак съм там днес!Не искам "стари муцуни"!!!!
268
1
 
8
 
! Отговори
Adit0 преди 10 години
Ако беше наистина толкова загрижен за социалната стабилност, щеше да се занимава с належащите проблеми като тези в икономиката, медицината, образованието. Вместо това от първия ден на 42-то НС слушаме глупост до глупост. Не само, че трябва да си подаде оставката, ами трябва и да излезе вън от парламента.