Държавата вече изхарчила за бежанците 258 млн. лв.

Найденов даде списък на Агенцията за бежанците с възможни сгради за настаняване
Обновена: 12 ное 2013 07:29 | 11 ное 2013 20:20, Веселина Йорданова
246
Държавата вече изхарчила за бежанците 258 млн. лв.
Ангел Найденов. Снимка: архив, БТА

Досега направените разходи за влизащите в страната ни бежанци възлизат на 258 млн.лв., заяви на пресконференция в Перник военният министър Ангел Найденов.

Около 6 млн.лв. ще струва изграждане на инженерно-техническо съоръжение на южната ни граница, каза още Найденов, цитиран от БТА. Един милион лева струва прокарването на пътища и още 5 млн. лв. е стойността на самото съоръжение. Средствата ще постъпят от европейски фондове целево или от държавния бюджет.

По думите му досега от Европейския съюз са предоставени 6 млн.евро и техническа помощ. Това е много малка част от необходимия ни ресурс, който е стотици милиони, призна военният министър.

Още по темата

Списък със сгради в 26 освободени от Министерството на отбраната райони, в които евентуално да бъдат настанени бежанци, е предоставен на Държавната агенция за бежанците. Постройките са бивши казарми, бази за мобилизация, учебни школи.

Според министъра в поне 150 сгради могат да бъдат настанени бежанци. Министерството на отбраната обаче няма отношение по въпроса къде да се правят ремонти и кои сгради да се ползват за настаняване. Този въпрос изцяло се решава от Държавната агенция за бежанците, посочи Найденов.

Над 9 000 са вече бежанците на наша територия, каза военният министър. Около 40 процента от тях са от страни, в които не се водят военни действия. Голяма част от хората нямат документи и трудно може да се установи произходът им, заяви Найденов. По думите му потокът няма да секне в скоро време.

Без да се игнорира драмата на хората, наличието на бежанци е голямо предизвикателство за институциите, изпитание и заплаха за сигурността, каза още министърът.

Затова и европейските комисари настоявали за приоритетно ратифициране на споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия, което ще позволи да бъдат връщани обратно нелегално влезлите имигранти.

Ангел Найденов призова да се работи за интеграция на бежанците.

Той увери, че се затягат мерките за защита на южната ни граница. Изпращането там на над 1100 полицаи цели да насочи потока към ГКПП-та и там да се преценява кой от какъв достъп има нужда и може ли да бъде допуснат на територията на страната. Военният министър увери, че морската ни граница се охранява добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: бежанциАнгел Найденов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
1
 
! Отговори
Генералът преди 10 години
Страхотни журналисти сте вие! Успяхте ли да разберете за какво е била изхарчена тази сума от 258 млн. лв. или просто обичате скандала и големите цифри?
206
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 10 години
А Орешака и Плевньо се плюнчиха в обща декларация, че не искали парите ни ... Какво ли ще да искат? Остават само земята, свободата, жените и живота ни ...
205
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Какъв министър си ти бе?След като не правиш разлика между бежанци и нелегални емигранти.
204
0
 
5
 
! Отговори
РЕНИ преди 10 години
ПРИЯТЕЛИ,ХУЛИМ КОМУНИСТИТЕ. НО НЕ ТЕ СА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ДЪРЖАВАТА А ДПС НОЧЕЛО С ДОГАН. ТОВА Е НЕГОВО ДЕЛО С БЕЖАНЦИТЕ И ДА ИСЛЯМИЗИРА БЪЛГАРИЯ. А АЛЧНИТЕ КОМУНИСТИ МУ ИГРАЯТ ПО ГАЙДАТА САМО И САМО ДА СА НА ВЛАСТ ЗА ДА КРАДЯТ ПОВЕЧЕ.И НАРОДА КАТО ГЛАСУВА ЗА БСП ВСЪЩНОСТ ГЛАСУВА ЗА ДПС.ВИЖТЕ КЛЮЧОВИТЕ МИНИСТЕРСТВА НА КОГО СА ПОВЕРЕНИ? НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЕМ В СТРАХ И ТОВА Е ЦЕЛТА.ХОРАТА НЕГОДУВАТ А ОНЕЗИ ТАМ ГОРЕ ИЗОБЩО НЕ СИ ДАВАТ ТРУДА ДА СЕ ВСЛУШАТ.ВИНАГИ КОГАТО БСП Е НА ВЛАСТ НЕЩО ЛОШО СТАВА
203
0
 
10
 
! Отговори
не е истина просто преди 10 години
Наместо тези пари да се вкарат в българската икономика, например като нисколихвен заем са МСП, да се наемат българи на работа, да се увеличат капацитети на производство, а оттам и повече данъци....А ние ги хвърляме през прозореца.......Самоубиваме се!
202
0
 
15
 
! Отговори
dada преди 10 години
Да толкова са изхарчени, но те не отиват до бежанците!!!!!!Крадат се по веригата.
201
0
 
23
 
! Отговори
срамммммм преди 10 години
Днес сутринта даваха едно село в Русенско, пътят беше лунен пейзаж, от 40г. не беше бутан, нещо страшно..Хората си чупят колите, няма доставки на лекарства и прочие. Все едно сме след война. И ако ги питаш, защо не оправите пътищата, ами няма пари - дежупният отговор. За каквото и да е, все няма и няма париии...Изведнъж обаче за някакви имигранти, над 70% на се сирийци, а са се натресли тук - изведнъж зъ тяххх се намират 250 милиона лева!Сраммммм, сраммм за вас червени изчадияяяяяяя!!!
200
0
 
14
 
! Отговори
Стилиян преди 10 години
Полицай пазят границата!!!!!!!!!!!!!!!!! Смяхххх Къде ни е армията за която толкова много ревеш че е ощетена
199
0
 
20
 
! Отговори
буахаха преди 10 години
Хахахахах, е това се казват дебели лъжи вече!Превод: толкова успяхме да откраднем за 4 месеца и сега ще се управдаваме с бежанците, които нарочно пуснахме в България по договорка с турското правителство.Клоуни, какви 250 милиона ве, да не сте им купували жилища и нови коли на тия бежанци!Ах, кога ще ви подхванем с тоягите, не може да сме такова търпеливо овче стадо!
198
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи лъжат, че бежанците са 10 хиляди. Поне два-три пъти са повече.
197
2
 
9
 
! Отговори
da be преди 10 години
Пълни глупости! Не е възможно да са похарчени 258 млн.лв. Т.е. възможно е, ако вземем период от около 70 години назад
196
12
 
2
 
! Отговори
razgradski pop преди 10 години
истината е че от джоба на БГ не е излязла и стотинка..
195
0
 
14
 
! Отговори
леля Пена преди 10 години
А колко от тях са по джобовете ви???? Поредната схема! Народе,продължавай да подкрепяш крадливите комунисти,които те окрадоха,а сега те залъгват с по 10,20 лв.
194
0
 
21
 
! Отговори
мак преди 10 години
Щом има списък със сгради, значи България ще приема нелегални до края на света. И ще дава още луди пари. Ненормална работа, парите не стигат за нищо, болниците са в колапс, но това изглежда са бели кахъри за управляващите.
193
1
 
1
 
! Отговори
Christov преди 10 години
eftino e, hem idvat obucheni voenni internatzionalni spetzialisti v pomost na bg jandarmeria, granichni voiski - mladi, zdravi, nepretenziozni, umni, ambitziozni, s naturalna maskirovka, hem struvat po-eftino ot bg armia, nyamat nujda ot voenni uniformi, obuvki, kvartiri, hem sa i nablizo, v sluchai na nujda /nyama s palna gaz da otzovavame bg armia ot afganistan, ja/. hem i polza ot tyah za stroitelnite voiski i peshehodnata bg armia - te sa visok moralen primer kak da prevzemash mirno strana.
192
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за коледни надбавки за пенсионерите...? НЕ ГИ Е ЕНЯ ЗА НАРОДА!
191
1
 
21
 
! Отговори
пияният преди 10 години
НАДЕЖДА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ!Някои от вас си мислят,че "Европа",ще изпраща пари,а няма да бъдат о държавния бюджет,т.е,от нас,овцете.РАЗБЕРЕТЕ,ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ - ОТ СЪЩАТА ТАЗИ "ЕВРОПА",ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ТОЛКОВА,КОЛКОТО СТЕ ПОЛУЧИЛИ И ОТ ТАКА БЛЕЛЕЯНИТЕ "ЕВРОФОНДОВЕ".Случайно да познавате някой,който да е получил такива?НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ НАЙ-ПОСЛЕ,ЧЕ ТЕЗИ ФОНДОВЕ СА ЛЕГАЛНИЯ ПОДКУП,КОЙТО "ЕС" ДАВА НА УПРАВНИЦИТЕ,КАТО КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ.ЗА ТОВА,ЧЕ ВИ НАБУТАХА КАТО СТАДО И ВИ ЗАТРИХА ИКОНОМИКАТА!
190
0
 
21
 
! Отговори
НАРОДЕ???? преди 10 години
Докато само блеете и се "възмущавате" по форумите,ония "горе",вече са ви замислили нов заем,"заради бежанците",който не само вие,но и потомството ви няма да изплати.Ей така,с един замах, вие добавяте към икономическото си робство, нови букаи.А от "Европа" ще полъчите няколкостотин хиляди,колкото да ви замъглят (без)съзнанието.Така управляващата клика си създаде нов канал за кражба.Каналите за платено(по1000евро /човек,в Турция и България си работят,за бедните "бежанци".СТойте,блейте и чакайте!
189
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dali da ne ucha arabski? Ako se pribera do Balgaria, dali balgarskiqt shte vaji? Molq Vi za savet, neshto za tqhnite navici, obichai, kak da se darja , za da im e hubavo? Nali te shte ni klatqt za v badeshte!!!
188
1
 
41
 
! Отговори
ДРУГ ДЯДО преди 10 години
Ако приемем,че към момента чужденците(наречени "бежанци"),са около 10 000,на чужденец се падат по 25 000 лв.Това са пет годишни заплати,на българските роби и робини,които работят за 400 лв на месец.Виждате ли мащабите,да не говорим за скоростта,с които се работи,за да се обслужат заповедите на чуждестранните господари (визират се САЩ,ЕС,Израел и Турция).За българските роби остава переспективата на овцете по кошарите.А САМО ЗА ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ БЪЛГАРИЯ СЕ СДОБИ С НОВИ 14 МИЛИОНЕРА. ЧЕСТИТО!