Основите на демокрацията отслабват по целия свят

Това е най-дългата "демократична рецесия", която сме виждали
2 ное 2023 07:13, Нели Христова
120
Основите на демокрацията отслабват по целия свят
Снимка: БГНЕС

Почти половината от страните по света виждат спад на нивото на демокрация, каза международен мозъчен тръст в четвъртък. И някои страни с исторически дълги демократични традиции са сред тях.

Базираният в Стокхолм Международен институт за демокрация и изборна помощ (International IDEA) заяви, че 85 от 173 изследвани страни са "претърпели спад в поне един ключов показател за демократично представяне през последните пет години". "Много утвърдени демокрации изпитват неуспехи... вариращи от намаляване на равенството на социалните групи в Съединените щати, свободата на печата в Австрия и достъпа до правосъдие в Обединеното кралство“, добавя се в него. „Това е шестата година, в която виждаме повече държави с демократични упадъци, отколкото с подобрения“, каза програмният й ръководител Майкъл Руни пред АФП. Той е един от авторите на доклада "The Global State of Democracy 2023". Тази шестгодишна тенденция представлява най-дългата "демократична рецесия", която организацията е виждала, откакто е започнала да събира данни през 1975 г., добави той.

Върховенството на закона, въплътено от независими съдилища и свобода от политическо насилие, също отслабва в страни като Австрия, Унгария и Перу, се отбелязва в доклада. "Основите на демокрацията отслабват по целия свят", предупреждава той.

Макар че спадът можеше да се види във всички части на света, в Африка той беше илюстриран от вълната от държавни преврати там.

Проверките, балансите са отслабени

В категорията "права" авторите отбелязват спад в свободата на изразяване и свободата на събранията, въпреки че общите спадове не са значителни.

В категорията "върховенство на закона" има подобрения "след много години на стагнация в нивата на корупция", въпреки че картината "не е недвусмислено положителна", се казва в доклада.

Влошаването на демокрацията също е изострено от ерозията на "проверките и балансите", което според авторите надхвърля традиционното разбиране на термина. Институциите, контролиращи правомощията, също включват субекти като правозащитни организации, мрежи на гражданското общество, както и разследващи журналисти. „Също така виждаме спад в исторически високоефективните демокрации в Европа и Северна Америка и в Азия“, каза Руни. Организацията отбеляза демократичен спад, свързан с ковид пандемията и Руни каза, че след пика на пандемията, все още не се вижда никакъв тип „отскок“.

Бяха отбелязани някои положителни развития, като подобрения в областта на върховенството на закона в няколко държави в Централна Европа, както и по-ниски нива на корупция и повишено политическо участие в няколко африкански държави. "Виждаме признаци на надежда в изолирани страни по света. Но като цяло картината все още е доста негативна", каза Руни.

Анализът на доклада се основава на няколко показателя, включително граждански свободи, съдебна независимост и политическо участие, като докладът идентифицира четири основни категории - представителство, права, върховенство на закона и участие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами то навремето още дебелакът Чърчил го е казал: Демокрацията не е най-добрият начин на управление
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Коя страна е всъщност демократична,къде народът управлява,в щатите ли,едва ли,там управлява капитала,не хората.Като се замисля може би швейцария и финландия са много по-близо до демокрация.Но не са голяма военна сила и нямат право да налагат демокрацията си ,като сащ,тяхната е по-силна,защото са по-силни военно
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Терминът "демокрация" от гръцкото δημοκρατία, народовластие съдържа в себе си изначално противоречие - над кого се простира властта на народа?!?! Видовете демокрация са само интерпретации на опитите да се даде смисъл на измислена думичка. Единствената демокрация, близка до идеала е така наречената "пряка демокрация", но тя е рядко явление и обикновено се практикува в малки и сравнително затворени общонсти. Всичко останало е алабалистика и гума за жваканье.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демокрация има там където народите се размножават а там където изчезват няма демокрация . Демокрацията е измислена за да може народа да се защитит от властта и службогонците .
77
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 6 месеца
Искате да кажете основите на хомосексуализма,и феминизма? Дай боже!
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако имат предвид Диктатура на Демократите, може и да е така.
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демокрацията също е химера като комунизма.
74
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какви основи? Демокра;ията няма основи! Всичко лежи на лъжи, илюзии и фантазии, което всъщност не е нищо друго освен утопия. Демокрацията е замислена, като обществено икономическа система, която да се управлява от народа, а дефакто се управлява от банда xoMocekcya/\ucTu, въобразили си, че са богоизбранници.
73
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ицкааа, Ицка, *** ти и деца ли имаш, горките.
72
0
 
8
 
! Отговори
От хората преди 6 месеца
Смешни,клоуни. Кога и къде е имало демокрация. Една измислена думичка,една мечта.
71
1
 
5
 
! Отговори
следвамехронологията преди 6 месеца
Само 8% от населението в света живее в условията на "завършена демокрация",сочат резултати от проучване на наглобританската група "Икономист" от началото на 2023 г. Красноречив факт, че до победата на глобализма базиран на пиндостанските правила, е като от тук до мъглявината Андромеда. Още повече, че настъпи демократична рецесия.
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До : Ако не беше демокрацията никога нямаше да съществува този сайт. Отговор: за тази демокрация ли говориш? Жестоко грешиш!!!, това се нарича капитализъм информацията като всяка друга стока се купува и продава, както и този сайт. Това няма нищо общо с демокрацията ( както топлото и соленото)
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демокрацията на кой? Всеки има свое разбиране за нея!!! Универсални ценности няма.. Единствено концепцията за бог-творец по определение дава "абсолютна истина" която беше отхвърлена от човечеството... В личен план свободта също е илюзия за наивници!!!
68
5
 
1
 
! Отговори
я преди 6 месеца
До АнонименИ всичко тово е в резултат на демократичната войно на Путин
67
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сайтът методично провежда политиката на Голямата държава на северо-изток за очерняне на западните ценности - Прогнилия запад с неговите безкрайни слабости. Ако не беше демокрацията никога нямаше да съществува този сайт. Виждам колко са силни възпитаниците на института зя политическа пропаганда на Партията
66
1
 
3
 
! Отговори
гошо преди 6 месеца
Защо ме блокирате след като искате коментари? След като четете коментарами то той е следният: вървете на майната си подкупни продажни американски мекерета. Скоро ще обърнете пола си.
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добри времена създават калпави хора, калпавите хора създават тежки времена а тежките времена създават силни хора които създават добри времена... Краха на западната цивилизация беше причинен от хедонизъма- неосъзнат като заплаха... Поразени бяха децата със съдействието на родителите
64
0
 
8
 
! Отговори
следвамехронологията преди 6 месеца
Синхронизирано отсъствие на Президента Путин и Председателят Си маргинализира формата Г-20, а и ООН. БРИКС стремително се разширява и разпростира на всички континенти. Само преди година БРИКС беше клуб на 5 държави, през лятото се превърна в политическа и икономическа платформа. През следващата година в Казань, Русия, БРИКС ще прерастне в мощна световна организация и базиращата се на пиндостански правила демократизация съвсем ще затъне в демократична рецесия.
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е естествен път за хората. Те са програмирани да си търсят проблеми. Свикнаха да живеят охолно , да искат все повече, да мрънкат за щяло и нещяло, да вземат всичко в живота си за даденост. Съответно времето никога няма прошка към такива неща. Ако не се съвземат просто, ще попаднат под диктатура и доста скучен живот. Защото НЕ е измислено по-добро от демокрацията. Ако някой го оспори да покаже ,коя система е по добра ?
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Погледнете страните в първата осмица по БВП РPP. 5 са в БРИКС и 3 са в G-7.