Манолов: Както е тръгнало, България ще остане без енергетика

Очевидно се поставя системата под зависимост някъде отвън, смята синдикалният лидер
8 фев 2024 12:16, Елка Василева
66
Манолов: Както е тръгнало, България ще остане без енергетика
Снимка: архив, БГНЕС

В земеделските протести преобладаващото е това, че нещо не е наред и това, което не е наред, не е в България. Европейската земеделска политика съдържа много недъзи. Това каза пред БНР лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според него "нещата са сбъркани", но няма политическа воля да бъдат поправени.

Още по темата
"Било е време, когато сме хранили половин Европа, ако не и повече. Хранехме се с висококачествени, екологични храни. Тогава въобще не сме си давали сметка, че ядем чисти и екологични храни. Сега ни се случват някакви други неща", каза Манолов.

Никой не прави нищо за решаване на проблемите на енергетиците, отбеляза към днешна дата синдикалният лидер след протестите преди няколко месеца.

"Цялата работа беше изкъпване с хладка вода и тази работа продължава. Времето си върви и България, както е тръгнало, ще остане без енергетика. И този ден не е толкова далече", посочи той.

"Не само че няма да имаме въглища. Най-голямата опасност е за човешкия потенциал", заяви Манолов. По думите му в Мини "Марица Изток" напрежението е голямо.

"Това е единственото нещо в България, което се осъществява на базата на собствен ресурс. Може би сега трябва да кажа, че тези, които го правят, са съветски шпиони. Когато ликвидираш енергийната си независимост, очевидно поставяш системата под зависимост някъде отвън, а външната зависимост се вижда откъде е", подчерта лидерът на "Подкрепа".

"Ние в определени части от денонощието вече внасяме над 40% от енергията, която потребяваме. Да кажем, че се случва, когато покриваме пикови потребности. Обаче когато го закъсаме, ще трябва да се случва през цялото време. Има два въпроса – кой ще ни го внася и какво ще се случи с цените, когато разберат, че сме наведени? (…) Ние внасяме енергия от тези държави, които не членуват в ЕС. Те могат да произвеждат, защото не плащат данък "пържен вятър" – т.нар. квоти вредни емисии, и си произвеждат ток, както си искат, цената им излиза и ни го продават. Както би излизала цената и на нашите ТЕЦ-ове, ако не плащаха този енергиен рекет", коментира лидерът на КТ "Подкрепа".

"Щетите, които това ще нанесе, са много по-големи от ползите", заяви Манолов за ветрогенераторите в морето.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кюмюрът се тачи най-много в Германия. Но идеята на ЕС е да го закрие целия. Соларките са модата . Но в германско няма достатъчно слънчице и внасят ток от френските атомни централи.
30
1
 
4
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 3 месеца
"нещата са сбъркани"Така е,но тези сбъркани неща ни управляват!Бог да пази България!
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе Манолов ти какво точно работиш ?
28
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Енергията от въглища отдавна си е изпяла песента. Това което едва започва да се случва в България, Тачър го направи в Ангрия преди 40 години. Синдикатите имат сметка да има огромни и нерентабилни предприяти пълни с бачкатори , в противен случай няма да оцелеят.
27
4
 
2
 
! Отговори
лъжлив синдикалист преди 3 месеца
Манолов говори лъжи. Добре е да отвори справката на ЕСО, за да види, че най-много ток се внася от Румъния, нерядко и от Гърция.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За рекламации моля позвънете на рецепцията на европейската комисия в Брюксел. Там ще ви пренасочат към съответния отдел и евентуално комисар.
25
2
 
12
 
! Отговори
българина преди 3 месеца
само да напомня на матриала, когато БМБ спря ЮП, Ердоган му се изсмя и каза, че не може да повярва на колосалната грешка. След тези нови за закриване на още мощности, Ердоган вече е убеден, че българите са *** и, и вече го поканихме да си вземе Ю България. Всеки роден тук е наказан от Бог, да гледам как българите си унищожават сами държавата
24
6
 
7
 
! Отговори
Пеевски преди 3 месеца
Учете турси рая, скоро ако каже г-н ердоган ще седите на тъмно. Ще слагате фесовете
23
2
 
18
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 месеца
Истината е че ни трябват минимум 2 ядрени реактора, а ние на всяка поляна слагаме фотоволтаици които зиме работят от 9 сутрин до 16 часа следобяд ,после е тъмница .Ама българската ни npостoтuя няма край.
22
5
 
14
 
! Отговори
До ууу преди 3 месеца
От 35 години ни управляват американски поDлоги. Нещо не си прочел и разбрал пак. Преди това имахме и енергетика, и промишленост, и селско стопанство. Сега имаме само мек гръбнак и на гол тумбак - чефте пищове. Спразен пълнител. За пръскане с вода.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми нормално. Под "вещото" управление на онова посолство вече над 30 години останахме без селско стопанство, тежка и лека промишленост. Ред е да ни бъде унищожена и енергетиката. Бабанова република. С вносни банани.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много отдавна има нови политически реалности. Те са извън пределите на България. Нищо не може да се направи тук. Има подписани договори и се следват европейски закони. Местният т.нар "политически живот" има по-скоро развлекателен характер. Не очаквайте чудеса от София.
19
1
 
9
 
! Отговори
Тенгри кан преди 3 месеца
Манолов, ний гато работийми на къра в ТКЗС-то, вас ви немаше;))) Ний бейми 10 баби и двама товарачи с тракториста. Никой то вас, който плаче днес, за продукцията от къра по времето на социализма, не е бил на полето! Такива като вас, дори лични градини не са гледали! Никога тва нема се върне, защото няма поколение, което да е възпитано да се храни от земята, да я чопли, да я рови, да се бори да вземе от нея насъщният. Самата държава няма бъдеще и то отдавна! Тя липсва, нея я няма!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 20Въглеродни квоти имате предвид. Точно така е.
17
4
 
9
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 3 месеца
Още преди 10 години се смеехме на българските ни приятели,когато Борисов ги лъжеше че *** ще бъде енергиен център на балканите...няма да ви оставим никога ..построихме нови още 5 аеца...вие сте наши приятели и благодарение на Пеевски и Доган и ДПС ще получавате енергия от нас...колкото и да ви говорят русофилите...Турция и България са единствените партньори на балканите....ние вече сме 86милиона а вие исчезвате..милиони турци ще се върнат майка българия и ще оправим и демогравският срив
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наивна заблуда е да продължаваме да вярваме, че като променим избора си тук, ще настъпи някаква промяна. Без абсолютно никакво значение е кой точно ще стои в министерски съвет. Разделили сме се на племена, докато ни бомбандират със законодателство, писано в чужди земи.
15
10
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Тоя другар го е страх, че ще остане без работа. Синдикати?!? Свърши тая работа. Мариците правят скъп ток и няма кой да им го купи. Това е положението другари - комунизмът свърши.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами те нашите нали затова постоянно висят в Брюксел, мачкат калпаците, пристъпят от крак на крак и все молят за нещо... Какво повече да направят.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България дори не е васална държава вече. Васалитетът позволява известна доза автономия. А в случая важното законодателство се пише в чужбина, а тук само се налага. Имаме европейско управление. Това е. Пък ние може да си избираме тук който си искаме....
12
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Че кога не сме били наведени - преди знаете на кого, а сега дори и на двама господари. Което означава, че все ще сме отррепки и повечето бедняци, и един малък брой богати.