Отговорността за кабинета е на ГЕРБ, смята Миков

БСП ще разговаря за националните приоритети, но не и за подялба на властта
Обновена: 6 окт 2014 10:40 | 5 окт 2014 23:16, Веселина Йорданова
31
Отговорността за кабинета е на ГЕРБ, смята Миков
Снимка: БТА

Избирателите ни отредиха мястото на опозиция в този парламент, отсече лидерът на БСП Михаил Миков на пресконференция в НДК.

По думите му това повелява БСП да бъде конструктивна и лоялна опозиция, която ще подкрепя всички национално отговорни и необходими на по-голямата част от българските граждани решения в законодателството.

Миков коментира, че все още не се знае точно колко партии влизат в НС, но е ясно, че 43-то НС ще бъде фрагментирано.

Още по темата
Соцлидерът поздрави ГЕРБ с победата и заяви, че отговорността за съставяне на кабинет е преди всичко тяхна.

Ще участваме в разговори за националните приоритети, но в никакъв случай не може да става дума за скрити разговори по отношение на подялба на властта, отсече той.

Според Миков прави впечатление, че българите не дадоха подкрепа за партиите и политиците, „които кандидатстваха за тяхната любов“. Той предупреди, че това крие тежки рискове пред възможностите за излизане от кризата на недоверие.

За нас най-важна задача остава да бъдем автентичните представители на лява България, подчерта председателят на БСП.

Миков беше категоричен, че няма как да избяга от своята отговорност. „Не само ще поема, аз нося цялата отговорност, и Изпълнителното бюро, и Националният съвет“, подчерта той.

Соцлидерът каза още, че не съжалява за нищо и че опитът, включително и горчивият опит, е много по-ценен, ако от него могат да се вземат поуки за бъдещето.

И ние сме готови да си залагаме главите за излизане от кризата, въпросът е от това да произтичат конкретни стъпки за успокояване на обстановката, върховенство на закона, реформи, които са необходими, коментира той думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано тази вечер.

Според Миков нови избори няма да се отразят добре на страната, особено ако след тях следват нови и нови.

„Проблемът обаче не е в изборите, а в представителната демокрация и в упражняването на властта. Има основен резултат, че трудно се постига стабилност, ако не се отстъпва“, подчерта той.

По отношение на процентите, които получава БСП, Миков заяви, че това не е тенденция, но е оценка, включително за участието на партията в предишния мандат, „за отношението с нашия партньор в предишния мандат“. По думите му БСП е излязла с тежки поражения от това управление, но политиката на социално размразяване е била факт.

„Приемаме резултата такъв, какъвто е, и това дали ще бъдем втори или трети, ще зависи от окончателното преброяване, но това няма по съществен начин да промени доверието, което получихме от българските граждани“, посочи той.

Миков заяви, че БСП е губила избори не само от ГЕРБ през годините, но е намирала сили да излезе от тези ситуациии и отново да печели доверието на гражданите. Няма цена заради участието във властта да измениш на тези, които са те подкрепили с гласа си, няма такава цена, отсече той.

Резултатите са такива, каквито са, коментира Миков на няколко пъти. На въпрос дали от партията биха подкрепили кабинет на ГЕРБ, той отговори, че БСП няма такава покана.

Соцлидерът обаче заяви, че партията ще се радва да подкрепя политики, в които присъстват основни въпроси от предизборната й платформа.

Не можем да говорим за нова политическа криза, кризата е същата и върви от времето, когато институциите в България бяха тотално бламирани, смята той. Според Миков сега всички събираме плодовете от посятото.

Той не се опасява, че изборният резултат ще засили вътрешнопартийните борби в партията и смята, че най-нормалното е понякога да има по-висок тон, защото това е част от вътрешнопартийния живот в демократичните формации.

Според него тепърва има потенциал за уплътняване на „БСП лява България“, за автентична широка коалиция. "БСП лява България“ е автентичният представител на левите хора в България и ще комуникираме не само с АБВ, но и с други партии, които определят себе си като леви, но изпитанието за всяка от тях е ежедневното доказване", посочи той.

По думите му задкулисните договорености са големият проблем в българската политика. Миков не прогнозира колко дълъг ще бъде животът на парламента, но посочи, че при тази тежка фрагментация на представителство зависи как ще се формира НС, кой каква политическа позиция ще избере в него, от това доколко правителството ще уважава НС, ще спазва Конституцията и правилата на парламентарната демокрация, „за да можем да реставрираме доверието в институцията“.

БСП не се разпада, политическата ни платформа е надживяла много други партии, коментира още Миков. Според него „някои другари“ са се увлекли в преференцията и акцентът на кампанията на някои места се е изгубил.

Той смята и че се е засилил националистическият вот и това е белег върху европейското лице на България, за който всички трябва да се замислят.

Дори и да го мисля, няма да го споделя – така Миков отговори на въпрос, смята ли, че Сергей Станишев има принос за резултата на БСП.

Попитан дали "БСП лява България" ще се разширява, соцлидерът прояви хумора си от последните дни на 42-то НС. При този изборен резултат има ли мераклии да влизат в коалицията, пошегува се Миков.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
ДРУГАР , НО ПО ЧАШКА преди 9 години
Нннааазззддраааеее Миков .
18
1
 
1
 
! Отговори
иванов преди 9 години
Прокълнати сте от РЕС ЕООД
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЗДРАВЕ !
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мики и тук си пийва:)
15
7
 
10
 
! Отговори
N преди 9 години
Ама разбира се че отговорността е на другиго,съсипахте държавата и хората за една година и сега който дойде на власт да се оправя и ще бъде виновен за попарата която надробихте!
14
5
 
4
 
! Отговори
марин преди 9 години
Преди изборите всички партии се съюзиха срещу ГЕРБ.Това не се е променило. Каква коалиция да прави Борисов с отявлени врагове , всяка една създадена от БСП ?Много е трудно. Ако Борисов направи някаква коалиция с тези мижитурки , ще сбърка,защото те ще правят всичко възможно да го провалят, ако не направи ще го обвинят , че е безотговорен и не мисли за народа.Аз бих рискувал и бих се отказал от такъв мандат. БСП да си оправят това , което са си надробили с или без коалиции.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде, нашите пак спечелиха народе.
12
3
 
6
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 9 години
Мишееее, дей Станишко бре, много тих е напоследък?
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Които и да е спечелил - тази опоскана и продадена България от алчност ще си я затрием.Българите са завислив народ и продажен. Само когато имаме обща кауза ке се оправим.Когато имаме общ интерес тогава България отново ще процъфти, но това ще е само една мечта за честните и трудолюбиви хора. А с честност и труд никой не е забогатял.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цял час глупости за партия която утре ще е трета - циркаджии.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-после в БСП останаха чистите хора. Всички мутряги и крадльовци станаха ГЕРБ, АБВ, ДПС, и какво ли не. Това са българите.Браво на тези които не изневериха на тези дали живта си за България, за да я има на картата все още.Някои това го смятат, че не си образован и какво ли не още, но по образован ли те прави това да си мениш мнението според интереса.За мен това е просташко мислене.Абе които си е за интереса си е за интереса - то се вижда.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Посланието е ясно! Всички заедно и поотделно си отивайте с мир, доброзорно! Изчерпали сте се сами!
7
3
 
7
 
! Отговори
ха ха ха преди 9 години
Заради това ли толкова хора ви подкрепиха бе пиянде червено?Винаги сте гледали да прехвърляте топката в двора на другия.Осрахте се с фесовете и ся друг да ви яде мизериите.Нещастноици червени,***!
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко сме жалки. Погледнете само залата е почти празна. Ако бяха спечелили БСП куцо и сакато щаха да са там да *** ***. Сега са си завъртели задниците слънчогледите към ГЕРБ. Ето това е и утре ще се пъчат нашите пак спечелиха.Ха-ха!
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко си е нагласено, БСП дори не опита да спечели тези избори, първите думи на Миков бяха че ще бъдат силна опозиция. Като гледам ппследните 15г. как се развиват нещата всичко е в полза на ДПС.
4
2
 
0
 
! Отговори
chl.64 преди 9 години
ami to kabinet si ima i sega. posle prodaljenie na srochnia mu dogovor za rabota- do referenduma za majoritarni izbori.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Внимавай какво си пожелаваш: ГЕРБ искаха избори, но сега ще е по-трудно да се направи правителство от май 2013 г.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Или както се пее във френския шансон - не съжалявам за нищо :-)Ето този френски шансон има предвид другаря Миков Edith Piaf - Non, Je ne regrette rienhttps://youtube/watch?v=Q3Kvu6Kgp88П
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде уево другарки и другари и уека нощ!