Хакан Фидан: Целта ни е $10 млрд. стокоомбен с България

Турският външен министър се срещна с Мария Габриел
30 яну 2024 14:43, Петър Бойчев
52
Хакан Фидан: Целта ни е $10 млрд. стокоомбен с България
Снимка БГНЕС

Стокообменът между България и Турция надхвърли седем млрд. долара, бихме желали да постигнем целта от десет млрд. възможно най-скоро. Това каза пред журналисти министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, който е на посещение в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Днес повече от всякога се нуждаем от разумни политики, които дават приоритет на сигурността и стабилността в нашия регион. Като страни от региона трябва да задълбочим и засилим сътрудничеството си, коментира Фидан. На днешните ни срещи обсъдихме нашите двустранни отношения. Бихме искали да проведем заседание на съвета за сътрудничество на високо ниво, добави той.

Обсъдена е и войната в Украйна. Доволни сме от създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Ще продължим да прилагаме стриктно конвенцията от Монтрьо, заяви Фидан. Почти целия си износ за Европа Турция осъществява по сухоземен път през България. Поради тази причина сме в постоянен контакт с българските власти, за да улесним преминаването на границата на камионите ни, коментира министърът и добави, че този въпрос е бил засегнат и днес. България е основен маршрут на гражданите ни, живеещи в Европа, допълни той.

Във време, в което сме изправени пред предизвикателства като тероризъм и незаконна миграция, всички наши институции си сътрудничат с българските си колеги. Мюсюлманското население в България е друго важно измерение на нашите отношения, отбеляза Фидан. Отдаваме голямо значение и на реставрацията и съживяването на нашето културно наследство в България по начин, който да отговаря на духа на сътрудничеството помежду ни, каза още министърът.

България ще продължи да подкрепя европейския път на Турция, заяви Мария Габриел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бившия( колко да е бивш) шеф на турското разузнаване, се среща на място което е защитено от подслушване с действащи депутати. Е, защитено - колко да е защитено. Надявам се на ДАНС буквите Д и С да не са им съвсем подарени......
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И ПОРАДИ КАКВО ЧУДО НЕБЕСНО, Mirasimiz kutsaldir, 30 000-НА ПРЕЗ 1862г СОФИЯ, ОТ КОИТО 10 000 ХРИСТИЯНИ Е ИМАЛА ПРЕЗ 1878г 84 ДЖАМИИ, КАТО В СЪВРЕМЕНЕН ИСТАМБУЛ С 15 000 000 НАСЕЛЕНИЕ ИМА ОКОЛО 3000 ДЖАМИИ? ДОРИ ДА УВЕЛИЧИМ СЪОТНОШЕНИЕТО ДЖАМИИ/НАСЕЛЕНИЕ 5 ПЪТИ СЕ ПОЛУЧАВАТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20-25 ДЖАМИИ В СОФИЯ 1878г, КАТО СЕ ИМА В ПРЕДВИД, ЧЕ ОТ 1738 СОФИЯ ЗАПОЧВА ДА ЗАПАДА ПОРАДИ ИЗСЕЛВАНЕ НА ТУРЦИ В МАЛА АЗИЯ И ПРЕЗ 1879 СТАВА СТОЛИЦА С 11 694 ЖИТЕЛИ, А ПРЕДИ ТОВА ИМАЛА 18 ОРИЕНТ-МАХАЛИ С 16000Ж
44
0
 
4
 
! Отговори
Всеки циганин-турчин преди 3 месеца
Е носител на някакво културно наследство, например педофилия, содомия и зоофилия, но това е културно наследство само в очите на баща му, за нас хората са скотски нагони !
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Баси наглеца. Не турското а МЮСЮЛМАНСКОТО население. Тоест - и помаци и мишлета и ***, все са техен отбор. Брей, а ние как? Нещо за признаване на разорението на тракийските българи за геноцид? За компенсациите им които турската държава дължи? Културното наследство - да ви пик*я и на баклавата и на маанетата.....че за дълго се не сещам?
42
1
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 месеца
НИКАКВА РАША , САМО ТУРЦИЯ ЩОТО СИ Е БАШ НАША!
41
1
 
6
 
! Отговори
БРАВО НА КОМШУЛУКА преди 3 месеца
ПАК СИ ГИ ИСКАМЕ ТУКА, ЩОТО СА МНОГО НАШИ ХОРА!
40
1
 
3
 
! Отговори
Питате преди 3 месеца
Къде е шиши,ще ви кажа,в момента е на обрязване и там чакат,Боко,кирето,Асенчо,Ристо,Насето ,много е дълга опашката.
39
3
 
2
 
! Отговори
Факан хидан преди 3 месеца
С евтиния *** който произвеждат туруците ще се скапят от работа докато произведат бохлук за $1 милиард виж милиард турска бошлира може.!.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Целта е cilgin dundormaci да изкара някой кучек с неговите турски кючекчийки
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изправи се невесто, заеми сериозна поза, какво си се свила като ***. Как да те вземе човек на сериозно като имаш визия на ... , а предствляваш Държавата.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НИЕ ТУК НА БАЛКАНИТЕ СМЕ СИ КОМШИ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НИ СКАРА И НАСЪСКА ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ, ВСЕКИ МЕСЕЦ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ПОСЕЩАВАТ ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ, СЪРБИЯ МАКЕДОНИЯ- ПОСРЕЩАТ НИ МНОГО ДОБРЕ И С УВАЖЕНИЕ, КАКТО И НИЕ ТЯХ И МАЛКО ФАКТИ- НСИ ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ ЗАД ГРАНИЦА ДЕКЕМВРИ 2023Г-В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ- 25 700, В ГЪРЦИЯ-119 100, В ТУРЦИЯ- 174 000, В СЪРБИЯ- 59400...В РАША- 81 ТОВА ПОСЛЕДНОТО БУДИ НЕДОУМЕНИЕ, АМА ТОВА Е ФАКТ.
35
7
 
9
 
! Отговори
Дядо Соци преди 3 месеца
Разумен човек е турчина. Не е като Путин.
34
4
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
за какво се среща с мустафата които подаде оставка в скопие турчин премиеросманската дъга лека полека се оформя над главите ни турски самолети мислете
33
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Баце каЗА :За 34г. , в Бг са построени над 2200 джамии !
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шишо Президент , Баце -Премиер ,... може и У-братнотУ!
31
1
 
4
 
! Отговори
Мария Исмаил преди 3 месеца
пак се разписа.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мераците на герб - германия от балтика до иран
29
5
 
5
 
! Отговори
Mirasimiz kutsaldir преди 3 месеца
Какво наследство ли? Само в София е имало 84 джамии. Сега има една. За другите региони няма да говоря Делиормана, Добруджа, Родопите. Да се руши наследството започва веднага след 1878, продължава по царско, когато има фашистки настроения срещу малцинствата, по комунистическо много от тях са превърнати в обори и кафенета. България трябва да поддържа над 2000 джамии, както изисква това за св Стефан в Истанбул. Тук не е Чехия и който иска да види какво е разрушено да види Скопие. Всичко си стои.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПРОТУРСКИТЕ ВАТЕНКИ НА БАЦЕ СИ ИСКАТ ТУРСКИ ВИЛАЕТ
27
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
До АнонименС тая разлика, че украинците и руснаците са едни и същи като народ! Това забрави да кажеш.