Орешарски призна: Пеевски беше грешка

Оставката какво ще реши в момента, попита риторично премиерът
Обновена: 17 юни 2013 14:05 | 17 юни 2013 09:02,
398
Орешарски призна: Пеевски беше грешка
Пламен Орешарски няма да подава оставка. Снимка: БТА

Номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС очевидно беше грешка и обществената реакция го показа по категоричен начин”. Това заяви пред bTV премиерът Пламен Орешарски в коментар на протестите, започнали в петък след избирането на Пеевски за поста от парламента.

Министър-председателят обаче обяви, че въпросът с оставката му не стои на дневен ред, тъй като в следващите 2-3 месеца трябва да се вземат решения, от които зависи огромна част от развитието на страната за седем години.

„Оставката е много лесно лично решение. Още в началото казах, че приемам голямо предизвикателство. Притесняваха ме всички предизвикателства, в това число и огромните очаквания на обществото. Оставката какво ще реши в момента? Още няколко месеца ще има служебно правителство, след това ще се насрочат избори по същия Изборен кодекс, това ще възпроизведе същата или сходна политическа обстановка”, каза още Орешарски.

Той беше категоричен, че в момента в който парламентарните групи на БСП или ДПС имат съмнение в него, премиерът е готов да подаде оставка. 

Още по темата
Орешарски отказа да отговори на въпрос дали номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС, което доведе до масовото недоволство и протестите в страната, е негово лично решение. Той само каза, че няма да прави публично достояние разговори по важни неща с различни партньори.

„Когато обсъждахме с партиите, които ни подкрепят, номинацията на г-н Пеевски, надделя мнението, че за шеф на тази институция е необходим решителен човек, който има да свърши много работа. Аз се изкуших от възможността за бързи резултати. Като че ли обаче подценихме противоречивия образ, който е изградил... или се е изградил за г-н Пеевски”, направи анализ на решението от петък премиерът.

Той отново заяви, че за поста шеф на ДАНС били обсъждани и други имена, но не пожела да ги обяви публично.

„Считам за некоректно да се пита кой какви номинации е предложил. За мен по-важното е, че беше направена политическа грешка”, отсече премиерът.

Орешарски ясно си давал сметка, че правителството загубило част от легитимността и доверието. В следващите няколко дни щял да предложи нова кандидатура за поста шеф на ДАНС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
6
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До нико11: Ако мислиш за доброто народината си (доколкото ти позволяват възможностите) не слугувай на Бойко и Цецо. На България е нужно работещо правителство, а на тях им е нужна криза и анархия за да дойдат пак като "спасители" и да подкарат отново рекета и контрабандата.
246
1
 
5
 
! Отговори
иво преди 10 години
разбира се,че беше грешка, не е логично човек без опит в сферата, без никакви препоръки,без да е бил част от въпросната институция да тръгне едва ли не отмъщение да търси!
245
6
 
11
 
! Отговори
нико111 преди 10 години
Олигарски,Ако мислиш доброто на Родината си, не губи време и не умувай а разваляй седянката и подавай веднага оставка?!!!
244
0
 
1
 
! Отговори
do 241 преди 10 години
Veche I v 4ti kilometar imate internet?
243
5
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Цялото ви правителство е една огромна грешка, г-н Орешарски., неспособна да направи нужните реформи, защото вместо да се излъчи реално кабинет от професионалисти, се избраха удобни на олигархията хора на партийно роднински принцип.Първо не зачетохте волята на Народа, второ игнорирахте протестите срещу олигархията, а с избора на Пеевски направо се подиграхте на Народа !Комунистическата наглост е безгранична, а може би сте твърде прости да осъзнаете, какво ви чака зимата ...ДОЛУ КОМУНИСТИТЕ! ДОЛУ ПРАВИТЕЛСТВОТО! ДОЛУ ПАРЛАМЕНТА! НОВИ ИЗБОРИ И ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА!
242
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз не искам Орешарски да си подава оставка, а да не допуска такива скандални имена като Пеевски и други да се назначават на най важните постове на страната. Нека повече не се връзва и на мръсните игрички на Станишев и Местан,защото не го очаква нищо добро за в бъдеще и той ще е поредният пътник, свален от власт.
241
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега, че Станишката се поокъка е ясно. Обаче. Защо никой не мрънкаше, а ръкопляскаше на основната мутра- Тиква толкова години!? За Пеевски- ясно, но по тая логика, защо не го оставихте да действа, както оставихте Боко. Не че Делянчо ми е любим, ама как така, за един може, за друг не може!? Значи- щом за единия не може, значи и за другия не може! Щом стачкувате срещу Пеевски, как така гласувате за Борисов!? Некой крадна логиката, не мислите ли?
240
1
 
5
 
! Отговори
Баба Вуна преди 10 години
Днес чух едни да разправят-"Нека се събират и да одат, ше поодат па ше се изморат" Предлагам като в Испания да има "седящ протест" пред НС и на "Орлов мост"
239
1
 
18
 
! Отговори
xxxxx преди 10 години
Парламентът трябва да бъде обсаден, докато са вътре депутатите.И - никакво излизане.Никакво излизане, докато не си подадат оставките!
238
0
 
8
 
! Отговори
дедо преди 10 години
До Селтака аз пък не искам никой да ме краде и лъже, затова съм на мнение, че трябва всички по списък да отиват в затвора, където им е мястото!!!
237
1
 
13
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
Оснавният проблем на Орешарски са неговите ментори - Московеца, Доган-Местан и Сидеров !Хората не търпят нагли лъжи, арогантност, подмолност, непрозрачност...или с други думи "На краставичар, краставици да продават" !
236
3
 
23
 
! Отговори
Селтак преди 10 години
Ще перифразирам мотото на червените кратуни от форума, което е : Ние не искаме простаци като Боко Тиквата да ни грабят, ако ще го прави някой поне да интелигентен образоеван като тези от БСП, че дават по нещо и на нас.А моето мото е: Аз пък не иксам турци и турски мекерата от български произход да ни грабят, ако ще го прави някой да е поне чист българин, затова довечера ще излезна да помогна в измитането турците и комунетета.Какво ще кажете а, форумни червени чугунчета?
235
1
 
16
 
! Отговори
Караибрахим Сидеров преди 10 години
ОЛИГАРСКИ - КУКЛАТА НА КОНЦИ ВЪН!!!
234
1
 
32
 
! Отговори
леля Пена преди 10 години
Поредният незаслужен шанс на *** сами си го проиграха по най-нагъл начин.***,престанете да се правите на загрижени за България,като всячески да се борите да запазите това ново-старо правителство на тройната коалиция.А този нов премиер тотално се провали и твърдо всички трябва да си ходят.Време има,но не за *** и дпс-арите!
233
18
 
10
 
! Отговори
Rapti преди 10 години
Няма да позволим политически партии като герб, рзс и оня от телевизия скат да ни политизират гражданските протести и да ни използват като маса, само и само да извличат дивиденти за своите си партии. Това е далеч от демократичните процеси в България, към които се стремим! Не ни политизирайте протестите, господа политици от герб.
232
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Орешарски турците му обраха мазгата рано рано.
231
16
 
6
 
! Отговори
koko_monev преди 10 години
Тия гербери защо ни изменят исканията, използвайки протеста? Ние искаме роформи особено в енергетиката, които да доведат до намаляването на цената на тока, а герб какво ни предложиха - далаверки в енергетиката, които пък доведоха до увеличаването на тока и протестите от февруари, нима са го забравили това бившите ни управляващи?
230
21
 
7
 
! Отговори
plug_n_play преди 10 години
*** история, какво да ви кажа - снощи нали бях на площада...хора да герб се опитваха да превземат протести...толкова грозна картинка беше и то с някави си там измислени фенове на футбола, агитки, дето искаха да агресират и да създават още по-голямо напрежение. Сега повече от всичко трябв да се запази това правителство и да се направят нужните реформи.
229
15
 
7
 
! Отговори
twin_peaks преди 10 години
Тези пичове на протеста снощи, дето бяха с тъпаните и гайдите, си бяха хора на гербаджиите. Толкова много им личеше, пък и хората говореха за това. Да не говорим, че и на СКАТ имаше някакви младежи и на РЗС - това от граждански протест се превръща в политически. ГЕРБ, дето ни увеличиха тока - никога повече във властта!
228
9
 
8
 
! Отговори
H.Poirot преди 10 години
Все още ми е трудно да повярвам, че имаше мобилизация снощи на хора на герб, но така или иначе го видях с очите си, а те никога не са ме лъгали. Толкова жалко се подменя протеста на хората, че не знам какво ще се случва от тук насетне.