Орешарски призна: Пеевски беше грешка

Оставката какво ще реши в момента, попита риторично премиерът
Обновена: 17 юни 2013 14:05 | 17 юни 2013 09:02,
398
Орешарски призна: Пеевски беше грешка
Пламен Орешарски няма да подава оставка. Снимка: БТА

Номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС очевидно беше грешка и обществената реакция го показа по категоричен начин”. Това заяви пред bTV премиерът Пламен Орешарски в коментар на протестите, започнали в петък след избирането на Пеевски за поста от парламента.

Министър-председателят обаче обяви, че въпросът с оставката му не стои на дневен ред, тъй като в следващите 2-3 месеца трябва да се вземат решения, от които зависи огромна част от развитието на страната за седем години.

„Оставката е много лесно лично решение. Още в началото казах, че приемам голямо предизвикателство. Притесняваха ме всички предизвикателства, в това число и огромните очаквания на обществото. Оставката какво ще реши в момента? Още няколко месеца ще има служебно правителство, след това ще се насрочат избори по същия Изборен кодекс, това ще възпроизведе същата или сходна политическа обстановка”, каза още Орешарски.

Той беше категоричен, че в момента в който парламентарните групи на БСП или ДПС имат съмнение в него, премиерът е готов да подаде оставка. 

Още по темата
Орешарски отказа да отговори на въпрос дали номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС, което доведе до масовото недоволство и протестите в страната, е негово лично решение. Той само каза, че няма да прави публично достояние разговори по важни неща с различни партньори.

„Когато обсъждахме с партиите, които ни подкрепят, номинацията на г-н Пеевски, надделя мнението, че за шеф на тази институция е необходим решителен човек, който има да свърши много работа. Аз се изкуших от възможността за бързи резултати. Като че ли обаче подценихме противоречивия образ, който е изградил... или се е изградил за г-н Пеевски”, направи анализ на решението от петък премиерът.

Той отново заяви, че за поста шеф на ДАНС били обсъждани и други имена, но не пожела да ги обяви публично.

„Считам за некоректно да се пита кой какви номинации е предложил. За мен по-важното е, че беше направена политическа грешка”, отсече премиерът.

Орешарски ясно си давал сметка, че правителството загубило част от легитимността и доверието. В следващите няколко дни щял да предложи нова кандидатура за поста шеф на ДАНС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
1
 
5
 
! Отговори
нико111 преди 10 години
Партиите ни разделят и ограбват!България ще оцелее и ще стане нормална държава като президентска република, 50-60 депутати законотворци и правителство от експерти назначено от президент!Разпускане и забрана на политическите партии!
266
8
 
0
 
! Отговори
Blondi83 преди 10 години
Голяма свинщина, голямо нещо. И едните и другите имаха платени измежду тълпата, но май по-скоро тези на гербаджиите надделяха и обърнаха тълпата да вика срещу определени хора. По принцип протеста трябваше да е срещу един човек, а не срещу цялото правителство.
265
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Беше, разбира се ,сега правете всичко по силите си това д ае последната грешка, не назначавайте некомпетентни хора и си вършете работата, време е да се помисли за хората
264
7
 
1
 
! Отговори
Faust2 преди 10 години
Не ми се иска да сваляме 3 правителство в рамките на няколко месеци, защото по този начин няма да ни вземат на сериозно от ЕС. Нещата са доста притеснителни и трябва вече да се действа и работи за нови реформи, защото сегашните просто не дават никакви резултати. Така че е по-добре Орешарски да остане до октомври поне, докато се стабилизират малко нещата, а после може да си ходи, ако не са доволни хората от него.
263
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз лично давам шанс на тези. Една издънка и директно им се иска оставката. Други се дънят и нищо. Не мога да меря с двоен аршин. Каквото за другите, такова и за тях.
262
1
 
9
 
! Отговори
kristian преди 10 години
Когато някой гражданин сгреши, той си плаща за грешката. Не може да каже на полицая, данъчния или друг контролен орган: беше грешка, не ми пишете акт. Досега политиците грешаха безнаказано, но вече дойде време, когато всяка грешка ще се плаща и то с лихвите.
261
8
 
0
 
! Отговори
Georgiev22 преди 10 години
Явно българите като цяло няма да имат собствено мнение и ще слушат подвикванията на останалите, а не да разсъждават трезво, че имаше платени измежду тълпата, които агитираха чрез лозунгите и действията си да се протестира срещу неща, които нямаха нищо общо с протеста вчера.
260
6
 
0
 
! Отговори
didoo преди 10 години
Обаче протеста беше обърнат тотално от 100 души, които викаха определени неща за Орешарски и цялата тълпа започна да вика същото, без да е имала такова намерение, преди да дойде на протеста.
259
1
 
8
 
! Отговори
mirorim преди 10 години
Още едно поколение научи "Червени ***!". Въпреки комунистическата пропаганда, другарки и другари истината е една! Съветският ВИ съюз го няма, Тодор Живков го няма, а България е свободна и мрази комунизма!
258
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е нали ако не гласуват за Пеевски правителството пада. Думи на Станишев или на ОрешарскиДА пада това правителство
257
6
 
2
 
! Отговори
Jordan преди 10 години
Няма да се оправим като държава обаче. Един куп платени плакати имаше на протестите. Толкова напечатани глупости не бях чел до сега, а съм ходил на десетки протести. Крайно време е да се осъзнаят тези хора, че не могат да извъртат така нещата.
256
1
 
6
 
! Отговори
Drakula72 преди 10 години
Хората искаха оставката на Орешарски, но не осъзнават, че монополите продължава да си ги има. Ако протеста се беше обърнал срещу тях, щеше да има по-голям ефект, защото те са враговете на народа общо взето.
255
0
 
16
 
! Отговори
нико111 преди 10 години
До ognyanzДрогарю,Аз обичам Родината си много повече от вас, платените драскачи на бкп и масква!Никога не съм слугувал на никой, а и нямам намерение да слугувам като вас!Аз и другите които протестират , сме свободни хора , а вие сте роби и слуги на вашата партия и олигарсите , които ви подхвърлят трохи!
254
9
 
3
 
! Отговори
Angel83 преди 10 години
Ако продължават така да ми идват някои хора с платени плакатчета, то аз на протест няма да ходя. Срещам един и му казвам: от къде взе този плакат? и той ми отговаря: напечатаха ми го преди малко, но не спомена кой. Кога най-сетне ще има един реален и обективен протест се питам аз?
253
10
 
3
 
! Отговори
angela преди 10 години
Разочарована съм от протеста. Трябваше повече хора да протестират срещу енергийния монопол у нас, както беше и преди. Имаше 50-100 човека които го обърнаха и се викаше срещу правителството. Монополите у нас трябва да бъдат прекършени, а не новата власт.
252
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Егати ШУШУМИГАТА!Г-н ШУШУМИГАРСКИ!
251
0
 
15
 
! Отговори
Довиждане преди 10 години
Бадемов, вие всичките сте една грешка. Щом допускате крайно съмнителни личности начело на ДАНС, какво да говориме повече???? Управлението на държавата не може да се основава на метода ПРОБА-ГРЕШКА!!!
250
9
 
2
 
! Отговори
didoo преди 10 години
Вчера на протестите имаше много платени хора, между които и агитката на Миньор (Перник), които бяха там с предварително напечатани плакати. Предполагам се досещате кой организира това. Аз лично очаквах да видя един истински протест, а не платен, който да обърне мнението на хората и свали едно правителство дошло преди няма и месец.
249
0
 
15
 
! Отговори
избирател преди 10 години
Отворих тази сутрин сайта на ТВ 7, за да видя какво говори Бареков за кризата с Пеевски и каква гражданска позиция надъхва. Имаше три коментара. Реших да сложа следният: "Та: 1.кой е собственик на ТВ 7 и 2.защо ДПС имаше най-голяма полза от онези ревове в деня за размисъл?" Получих следното съобщение: Вашият IP адрес е блокиран за 11 дни, поради неспазване правилата за коментиране на сайта на TV7!" Искам да уточня, че досега никога не съм коментирал в сайта на ТВ 7 и се чудя какви са пра
248
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Позитанските тролчета пак са налазили нета. Гадно ли ви е, дърти цоциалисти?!!! Изчезвайте в сибир, бе *** нещастни