Български военни били готови да обучават украински военнослужещи

Димитър Стоянов уточни, че в момента страната не се извършват такива обучения
10 ное 2022 07:20, Петя Славова
74
Български военни били готови да обучават украински военнослужещи
Снимка: БГНЕС

В момента България не обучава украински военни у нас. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на изслушването си в ресорната комисия. Правителството прие днес решение, с което декларира готовността на страната ни за принос към военната мисия на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.

Още по темата

Министърът каза, че украински военни не се обучават нито на полигоните, нито в поделенията. Възможно е обаче да има такова обучение. Но то ще стане след решение на парламента и правителството.

В коментар на решението за участие в мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна EUMAM Димитър Стоянов каза, че страната ни може да предостави инструктори.

"Тази инициатива означава тренинг на украинските въоръжени сили на територия на членка, съюзник на България от НАТО. Поне засега няма да бъде в България. Може да бъде с изпращане на инструктори, с обучение. Там се обучават на различни тактически нива включително батальон, та даже и до бригада. Това зависи по-нататък от разговорите, които ще водим с ЕС. Ние водим такива разговори в момента", уточни Стоянов, цитиран от БНР.

Участието на България в мисията ще бъде знак за подкрепата към общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, посочват от правителството.

Мисията беше създадена миналия месец и трябва да осигурява индивидуално, колективно и специализирано обучение на украинските въоръжени сили.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
4
 
! Отговори
Неразбирам преди 1 година
Само на Стреляне с прашка и мятане на гюле можем да ги научим.. и игра на федербал
59
0
 
4
 
! Отговори
баце преди 1 година
Вица на деня.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това звучи като : аматьори ще обучават професионалисти. На какво ще ги научат, как да скатават или как се борави с допотопна техника на 40+ години.
57
2
 
2
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Путин научи ли тази новина ще избяга чак на Камчатка.
56
1
 
3
 
! Отговори
Вече преди 1 година
украйнската армия е вече въоръжена с натовско оръжие.
55
5
 
10
 
! Отговори
Рачко Пръдлето преди 1 година
КО? НЕ! Нашите тюфлеци ще обучават войска, която подгонен здраво войската на ***??? Шок!!! И на какво ще ги научат-на скатаване или на пиьенье?
54
1
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Азовците ще обучават русофчетата у нас...ЯКООООО...хахахаа...яко им дупце!!!!
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дано не подпалят държавата като онези при Ново село...
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинявайте,но как по-точно укрите ше обучават нашите?Ще ги обучават как да пафкат трева ли?
51
1
 
12
 
! Отговори
Сту преди 1 година
Тази статия е все едно:Български политици са готови да обучават чужди политици, как да им просперира държавата.Или български университети са готови да обучават Харвард, как да изучават степендианти.Или български лекари са готови да обучават чуждестранни лекари, как да се справят с ковид и иновация в медицината.Или български чалга певици са готови да обучават световни звезди, как да пеят.То поне от срам да не се говорят такива неща, последната дупка на кавала за всичко, иначе с претенции сме
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ви каза че не можем да се защитаваме.., някой да не би да беше нападнат, та сте такива експерти. Имаме историческа памет в битките, имаме силни мъже, имаме геогравски специфичен релеф, произвеждаме оръжие. Кой ви надъхва, че не ставаме за нищо. Изкривеното мислене че ЕС е нещо различно от България ви кара да мислите така. България е тук и ще бъде още дълго време тук, а мрънкала ще има винаги.
49
4
 
6
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Много по-логично и по-полезно би било украинските военнослужещи да обучават българските военни...
48
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е че българското население е ориентирано към солидарност с Русия, но правителството е ангажирано с Европа. Нито едно от нещата които правителството решава, не е думата на гражданите на страната. Но така е било винаги.Това правителство не е легитимно, то е служебно и следва договорите. От както сме в европейски съюз, друго освен крадене на пари не видях. Така или иначе който краде, връща и това е факт.
47
0
 
4
 
! Отговори
хм.. преди 1 година
Тези изказвания само показват колко са откъснати от реалността. Опасно е такива хора да са във властта. След победата на Украйна ще има плащане на огромни репарации и най-вероятно военен трибунал. След което ще има отново желязна завеса, защото се вижда, че проблемът не е просто Путин, а просто руснаците са си такива каквито са. Никой няма да допусне отново повторение на такова атомно изнудване ! Хора като тези ни теглят назад във времето и отвъд новата желязна завеса. Помнете ми думата до 1 год
46
1
 
8
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Не, трябва ли да е обратното ? Нашите трябва да се учат от украинският боен опит, че нивото им е даже и под руското.
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо и кой дава трибуна на такива хора !? Наши военни да обучават украински е все едно аз да преподавам физика на Стивън Хокинг ( светла му памет на човека , както се казва) .
44
5
 
9
 
! Отговори
Дебили преди 1 година
Българските т. нар. генерали бивши и настоящи са по-лоялни към Путин дори от Шойгу ! Да ходят да обучават руснаци и да се разкарат тия продажници. Всички предатели свършват по един и същи начин...
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция изпрати военни екипи по границата след случката а ние нищо. Не смеят да събудят спещите военни и не могат да ги накарат да се разходят до границата. Пропаднала държава, блатото на ЕС
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ние не може ние да се защитим, те тръгнали да обучават други. Не се навирайте между шамарите и да се правите на голямата работа че накрая само ние ще го отнесем а другите Полша, Германия, ФАЩ, Франсетата нищо няма да се случи. Справка последните 100г.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре нашите военни да ходят да обучават нашите граничари на границата ни.