Социолог: Герджиков няма да е на дистанционно от Борисов

ГЕРБ изпреварила "Демократична България" с елегантен ход
1 окт 2021 09:57, Елка Василева
135
Социолог: Герджиков няма да е на дистанционно от Борисов
Снимка: архив, БГНЕС

С издигането на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Бойко Борисов още веднъж показва своята политическа интуиция и политическа находчивост. Това мнение изрази социологът Васил Тончев от агенция "Сова Харис" пред БНР.

"Главният резултат няма да бъде победата на президентските избори. Ходът от страна на ГЕРБ е много елегантен", изтъкна Тончев.

Още по темата
Според него в изолация от всички останали политически сили, от ГЕРБ застават зад кандидат, който ще има обществена подкрепа от авторитетни и широки социални кръгове. "Много трудно ще е оттук нататък да кажеш – с тези не разговаряме".

"Бойко Борисов не би имал никакъв шанс и тази загуба би му коствала много сериозно политическо дискредитиране", категоричен е Васил Тончев, който уточни, че предизвикателството на Румен Радев Борисов да влезе в ролята на кандидат за президент би било "обречена битка за Бойко Борисов".

"Проф. Герджиков ще бъде много дистанциран от ГЕРБ, включително като политическа визия. Не мисля, че ще бъде човекът, който ще бъде на дистанционно от Борисов, както други кандидати, които Борисов е номинирал и изтласквал на водещи политически позиции", коментира Тончев.

По думите му присъствието на Герджиков в политическия живот ще постави в трудно положение "Демократична България".

"ГЕРБ просто успя да ги изпревари, Борисов се оказа политически по-ловък. Голяма част от техния електорат, сподвижници ще подкрепят Анастас Герджиков" смята Тончев.

Относно новата политическа формация – "Продължаваме промяната", социологът прогнозира, че срещу тях ще има и "доста сериозен отпор". "Техният анонс, че ще достигнат до 30%, е нереалистичен".

Основният резерв на новата формация ще дойде от хората, които бяха отвратени от политиката и не отидоха до урните на изборите тази година, смята Васил Тончев. Според него най-много ерозия в подкрепата ще бъде налице при „Има такъв народ“.

"Между 10 и 15% вървят хората, които биха се оттеглили от ДБ и биха отишли към ПП. Тоест не е нещо, което да бъде вълна или да срине ДБ", каза Тончев.

Най-после редовен кабинет ще бъде формиран, най-вероятно подкрепен от 4 формации на базата на раздробеността в политическото пространство, оптимист е Васил Тончев. „Тоест освен партиите на протеста, ще трябва да получат подкрепата и на БСП.“

Около 3 милиона ще бъдат гласоподавателите на предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември, отбеляза социологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че по-елегантен ход щеше да е проф. Герджиковда бъде кандидат или предложен от ДБ. ГЕРБ отново избързаха и посочиха, че те са направили връзката с г-н ректора на СУ. Мисля, че сбъркаха, защото се получи в някаква степен симбиоза ББ-ГЕРБ - проф. Герджиков. Привържениците на РР постъпиха по-хитро: "Щом бавите топката, г-жо Нинова, ние ще формираме Инициативен комитет, а вие както искате". И Нинова припна с папките в ръка.
96
6
 
4
 
! Отговори
Честит празник! преди 2 години
Да приветстваме новия Президент на България проф. Герджиков!Напред науката е слънце, там гдето чалга не се пей!Напред науката е слънце, там гдето Харвард не ментей!Напред науката е слънце, там гдето льотчик не злобей!
95
2
 
1
 
! Отговори
Баце- некадърници!!! преди 2 години
Пак ме хванаха за ШЛИФЕРА!!!
94
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На безжично ръчно управление от Банкя ще е тоя Герджиков. Новия фигурант
93
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма да е на каишка защото няма да бъде избран
92
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 6 месеца, един кратък срок, г-н Борисов направи повече, отколкото е направил Стефан Стамболов за 7 години или Тодор Живков за много повече. Имаме пример за изключителен талант, съчетан с огромна честност и всеотдайност, които дават плодове не само за българския народ, но и за нашите съседи, които искаме да ни бъдат приятели каза в приветственото слово ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.
91
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Званието почетен доктор на Софийския университет (доктор хонорис кауза) бе връчено тази сутрин на премиера Бойко Борисов.За това съобщиха гордо от самия университет.Отличието е за изключителните му заслуги за омиротворяването на Западните Балкани, и висшите умения на дипломат и държавник, които е демонстрирал в 6-месечното председателство.За 6 месеца, един кратък срок, г-н Борисов направи повече, отколкото е направил Стефан Стамболов за 7 години или Тодор Живков за много повече. Имам
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до гостенка, м да не искал, само дето нета е пълен с изказванията му в които казва, че ИСКА - 2011 и 2016
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя цьрвyл може да му прочетет хвалепствените слова към Баце, когото стана за първи път ректор
88
7
 
6
 
! Отговори
Стефанов преди 2 години
Така е, Буда няма толкова акъл да ползва дистанционно. На конци ще е поредната му употребена марионетка.
87
6
 
11
 
! Отговори
За Радев! преди 2 години
Нищо свързано със БУЦИ не искам да е на власт!
86
16
 
9
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
До Анонимен: Борисов много пъти е казвал, че президентския пост не му е интересен! Борисов не го е страх, Радев го е страх!
85
7
 
14
 
! Отговори
Ама как преди 2 години
Няма да е на дистанционното, ще е на каишка, като Плювньо....Ще го щипка по ушето пред камерите, без да се притеснява. Така показваше за Плювко, че е *** и на него (Боко) и на жена му...
84
1
 
6
 
! Отговори
До лаещите преди 2 години
Има една стара поговорка за кучетата и кервана..!
83
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго си е като имаш купени роднини от маалата, ама сега машините се оказаха трудни за роднините на боко и подкрепата му се срина с 60% и затова никога няма да се кандидатира за президент! Не, че не иска, а просто знае, че без купен вот няма шанс и се радва само на 400 000 скачени към престъпната му организация държавни служители и служители на фирми които уреждаше с държавни поръчки! буци никога няма да се кандидатира, той обича сигурни победи, ако има и 1% шанс за загуба се крие зад лелки!
82
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно, няма да е на дистанционно, а ще е на директно. Борисов не търпи иначе.
81
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първия кандидат на гроб беше тоя дето го гръмнаха преди 2 дена, но сега трябва панически да се търси нов компромат които да се издигне и да спаси буци от поредното публично унижение. Ако буци беше сигурен в гласовете си щеше да се кандидатира лично, но понеже знае, че е загубил още преди да се кандидатира и затова не иска да излезе. Той обича наредени мачове където родата му от маалите да му гласува и да побеждава с 90% купен вот! Затова и буци няма да е кандидат, а ще търси поредното магаре!
80
8
 
5
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
Върти сучи, БСП-то идва на власт, задкулисно.... Жална ни майка...
79
7
 
6
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
До 91. А ти кой си и какъв си бе, оххлюв невзрачен? ТИ какво си постигнал в жалкия си живот, та ще държиш сметка на ректора на най-престижния университет в България?
78
7
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Луна излезе по мъж от Тиквата ... Луна президент :)))