Мораториумът за земята е грешка, притесни се президентът

"Създава ни негативен имидж, ще отблъсне инвеститорите"
104
Мораториумът за земята е грешка, притесни се президентът
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев смята, че решението на парламента за удължаване на мораториума върху купуването на земя от чужденци е погрешно.

„Решението, което е взето, е грешно и за съжаление създава негативен имидж на държавата. То ще отблъсне инвеститорите и цената на това решение ще се плаща от българските данъкоплатци. Подобни решения се наказват по специална процедура от ЕС. Крайно непродуктивно е и не е добре една държава да се отказва от приоритетите и подписите си чрез най-висшия орган, а именно парламента, да дадем знак на целия свят и на ЕС, че не изпълняваме поетите от нас международни ангажименти, заяви той.

Правният отдел в президентството ще реши дали да сезира КС по въпроса, коментира той.

Още по темата
Росен Плевнелиев обяви, че не изключва възможността да инициира промени в Конституцията по време на дебат с гражданите за съдебната система, след като някои от участниците в нея го попитаха дали е готов да поиска промени в основния закон.

Това ще стане обаче след постигнат обществен консенсус и дебати, уточни той.

Готов съм и да инициирам промяна на Конституцията, но е важен подходът,  от уважение към институциите и правовата държава Конституцията не може да се променя на парче, ще изглеждаме смешно, каза още държавният глава.

Според него основите теми, които се формираха по време на дебата, са Конституцията и възможни промени в нея, политическият натиск в съдебната системата и как да се преодолее той, достъп до правосъдие, адекватна отговорност на магистратите, но и правната култура на нацията,  как стават назначенията в съдебната система, неустойчивостта на законите.

Не се гордеем с това, че често правим поправки в законите. 64 закона съм променил като министър без един скандал и то защото работехме по елементарния начин с обществен съвет, а не с поднасянето в последния момент на поправки от някои депутати, каза още той.

Сред предложенията на гражданите бяха да отпаднат държавните такси, които се събират при водене на дела, да има не един, а няколко главни прокурори, както и да се създаде възможност човек да може да се защитава сам в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
svaliam doverito si ot prezidenta
83
3
 
10
 
! Отговори
БОНЧЕВ преди 10 години
ЗАЩО ДА Е ГРЕШКА БЕ ,МАЙКОПРОДАВНИЦИ И ЛИКВИДАТОРИ НА БЪЛГАРИЯ -НАЛИ ВИДЯХТЕ КАКВО СТАНА СЪС СДС И ИВАН КОСТОВ ,ЗАРАДИ УМИШЛЕНАТА ЛИКВИДАЦИЯ НА СТРАНАТА СЛЕД 1989 Г. ? ИЛИ ИСКАТЕ ДА ЛАПНЕТЕ И ТОВА ,КОЕТО Е ОСТАНАЛО -АЙДЕ МАРШ В ГЪРЦИЯ ,В "ЗАКОННИТЕ" СИ КЪЩИЧКИ !
82
2
 
6
 
! Отговори
Ванчо Михайлов преди 10 години
Мораториумът да отпадне, когато доходите ни достигнат средните за ЕС. Така ще сме поставени при равни условия.А за безродните космополити пътища много: към Йерусалим,Ню Йорк или Москва; те ще си получат наградата от юдейските си господари! Не им е работа да съдят за неща , от които нямат никакво понятие; патриотизмът не е гола дума,господа родоотстъпници! Криво сте си направили сметката, ако мислите, че сте ни заличили. Самият факт, че ДПС е против мораториума, показва правилността на решението!
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що бе, ***? Инвеститорите могат да си купуват колкото искат земя чрез фирми. БЪЛГАРСКИ фирми. Физическите лица са нещо друго. Там собствеността е от друг тип, има наследства и т.н.Я сега си представи, че читаците изкупят земята в определени региони (не че и сега не го правят, но друго е да навлязат читаци с институционален и корпоративен характер, с много пари). Един хубав ден казват: тука живеят турци, и земята е тяхна - хайде автономия, после хайде - към Република Пуйка. И какво тогава?
80
2
 
12
 
! Отговори
продажници преди 10 години
Нима един от приоритетите на държавата е бил, разпродажбата на земя на чужденци, та Росенчо се възмущава, че сме се отказали от него? То само земята остана да се разпродаде и след това остава да обявим ликвидация да държавата!
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
до Претория - ЮАР/ Земята не може да бъде само твоя, земята е на много хора, кой си ти?!? Малко отминаха времената на дивия криворазбран капитализъм, удобен на ***...само по-себе си си слаб...
78
3
 
11
 
! Отговори
nasakotoqkata преди 10 години
грешка и то тежка нее мораториумът а президентчето дупнишки дирнишки предател
77
19
 
4
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 10 години
До АнонименЗемята може да бъде само и единствено ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, така е в проспериращите държави. Аз като собственик, смятам, че държавата НЯМА РАБОТА между мен и купувача. Мога да продам по мое усмотрение, според цената. Щом аз мога да купувам земя из цяла Европа, не виждам защо не може един човек, независимо от къде е да купува у нас. Работа на държавата е да събира данъците и да регулира употребата на земята. Ако марсианец купи нива, тая нива не става марсианска, а си остава Българска!
76
5
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Плевня,че ти си се...продал напълно бе...мой човек.Какви...инвеститори бълнуваш да дойдат тук и да...купуват земя.Всички разбрахме в Кривунделовво,че такива няма да дойдат близките 100 години.Само...скубачи;магазини и...банки.Някой ти е...промил мозъка като си бил на гурбет по...швабско.Президенте,президенте,на голямо се имаш,но от високо ще...паднеш,а така най...боли.Все пак сме...парламентарна република и ще...козируваш на Парламента;даже ще ходиш и да се отчиташ там...ферщеен.
75
4
 
2
 
! Отговори
Запомнил преди 10 години
..."64 закона съм променил като министър без един скандал и то защото работехме по елементарния начин с обществен съвет, а не с поднасянето в последния момент на поправки от някои депутати, каза още той".Росен Плевнелиев лъже - при второто четене на закона за държавния бюджет на България за 2010 г., депутатката Десислава Танева от ГЕРБ внесе предложение бюджетната субсидия на БАН да бъде намалена с 10 милиона лева, които да отидат в Държавен фонд "Земеделие", тогава оглавяван от Калина Илиева.
74
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Росен Плевнелиев реагира така, защото е засегнат лично - все пак вилата му на Халкидики е строена след закупуването на земята под нея. Затова той е готов да даде всякакви права на чужденци в България. Не само да изкупуват българска земя, но и да строят върху нея селища от затворен за българи тип.
73
2
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До ВасилевДобре казано.
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз имам мечта-в България да има гражданско общество!Това е причината на стари години да пиша по форуми.Живяла съм достатъчно в социализъм и знам,че в тази система има правоимащи и правонямащи;че всички в очите на властимащите сме наемни работници на корпорацията БСП;че няма друга политическа класа ,която толкова да мрази народа си,приятелю!Знам,че сайтовете се наблюдават и контролират ,че ни знаят IPто,имената и адресите.Предлагам да се организираме и протестираме реално.
71
4
 
7
 
! Отговори
хахах преди 10 години
Ибре, нещо зехте да давате заден ход с пожарникаря!
70
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Изключително правилно решение, сега продажниците ще реват като заклани, но това решение е само капчица в морето, тепърва трябва да се работи в тази насока по отношение на разни фирми-пиявици, и незнам какви си фондове-фондациики, и прочие схеми! На *** трябва да му стане ясно, че не е най-големия тарикат, като продава земята под краката си.....
69
5
 
4
 
! Отговори
2000 преди 10 години
Ееее.. едни международни ангажименти дето получихме от този Европейски съюз и сега и от тях да се откажем.. лоша работа.
68
17
 
7
 
! Отговори
ХМ! преди 10 години
ПОПИТАЙТЕ ГЕРБ ЗАЩО ГЛАСУВАХА С АТАКА -НИЕ ЗНАЕМ ЧЕ ТОВА БЕШЕ ЗА ДА МОЖЕ АТАКА ДА ГИ ПОДКРЕПИ НА СЛЕДВАЩИЯ ВОТ - ГЕРБ ПАК МИСЛЯТ ЗА СЕБЕ СИ А НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ
67
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами като изгоним инвеститорите ще имаме земя, но няма да имаме храна!! Честито!
66
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да наистина българският народ напълно заслужава да бъде управляван от такива като Пеевски. Президента единствен говори нормално но уви, манипулациите и популизма хващат почва. Всеки народ заслужава политиците си.
65
8
 
3
 
! Отговори
дедо пич преди 10 години
Още нещо да допълня!Всяка ревизия на присъединителния договор на България може да бъде посрещната с реципрочни действия от страните членки на ЕС, включително с потенциално удължаване на изтичащата на 1 януари 2014г. забрана българи да могат да работят постоянно в която и да е държава от съюза.Това съобщи "Ройтерс" по повод днешното решение на парламента да се удължи до 2020г. забраната чужденци да купуват земеделски земи.