Готвят ограничения за ползване на земята от чужденци

Подобни практики има в страни като Дания и Унгария, обясни Греков
Обновена: 7 дек 2013 14:17 | 7 дек 2013 14:15, Елка Василева
22
Готвят ограничения за ползване на земята от чужденци
Димитър Греков. Снимка: архив, Булфото

Обмисля се създаването на агенция или комисия по земята, която ще налага ограничителни мерки за използване на земята от чужденци. Това обяви пред  Дарик министърът на земеделието Димитър Греков.

Едно от условията ще бъде първо земята да се предлага на български производители, допълни той. По думите му подобни практики имало в страни като Дания и Унгария, а правилата ще са такива, че да не противоречат на правилата на Европейския съюз. Към чужденците щяло да има изисквания за уседналост в България и също през предходни години да са обработвали земя тук.

Още по темата

Според Греков чужденците не се интересували толкова от покупката на земя тук, колкото от наемането й. Той даде за пример разговорите си наскоро с делегация от Пакистан.

До края на годината се очаква парламентът да гласува законова промяна, според която собствениците на пасища, мери и ливади няма да имат право на европейски помощи, ако не отглеждат животни. Сега имало случаи, при които такива собственици си живеят в големите градове и получават такива субсидии, а в същото време не обработват собствеността си и не притежават животни.

Насърчаването на животновъдството ще е един от акцентите в политиката през следващия програмен период на ЕС, посочи още министър Греков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
койчо преди 10 години
какви Агенции са това, кой ще им плаща заплатите, има законодателен орган на който и агениите трябва да се подчиняват, стига бюрокрация и безмислие, не се оставяйте да ни ограбят съвем
17
1
 
4
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
До 13Приятелю, нали не намекваш, че тройната коалиция го е приела, а ГЕРБ не са се възползували от ситуацията? Ако знаеш по нашия край, колко много хора изгоряха по този закон, все в полза на хора и фирми близо до ГЕРБ....Защо ли не го отмениха, като бяха на власт?Пусти субсидии, за тях и брата си ще прецакат..............
16
1
 
1
 
! Отговори
гог преди 10 години
Животновътството номер едно , всички области на селско стопанство. Всички безработни там.Животните са фабрики и заводи ,като разрушиха индустрията така ще е .
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който не е чел Библията, ТОВА СЕ КАЗВА ЕГИПЕТСКОТО РОБСТВО ОПИСАНО ВЪВ СТАРИЯ ЗАВЕТ.НО СТАРИЯ ЗАВЕТ СЪВСЕМ НЕ Е СТАР А Е БОЖИЯТА ИСТИНА, ЧЕ ЕДИН ДЕН ЩЕ БЪДЕМ РОБИ НА ОКУПАТОРА=ГУБИТЕЛЯ=САТАНА В СОБСТВЕНАТА СИ РОДИНА.БОЖИЯ НАРОД СА ВСИЧКИ БЕДНИ И ЧЕСТНИ ХОРА ПО СВЕТА, А НЕ НАЗВАНИЕТО БЪЛГАРИН.---ИЗБИВА СЕ ПОГОЛОВНО НАСЕЛЕНИЕТО НА АФРИКА, АЗИЯ И ЕВРОПА ЗАРАДИ БОГАТСТВАТА В ЗЕМЯТА ДА ЗАДОВОЛЯВА НУЖДИТЕ САМО НА ЕДНА ШЕПА ХОРА.--ХОРА ВЪРНЕТЕ СЕ ПРИ БЛИЗКИТЕ СИ, ОБИЧАЙТЕ СЕ ЗАЩОТО ХРИСТОС ПРИСТИГ
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Царете ни и националните ни герои се обръщат в гроба!
13
3
 
4
 
! Отговори
ПУКА МИ...!!!!! преди 10 години
ВЕЧЕ ПРОДАДОХ ЗЕМЯТА И ГОРАТА НА КОМШУЛУКА....!!!!!!!!СЕГА , АКО ЩАТ ДА СИ ИЗМИСЛЯТ И ......"приказките на Братя грим".ВЗЕЛ СЪМ ПАРИТЕ И СА В ЧУЖДИ БАНКИ!ТОЯ ПЪТ...ДГД , ПАРТИЯТА НАША...ХА,ХА,ХААААААААААА...
12
0
 
5
 
! Отговори
Руснака преди 10 години
Не може да разрешите на чужденци, които нямат статут на постоянно пребиваващи в страната и които стъпват за първи път на наша земя и нямат никакво отношение към нашата политика за икономическото й развитие да имат право да притежават обработваема площ, като продукцията ше е предназначена за външния пазар, като на нас ще се наложи да си набавяме същия продукт точно от там й и си представете иронията ... точно от този ще купим жито, на когото сме го продали за в пъти по-висока цена ! МИСЛЕТЕ БЕ !
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Земята не трябва да се продава. Българина не е равнопоставен с останалите с тези ниски доходи. Първото което ще се случи е да дотърчат от Анадола и да пазаруват. Виждаме каква мощна кампания е предприело Мюфтийство да си иска разни измислени земи и имоти, а останалата явна се надяват да я изкупят и какво ще се случи после, а? Който иска да дойде и да бачка, но не и да купува. Земята е на българите.
10
0
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
Аграрино, законът е от 2003 година, за твоя информация.
9
6
 
3
 
! Отговори
буахах преди 10 години
Кой ще иска да си купи от тая замърсена от *** и отпадъци земя? Чужденците най-много да накарат цигано-бунището отново да прилича на нормална държава. Добре, че с този закон заковаха тези надежди и *** и мутрите могат да продължават унищожаването на България. *** и лесно-манипулируем народ.
8
3
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 10 години
Превратаджийското правителство от МАЙ до днес не е свършило за "пет пари работа", освен нови комисии и обвинения към предишните.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никакви доводи не могат да оборят факта, че българска селскостопанска земя НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДАВА НА ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ!!!!!! Прочетете чуждите законодателства в това отношение - например унгарското. земята ни е златна, всичко загубихме, само тя остана. Разпродадем ли я - ще стане като историята с евреите и палестинците.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не хващате ли че Български земеделски фирми (монополчета) с интерес да остане ниска цената "МИЗЕРНА" цена на земята ни... платили са некое друго милионче на нашите момчета да прокарат закона за да не дойдат големте европейски компании и да плащат добри пари на горките хорица които си дават под наем земята... ужас момчета и момичета ужас..
5
2
 
11
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
Екстра работа. Ще създадем една никому ненужна агенция за да наместим на топло верните другари на които още не сме намерили работа на държавната софра......
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** народ. Не трябват никакви ограничения, за да може българинът да види истинската цена на земята си и да разчита на нея ако му трябват доходи.
3
1
 
12
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
И на чиче от село, дето с напуканите от работа ръце и 30 годишен трактор се мъчи - ТРЯБВА ДА ПОМОГНАТ!
2
8
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Това е добре, но държавата трябва да се ангажира с подпомагането на български граждани, които желаят да се занимават с крупно земеделие !
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак някой лапнал 2-3 милиончета да шмугнат тоя закон... а дали е добре за народа това най-малко ги касае , ако бяха им платили да гласуват "ЗА" купуване на земя от чужденци сега щяха да ни обясняват колко хубаво било и в кои държави има такъв закон... пу*кенска работа е нашто парламент!