ДПС ще сезира КС за задължителното гласуване

Противоконституционно е, твърдят от Движението
15 апр 2016 13:07, Анисия Иванова
22
ДПС ще сезира КС за задължителното гласуване
Архив: Булфото

ДПС се обяви против решението на Правната комисия в парламента, която прие гласуването на избори да стане задължителен граждански дълг.

"Задължителното гласуване, така както е предложено от колегите и както е прието на заседанието на Правната комисия, за ДПС е противоконституционно. Отсега заявяваме, че ще направим необходимото, за да съберем подписи за образуването на конституционно дело и съм убеден, че Конституционният съд ще упражни правата и правомощията си по закон и ще обяви тази норма за противоконституционна", каза пред Bulgaria ON AIR народният представител от Движението за права и свободи (ДПС) Митхат Метин.

Още по темата

По темата говори и Димитър Делчев от Реформаторския блок, който заяви, че не томбола, а данъчни облекчения се обсъждат, за да бъде стимулиран избирателният процес: "Ние предпочитаме да стимулираме избирателите по друг начин - чрез данъчни облекчения, така биха се стимулирали точно активните граждани, за да можем тази ниска избирателна активност да бъде решена. Повече хора да бъдат включени", обясни той.

Делчев изрази съжаление, че нормата за активната регистрация в избирателните списъци не е била приета, за да не бъде изкривяван изборният процес чрез гласуването от името на хора, които отдавна не са в страната.

По думите му може да става въпрос за купуване на гласове, тъй като купуването е даване на някаква облага срещу определен вот. А в случая не ставало въпрос за убеждаване на хората как да гласуват, а за практикуване на свободен избор.

"Според мен и РБ това не е начин да се стимулира голяма част от обществото, да може би е иновативна мярка, но ние трябва по-скоро да мислим в посоката на мерки, които действат в западните държави. Стимулирането е добър вариант", мотивира се Делчев.

Митхат Метин от своя страна посочи, че през 2005 г. ЦИК е предложила подобен модел, като резултатът от това е била с 10% по-ниска избирателна активност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Сиси преди 8 години
За да се промени живота ни,към добро,трябва да сме отговорни първо към себе си.Да променим мисленето си,че от мен,от теб от всички нас зависи как ще живеем.Българина отдавна ,не иска да се промени,не спазва никакви закони,не възпитава децата си на морал,нарушава правата на други,после търси връзки за спасение от закона облечени в корупция.Когато нещо не му харесва отива да стачкува,но е късно,защото на изборите е спал.Затова ще ни водят за муцуните подобна *** като ДПС.Просто си го търсим!
14
0
 
4
 
! Отговори
българина преди 8 години
А аз ще сезирам кс за дпс и доста че са клонове на даеш и спонсорират радикален ислям
13
1
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
И със и без задължително гласуване па че пцеум по сите!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДПС ТРЕВОЖНИ- ДАЛИ ЗА ТОВА ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА ПРЕСКОЧАТ БАРИЕРАТА И НЯМА ДА МОГАТ ДА РАЗПРЕДЕЛЯТ ПОРЦИИТЕ- АМАН, АМАН ОТИДЕ ВИ ХРАНИЛКАТА- ЕДНИ ЛИЦЕМЕРИ ПО МАЛКО, ЧЕ КАК ДА КАЖА НА ДЕЦАТА СИ УЧЕТЕ И ЩЕ ЗАБОГАТЕЕТЕ КАТО ДЕЛЯНЧО, КАТО ДОАНЧО-ТЕ ОТ ТРУДА СИ СА ЗАБОГАТЕЛИ- АМИ ТЕ ПОЛУГРАМОТНИ АМА РАЗПРЕДЕЛЯТ ДО ДЕ ЩО СЕ ДОКОПАТ.
11
2
 
5
 
! Отговори
ром преди 8 години
бе кой гласува под строй бе стига се правихте на папагали бе нищо няма стане ще гласувам след сто години па тоя ще ми хване х.....
10
4
 
3
 
! Отговори
Българин на 9 преди 8 години
Защото ни управляват предатели!
9
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Защото те своите избиратели ги карат под строй. А сега какво - да излезнат още другите и да им духнат под опашката ли? Ясно, че ще са против. Зейнали са да налапат страната ни. Нали Лудата Крава Меркел и западът ни продадоха.
8
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 8 години
При задължително гласуване ДПС пада на 3% заедно с оная измишльотина ДОСТ.За това рИват
7
1
 
25
 
! Отговори
Йода преди 8 години
И ДПС и ДОСТ на Местан са противоконституционни.Въобще не трябва да ги има в политическото пространство на България.Затова що никой не сезира Конституционния съд а ????????????
6
14
 
7
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Задължителното гласуване ще доведе само до голям брой недействителни бюлетини - всички извън твърдите ядра на партиите ще пуснат такива. ДПС има достатъчно стабилно твърдо ядро за да влезе в парламента.
5
2
 
9
 
! Отговори
Джедая преди 8 години
До kolevпо-цивилизовано не може ли - с квадратче, срещу което пише - "*** ви м***йката на всичките"?По-културно е, нали?
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До kolevи да утепеш деня във висене на опашка...
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да го ду,, х. Ат всички депутати
2
4
 
11
 
! Отговори
Джедая преди 8 години
НЕлегитимни стеее, нелегитимни! В това е проблема от последните 4-5 изборни тура. Првителството функционира с подкрепата на дефакто едва 20-25% от всички хора, което значи че е морално НЕпредставително и нелегимно!Ами като НЕискаме да гласуваме за никого... кво правим тогава ?! НЕ ви щем и толкова! "Задължителното" гласуване може да мине конституционно, само и единствено, ако в бюлетинта задължително има опция - "против всички"! Как така ше ме "задължаваш" да избирам само от посочените?!
1
2
 
3
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Protivokonstitucionno e suzdavaneto na DPS,no doideVidelov den za vas.Ot edna strana vi razkusa Mestan bashi,a ot druga che vseki bulgarski grajdanin s bulgarsko samosuznanie shte idat na urnite,shte budat stimulirani poveche ot vas s brashno,oliz,oriz i kebapcheta legalno s nagradi.Bravo na Valeri Simeonov!