Въвеждаме е-гласуване? Да, за евровота през 2019 г.

Предстои да бъдат проведени три симулации до края на годината
5 сеп 2017 23:00,
32
Въвеждаме е-гласуване? Да, за евровота през 2019 г.
Снимка: БТА

Въвеждането на дистанционно електронно гласуване ще повиши възможностите на българските граждани за участие в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който сънародниците ни в чужбина да бъдат съпричастни към провеждащите се в България избори. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева, които разговаряха днес на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Президентът Радев изрази очакването си технологичният модел за дистанционно електронно гласуване да предостави гаранции, че изборите ще протичат честно, без фалшификации и основания за компрометиране на електронното гласуване.

"Изключително важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот, независимо дали това става в България или в чужбина", подчерта Румен Радев. 

Президентът поздрави Ивилина Алексиева за прозрачното и честно организиране от ЦИК на изборния процес през последните години, което се признава и от страна на международните наблюдатели.

По време на срещата председателят на ЦИК запозна държавния глава с предприетите действия за въвеждане на дистанционно електронно гласуване в България. Тя подчерта, че се проучват добрите световни практики, както и рисковете в тази област и до края на т.г. предстои да бъдат проведени три симулации на електронно гласуване в България. На основата на изготвения анализ ще бъде създадена българската система за дистанционно електронно гласуване, която ще бъде експериментално проверена на три последователни избори у нас през 2018 г. 

Очаква се системата да бъде напълно готова за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 г.

Румен Радев прие поканата на Ивилина Алексиева да открие конференцията на Асоциацията на избирателните комисии от Европа /АСЕЕЕО/ "Съзнателните гласоподаватели в дигиталната епоха", домакин на която е българската ЦИК на 9 и 10 ноември т.г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз и така не гласувам за това пълно псевдо политическо фалшименто в България но ще ми е любопитно какаво ще стане ??
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както ми каза веднъж Емел Етем-Борисова-ВАЖНОТО Е ДА ГЛАСУВАШ НЕ Е ВАЖНО ЗА КОГО! и СЕ ЗАСМЯ-сещайте се !?!?!?
15
2
 
13
 
! Отговори
ААА преди 6 години
Браво! Честито! Сега вече резултатите от изборите ще са готови още преди началото на изборите! Дистанционното гласуване е ВРЕДНО за демокрацията, и благословенно за плутокрацията! Сега тия от напр. Столипиново, ще могат да гласуват "дистанционно" от Северния полюс :)
14
1
 
12
 
! Отговори
Най-лесният преди 6 години
Начин за манипулация на изборите,ще беде Е- гласуването. Всички гениални хакери ще се задействат. А,приемем ли еврото,ще се удавим в мизерия.За тази цел,трябва да имаме европейски доходи,които никога няма да имаме.
13
4
 
8
 
! Отговори
ПЪЛЕН КЕФ ! преди 6 години
Трябва да се погледнат и дабрите и лошите страни на Е- гласуване. Гласуването няма да ми попречи да отида за риба и да гласувам едновремено, достатъчно е да имам интернет край язовира. Въпроса е какво ще правим с ромите този трън в българското общество
12
2
 
12
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Среща и разговор - и то с кого....... с ЦИК !?!? Ами цикаджийките кой ги курдиса там? Нали тези, които им казват как да броят! Политиците ни са пълни безсрамници !! Добре- ще въведат еврото. И това ще остави по-вече от половината население с по 100-тина евро месечен доход ....?!? Да не говорим за робите из РБ - работещи без заплати или за жълти стотинки. И Вие ли, Господин Президент, ще се биете в гърдите, като Б.Борисов пред Парламента на Чехия, че Ви е най-сиромашки народа ? Ашколсун !
11
3
 
17
 
! Отговори
Манолски преди 6 години
Манипулациите ще са на един клик разстояние...хвърлят ви поредния прах в очите
10
4
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
Пич,ти не си добре!
9
2
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Ти навярно се казваш Нигъ Ейнъл
8
3
 
8
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Еми,това няма такова значение за резултатите от изборите,които у нас се фалшифицират така или иначе.Просто ще се улеснят в тази своя"благородна"дейност.Особенно е важно Е-гласуването за еврото,защото там вече ще се,сложи и последния камък на гроба ни.Затова грешка не трябва да се допусне,и те мнооого добре го знаят.Мантрата за "демокрацията"че не била съваршенна,но по добро нямало,вече явно е компрометирана от всякъде,и навсякъде.Видяхме Франция..Правилните хора и Правилното гласуване!..
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мошеници! Сървърите сигурно ще са някъде на ,,Козяк''!
6
6
 
11
 
! Отговори
Цв.Цв. преди 6 години
АЗ гласувам, не вие!
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хмм, не е лоша идея, особено ако преди гласуването им пуснат един тест с три въпроса от таблицата за умножение за 10 сек, няма да е лошо. На ГЕРБ избирателите отпадат автоматично....
4
1
 
17
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Може, но без турция, без хора с двойно гражданство, без тези които нямат 11 клас
3
2
 
16
 
! Отговори
Програмист преди 6 години
Това може да стане, само ако всички гласоподаватели разполагат с електронен подпис.И пак няма гаранции, че ще е честно, защото мога да взема електронния подпис на баба си и да гласувам от нейно име
2
8
 
8
 
! Отговори
Je ne suis pas Dinko преди 6 години
При три милиона мислещи емигранти, дистанционното гласуване е харакири за ГЕРБ и подобни безродни икономически структури. Бойко най-нагло затвори посолствата за референдума за мажоритарната система при все, че имаше опашки от чакащи, манипулира броя на избирателите и накрая заяви, че 12 000 гласа не достигали, после направи едно театро със внесен законопроект, които беше ясно, че няма да мине и заметоха прекия вот на народа...а сега като им свирна ЕК на ЕС и веднага щели да гласуват електронно..
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гласуването трябва да е пред изборни комисии, които проверяват документите и самоличността и тайната на вота. Всякакви други гласувания са противоконституционни и незаконни. Може да са на машини, касови апарати, плейстейшъни или други технически средства, заместващи хартията и улесняващи броенето.