България чества 20 години от присъединяването си към НАТО

Сред проявите са тържествен концерт и конференция
104
България чества 20 години от присъединяването си към НАТО
Снимка: Pixabay

С тържествен концерт и конференция в София ще бъдат отбелязани днес 20 години България в НАТО, съобщи правителствената пресслужба.

В годината, в която отбелязваме 75 години от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор - НАТО, България чества 20 години от присъединяването си към най-успешния политически и военен съюз в света. Като семейство на споделени ценности, днес НАТО гарантира мира и сигурността на 32 страни членки и на над един милиард  граждани, посочват от Министерския съвет (МС).

На 29 март 2004 г. България, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения официално се присъединява към алианса. Това е ключов исторически момент, защото НАТО предоставя най-значимите гаранции за нашата независимост, суверенитет и териториална цялост, като допринася за свободното и демократично развитие на страната ни. Единството на алианса и силната трансатлантическа връзка са важни предпоставки за бъдещето и просперитета на съюзниците, защото през годините доказахме, че само заедно можем да се справим с кризите, предизвикателствата и заплахите пред сигурността, посочват от МС.

Под егидата на правителството днес Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерство на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност организират в Централния военен клуб национална конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Форумът е от 9:30 до 17:00 ч. под егидата на българското правителство.

Отбелязването на годишнината ще продължи с тържествен концерт „20 години България в НАТО“, организиран от МО и МВнР, който ще се състои от 18.00 ч. на пл. „Княз Александър I“. В него ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част, и джаз бендът на НАТО, който гостува за първи път в България. Джаз бендът е част от Международния оркестър на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE). Концертът ще бъде открит със съвместно изпълнение на химна на България и химна на НАТО.
Гражданите, които желаят да наблюдават концерта, ще бъдат допускани през пунктове за проверка, разположени на  ул. „Княз Александър I“ до Българската народна банка; на бул. „Цар Освободител“ между БНБ и административната сграда на Народното събрание и на ул. „Дякон Игнатий“ до Българската банка за развитие, информираха от Министерството на отбраната.

В одобрената от Министерския съвет "Национална програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от присъединяването на Република България към НАТО" са предвидени голям брой и разнообразни събития - конференции, изложби, дни на отворени врати, спортни събития - които ще се състоят през цялата година. От 2 до 4 април Военната академия "Георги Стойков Раковски" организира международната конференция "20 години България в НАТО. 20 години НАТО в България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: НАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България чества 20 години от обезвъоръжаването и обезчестяването си. Без казарма, без мъже способни да свалят правителството или да се опълчат на гвардейците/милиционери служещи на мафията/сводници/наркокартел превзел народното събрание. Преди 20 години мъжете бяха способни да извършат държавен преврат всеки ден от годината, а от днешните българи/"мъже" 90% не могат да кажат "гък" отвъд монитора.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казват, че България била чествала, а отановска Полша е в потрес от хиперзвуковите Кинжали, които тази сутри полетяха към нейната източна граница. Отановска Полша вдигна всички свои и отановски самолети, за да се защити, но от какво? Та нали руските хиперзвукови Кинжали са фейкове и анимация? Спокойно, братя отановци. Радарите ви лъжат. Показват фейк-анимация.
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
синода да направи опело за унищужената българска армия - а тия дето го направиха са си за провесване
53
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да честваш унищожението на армията си е меко казано шизофрения...
52
1
 
20
 
! Отговори
българина преди 1 месец
Национална Американска Терористична Организация, а ние защо сме там? като алиби за зверствата им, че не са били сами в тях?
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нато да почерпи кебапчета и бира на площада :)))
50
1
 
10
 
! Отговори
до52 преди 1 месец
Демек и ти казваш, че нищо нямаме, и трябвало да чакаме някви си там корави и някви си там установки, бая викаш сме проимали, евалака на армиятамни дето чака коравите да дойдели.
49
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що за логика да честваш такова нещо ? Напълно изкуфяла работа !
48
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до25 - за това, докато проимаме, трябва да дойдат 10 000 корави момчета от Форт Браг, няколко установки Томахоук на Шабла и други такива неща
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От как сме в натото, цялата ни армия може да се събере на жълтите павета барабар с техниката, само без генералите, че те са малко повечко.
46
1
 
11
 
! Отговори
до45 преди 1 месец
ние сме на пусия и то от как не сме с русия.
45
2
 
11
 
! Отговори
до25 преди 1 месец
Няма тука носталгици, има само- или имаш армия или нямаш, преди имахме сега нямаме, един самолет като хората нямаме, многомилярдните хартиени не ги броим.
44
14
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
ДОБРЕ, ЧЕ Е НАТО , А НЕ РУСИЯ, ЗАЩОТО ДНЕС ЩЯХМЕ ДА СМЕ НА ПУСИЯ...ХАХАХА....
43
2
 
13
 
! Отговори
Azz преди 1 месец
Че то това за честване ли е ?20 години пари на вятъра и нищо останало от истинската ни армия....
42
0
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
До Анонимна 40/ ИМАЛО Е ЛЕКО СЕ КЛАТИ ПОЛЮЛЕЯ :D
41
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До баба мара - вокзала за Москва може да ти изпълни желанието
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО у блато, пребогато !
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
Никой ли не усети земетресението в София от преди малко.
38
10
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ДОБРАТА НОВИНА Е, ЧЕ АКО ДЖО БАЙДЪН БЪДЕ ПРЕИЗБАРН И ПУТИНИСТИТЕ В УКРАЙНА ЩЕ БЪДАТ СВАЛЕНИ И РЕЖИМА В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЩЕ БЪДЕ СВАЛЕН ДО 2 ГОДИНИ ОТ ПРЕИЗБИРАНЕТО НА ДЖО БАЙДЪН! А СЛЕД ТОВА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ЗА ДА НЕ ПЛАЩА ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ОТ ТРИЛИОНИ ЕВРО НА УКРАЙНА КОЕТО ЩЕ И БЪДЕ ПРИСЪДЕНО ЗА ТОВА, ЧЕ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Я НАПАДНА В НАРУШЕНИЕ НА МЕМОРАНДУМА ОТ БУДАПЕЩА! ВСЯКАКВИ ДОГОВОРИ ПРЕДИ ТОВА НЕВАЖАТ!
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-точно - България чества 20 години от унищожението на армията и независимостта си!!! Освен в участия на окупацията на Ирак и Афганистан, друго аз не съм видял от НАТО.