Праг от 7% за пренареждане на партийните листи за НС

За евровота ще е 5% по предложение на ГЕРБ
Обновена: 21 фев 2014 09:18 | 20 фев 2014 19:08,
14
Праг от 7% за пренареждане на партийните листи за НС
Снимка: архив, Булфото

Парламентът прие праг от 7 процента за пренареждане на листата за народни представители. Депутатите гласуват  на второ четене текстове от новия Изборен кодекс, като удължиха времето си до 21 часа.

Не беше подкрепено предложението на ГЕРБ бариерата да бъде 5 процента. Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа, записаха народните представители, предаде БТА.

Преди това парламентът прие по предложение на ДПС, че когато избирателят не е посочил преференция, това ще се зачита за предпочитание за кандидата на първо място в листата.

За да може кандидат на по-задно място в листата да я оглави, той трябва да получи гласовете на повече избиратели, отколкото онези, които не са посочили конкретен кандидат, което на практиката почти няма шанс да се случи. Предложението беше прието без дебати, докато повечето от депутатите на ГЕРБ не бяха в залата.

Още по темата
 

Депутатите обаче решиха преференцията при изборите за европарламент  да е 5 процента от всички гласували за съответната листа.Предложението е на ГЕРБ, но бе подкрепено от депутатите от  Коалиция за България. Срещу него се обявиха от ДПС. Вносителят беше предложил преференцията на евроизборите да е 7 на сто.

Според гласувания текст предпочитанията (преференциите) за  отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от 5 на сто от гласовете, подадени  за кандидатската листа.

Запазва се 4-процентната бариера за влизане в парламента, решиха още депутатите. Според кодекса право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво ще имат партиите и коалициите, получили не по-малко от 4 на сто от действителните гласове в страната и извън нея.

Общият брой мандати за всяка партия и коалиция ще се определя от Централната избирателна комисия по определена методика. Броят на мандатите трябва да е равен на броя на народните представители в Народното събрание, намален с броя на избраните независими кандидати.

Мнозинството в зала отхвърли предложение на депутати от ГЕРБ, които искаха прагът за влизане в парламента да се намали на 3 процента. За разпределяне на мандатите по изборни райони при избори за Народно събрание и за Велико Народно събрание ще се използва методът на Хеър-Ниимайер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 6 - и двете - едното предложение на герб е ПРЕФЕРЕНЦИАЛНАТА бариера да е 5 процента,а другото е ВМЕСТО 4 ПРОЦЕНТА минимален праг за партиите в парламенат да бъдат 3 процента.... - две различни неща са.с първото БСп са се съласили частично -са тези европейсик избори, но не и за местните и националните, с воторот не са се съгласили.
8
0
 
3
 
! Отговори
Поли преди 10 години
Ще ни изтурмозят ако ги търпим и оставим да си правят каквото на политиците им е изгодно.Борбата на народа срущу вечните политици и пазене на топлото си местенце със закончета направени само в тяхна полза ще продължи дълго докато им уври че трябва да работят за нас.
7
2
 
6
 
! Отговори
Люси преди 10 години
Направо ми се повръща от този Избирателен Кодекс.Само като прочетох пренареждане на листи за народни представители и ми се повдигна.Идва ми да гръмна някой.Нагли и прости политици ей.
6
2
 
5
 
! Отговори
Пламена преди 10 години
Изчезвайте с добро бе хора -депутати преди да е станало 2-ра Украйна.Имате късмет ,че точно ние сме ви избиратели.Разумни и интелигентни.Досега да беше като в Укайна не защото сме страхливи ,а защото не желаем кръвопролитие и знаем че с тази прословута толерантност само губим като народ, но се оставяме на разума за разлика от някои политици които убидиха и унижиха собственият си народ като го нарекоха ,,лош материал".Това не се забравя.Лошият материал произлиза от лоши политици.
5
1
 
5
 
! Отговори
Рая преди 10 години
Върховната глупост на Мая Пчеличката за Изборният кодекс знаете ли каква е.Да сме си избирали кандидати от предложената листа за кандидат депутати.Направо паднах.Тези хора са *** за пореден път се убедих.Значи те си предлагат кандидати нареждат си ги по съответният ред и ние си избираме.С една дума те си ги предлагат а ние вече предъфканото само го потвърждаваме.Разберете драги депутати ние не искаме вие да предлагате кандидатите а ние да избираме .Какво да избираме вашият избор ли?Нестава.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заглавието заблуждава, фактически след приетото предложение на ДПС водачът на листата е бетониран, размествания може да има евентуално за 2ро, 3то и следващите места... С две думи прах в очите, наистина "върнаха България на хората" и наи-добре да си ходят!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Не беше подкрепено предложението на ГЕРБ бариерата да бъде 5 процента""Мнозинството в зала отхвърли предложение на депутати от ГЕРБ, които искаха прагът за влизане в парламента да се намали на 3 процента". Е, кое от двете е вярно?
2
1
 
10
 
! Отговори
Azz преди 10 години
уж нов кодекс, а правилата същите - пазят статуквото...
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
щ ни изтормозят до 2017 год