Съдбата на "Южен поток" раздели партиите във властта

Партньорите се оказаха на различно мнение за спирането на проекта
Обновена: 3 дек 2014 14:06 | 3 дек 2014 10:58,
83
Съдбата на "Южен поток" раздели партиите във властта
Снимка: Архив Reuters

ГЕРБ, Реформаторите, Патриотичният фронт и АБВ показаха различни позиции по искането на Русия да спре строежа на „Южен поток“ заради България. ПФ се обявиха против спасяването на „Южен поток“. АБВ, които също са част от управляващото мнозинство, обаче обявиха, че застават зад продължаване на проекта. ГЕРБ и Реформаторите дадоха да се разбере, че са за „Южен поток“, но при спазване на европейското законодателство.

ГЕРБ се обяви в подкрепа на запазване на националната сигурност. „Много пъти сме казвали, че "Южен поток" може да се строи, ако се спазва законодателството, приетите процедури за регламенти“, каза депутатката Цвета Караянчева. Тя обясни, че ГЕРБ винаги е била и ще бъде гарант за евроатлантическата ориентация на България.

Още по темата
Депутатката призова да спрат политическите нападки и да се даде възможност на премиера да реши казуса, отивайки днес към Брюксел.

И Мартин Димитров от името на Реформаторския блок се обяви за спазване на европейските правила, заради които пък Путин поиска спиране на проекта.

„Няма нито една такава страна, която да купува газ само от Русия“, каза депутатът, който е и зам.-шеф на икономическата комисия. Димитров се обяви за влизане в европейския енергиен съюз. Той настоя да искаме подкрепа от ЕС за изграждането на интерконекторните връзки и предупреди, че ако това не стане, ни чака поредната трудна зима.

Според депутата като голям потребител ЕС може да договори много по-добри цени, отколкото всяка страна самостоятелно. Димитров коментира и думите на Путин, че България ще губи по 400 млн. евро на година заради „Южен поток”. „Тази сума трябва да бъде умножена по две, тъй като транзитните такси трябва да бъдат минимум в размер на 800 млн. евро“, каза депутатът и допълни: „Путин сам заложи това решение като полза за България, да си го поискаме, г-н премиер”, обърна се към Борисов Димитров.

Според един от лидерите на Патриотичния фронт - Валери Симеонов, обаче спирането на „Южен поток“ е добра новина. Той изрази надежда Путин да не се откаже от намерението си. Симеонов беше категоричен, че България няма никаква финансова полза от изграждането на тръбата. „Има ли България интерес от този проект? Това е най-важният въпрос, на който трябва да се отговори“, каза Симеонов.

Според него проектът е бил оскъпен умишлено 4 пъти, а освен това Русия официално е признала, че 22 години няма да получаваме транзитни такси. „Единственото, което трябва да ни интересува, е интересът на България. Руската страна иска да ни вкара в неустойки“, каза още Симеонов. Той беше категоричен, че няма да подкрепи изграждането на проекта.

Кирил Цочев от АБВ пък обяви, че партията му е за спасяването на „Южен поток“. Той посъветва парламентът да излезе с позиция, че ЕС трябва да насърчава енергиен баланс и използването на местни енергийни ресурси. „Трябва да постъпим високоблагородно и да дадем възможност на Бойко Борисов да защити това в ЕС”, каза още Цочев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Ще минава през Турция - до границата й с Гърция !
47
0
 
3
 
! Отговори
Аслан преди 9 години
Весело! Все просто замечательно,так держать....Турция все всем даст,даст всем все)))
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
логиката на кремъл е, чеслед като една страна спира ЮП значи това е фашистка страна
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам истинските фенове на южен поток да се самозапалят пред президенството в знак на протест
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Болгария была бы страной транзитром ,имела бы 200000000 UE в год плюс скидки на газ ! Теперь вы будете потребителями и закупать газ можно сказать у Турции с накрутками и трубу сами тянуть до турак будете за свой счт , Россия может ещ сербам поможет а остальные игнор ! Мы будем получать столько сколько назначем Турции , а вы уже за транзит , сколько вам ваши компании с налога отмусолят от дахода ,естественно со своими накрутками ! ! Дошло ?
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Валери Симеонов: Браво за принципните му позиции във всички области!На Мартин Димитров: Какво точно искаш бе, Пижо? Хем те сърби, хем те боли.
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ход на Путин и мат, без да дава шах на това правителство
41
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 60. Нещо не си ми много ясен. Ако си се поинтересувал Италия и Австрия заявиха, че този проект не им е интересен, потреблението на газ в Европа пада, бъдещето е на други енергоизточници. А интересът наистина е да се мачка България от Путиновия режим.
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и като руснаците искат наистина да играят по правилата, защо не пуснаха тръбата до българия, та 'първоизточника' да е един, а 'продавачът' - друг? хахаха...не може да сте толкова наивни, честно. при наличие на одобрени проекти, инженерни изчисления, бюджет, сеизмични изследвания на трасето, купена земя на българския морски бряг, готово смесено българо-руско дружество? въобще имате ли си идея колко струва ново сеизмично изследване на морското дъно (за ново трасе) до турция заради сероводорода ?
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ок, спрял проектът, прекратен е, все тая. руско решение, ес правила, все тая. Искам обаче НЕЗАБАВЕН отговор на един единствен въпрос - КАКВО, аджеба, правим със стотиците декари земя и морски бряг, които правителството продаде за газ-станция на все още девствената и незастроена част от Черноморието ни? Ще цъфне ли и там гнусна бетонна *** с пияни ингилизи и ***?
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей. Слепи ли са, платени *** ли са някои, честно, не разбирам. НЯМА Южен Поток! Путин каза, че прекратява проекта и че ще ползва тръбите до Турция. Същото каза и шефът на Газпром! Няма никакво 'заобикаляне' на България, никакви тръби през Космоса, Гърция, Ботсвана или във въздуха. Да ви го обясня ли по-просто? При сегашните политически и икономически пречки, няма да има дълга тръба през 5-6 държави, а къса до Турция и ще се продава там. Няма повече такъв проект! И не зависеше от България!
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дали гърците или турците ще купуват евтин газ, е без значение, защото за нас никога нямаше да е евтино. всяко влизане на територията на ес означава ЕС правила, гърците имат *** от азербайджан и договориха доста други доставки от африка и близкия изток. това е идеята на свободния пазар - независимо откъде идва газта, ние сме свободни да се включим в гръцката тръба и да договаряме ДИРЕКТНО с доставчика/първоизточника. а не както е сега с южен поток. четете малко, това не са кайсии или семки.
36
11
 
7
 
! Отговори
именно 54!!! преди 9 години
ако русия искаше ПРОСТО ДА ЗАОБИКОЛИ украйна, щеше да пусне тръба до българия и да продава на нас. на руснаците не им трябва обаче бизнес партньор, а територии, през които да минава тръбата и най-вече територии, които нямат самостоятелна политика. сърби, босненци и македонци са същата стока като нас - безгласни букви. с това решение, путин просто ще продава на турция, и повярвайте ми, ЩЕ ИЗЛИЗА ПО-ЕВТИНО да купуваме от германия или турция, отколкото директно от русия. украйна купува от немците!
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 54 вероятно един и същ. Ти как мислиш, дали няма да се включат? Сигурно ще им е по изгодно да карат на фотосинтеза? Не разбра ли, че интересите са, да се мачка България!
34
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 50В Гърция си нямат национални предатели като Герб и всички си търсят интереса пък после чак мислят за ЕО и съвсем накрая за САЩ
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ама не! Тя и жена ти уж не е съгласна, ама това не и пречи да се надупва на комшията!
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хора, стига сте се изказвали толкова неподготвени! северен поток няма нищо общо със южен, освен името. това е смесено руско-немско дружество и директна тръба от русия до германия, без посредници. немците купуват, после препродават. еквивалента му щеше да бъде смесено българо-руско дружество и тръба само до българия, ние да купуваме газ и да продаваме на останалите страни в европа. това, какво ви е известно, никой не го иска, няма да ни го позволят, а сме без пари и господин никой.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 46 и 49, вероятно един и същ. Само че самата Русия няма да построи тази тръба, ако ще доставя газ само на България и няма яснота дали и други ще се включат. Трудно ли е да се проумее това?
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво и пречеше на България, да направи като Турция? Да направи пръбопровода, пък европейците, като не искат газопровод, да си го извозват с танкери, техен проблем!
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vesko02Те 25 години се чудеха колко фирми да закачат на редицата и да вземат % комисионна. Сега няма да смеят да разбъркат проблема,че ще се удавят в Л..ната.