България чества 20 години от присъединяването си към НАТО

Сред проявите са тържествен концерт и конференция
104
България чества 20 години от присъединяването си към НАТО
Снимка: Pixabay

С тържествен концерт и конференция в София ще бъдат отбелязани днес 20 години България в НАТО, съобщи правителствената пресслужба.

В годината, в която отбелязваме 75 години от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор - НАТО, България чества 20 години от присъединяването си към най-успешния политически и военен съюз в света. Като семейство на споделени ценности, днес НАТО гарантира мира и сигурността на 32 страни членки и на над един милиард  граждани, посочват от Министерския съвет (МС).

На 29 март 2004 г. България, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения официално се присъединява към алианса. Това е ключов исторически момент, защото НАТО предоставя най-значимите гаранции за нашата независимост, суверенитет и териториална цялост, като допринася за свободното и демократично развитие на страната ни. Единството на алианса и силната трансатлантическа връзка са важни предпоставки за бъдещето и просперитета на съюзниците, защото през годините доказахме, че само заедно можем да се справим с кризите, предизвикателствата и заплахите пред сигурността, посочват от МС.

Под егидата на правителството днес Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерство на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност организират в Централния военен клуб национална конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Форумът е от 9:30 до 17:00 ч. под егидата на българското правителство.

Отбелязването на годишнината ще продължи с тържествен концерт „20 години България в НАТО“, организиран от МО и МВнР, който ще се състои от 18.00 ч. на пл. „Княз Александър I“. В него ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част, и джаз бендът на НАТО, който гостува за първи път в България. Джаз бендът е част от Международния оркестър на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE). Концертът ще бъде открит със съвместно изпълнение на химна на България и химна на НАТО.
Гражданите, които желаят да наблюдават концерта, ще бъдат допускани през пунктове за проверка, разположени на  ул. „Княз Александър I“ до Българската народна банка; на бул. „Цар Освободител“ между БНБ и административната сграда на Народното събрание и на ул. „Дякон Игнатий“ до Българската банка за развитие, информираха от Министерството на отбраната.

В одобрената от Министерския съвет "Национална програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от присъединяването на Република България към НАТО" са предвидени голям брой и разнообразни събития - конференции, изложби, дни на отворени врати, спортни събития - които ще се състоят през цялата година. От 2 до 4 април Военната академия "Георги Стойков Раковски" организира международната конференция "20 години България в НАТО. 20 години НАТО в България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: НАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
8
 
! Отговори
ГЕЙ ПАРАД ПО СЛУЧАЯ преди 1 месец
няма ли да се организира? От Софийския Общински Съвет да се задействат бързо! Кмете, ти си човека.
35
3
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
референдум за излизане или оставане в нато и ес къде беше нато за сев кипърза косово за сърбия 1999 г кои подпали воината в украина не желая да членувами да ме защитава подобна организация искам мир и дружба и на изток и на запад
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да препоръчам-вижте парада за 1300 години България. Каква армия само. Просълзих се. Тея чакат НАТО да ги пази и без НАТО наникъде. Вижте, бе вижте какви сме били и какви станахме.
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО ВЪН!
32
11
 
1
 
! Отговори
обикновен българин преди 1 месец
Сега на ход е Руската Класа да я погълне Китайската Раса. И да настъпи Мир
31
14
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ДОБРАТА НОВИНА Е, ЧЕ ДЖО БАЙДЪН Е ОБЕЩАЛ 1 МИЛИОН ИЗБИТИ ПУТИНИСТИ КАТО ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ И В РАМКИТЕ НА 1 ГОДИНА АКО НАТО ПРАТИ СУХОПЪТНА АРМИЯ В УКРАЙНА! УКРАЙНА Е ЗАЩИТЕНА ОТ ФАЩ ПО МЕМОРАНДУМА ОТ БУДАПЕЩА А ФАЩ Е В НАТО! РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НАПАДНА НАТО СЪС НАПАДЕНИЕТО СИ НА УКРАЙНА! НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ОСВОБОДИМ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ОТ РЕЖИМА ТАМ ЗА ДА ИМ ВЪРНЕМ ЖЕСТА ЗА НАШЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ!
30
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
НАТО съществува в натрошените на ДОВСЕ,от 1991г.където се закриват военните организации,в Европа ,соц.лагера закри своята но западен не,и виждаме последиците....Войни,кризи,фашизъм и тн.в Европа.
29
2
 
13
 
! Отговори
България преди 1 месец
Е в ТРАУР!
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да го честваме ли? Може би с фойерверки и заря. Веднага ни унищожиха армията, направиха ни ги на скраб, но важното е да сме в НАТО, горди и велики. Божиии, кви блуждаещи мозъци отгледахме.
27
2
 
14
 
! Отговори
Кокор купи ЧУВАЛИ преди 1 месец
От нашите партньори ФАЩ ще купим 30,000 свръхмодерни чувала за скромната сума от 100,000 долара на чувал! Това прави 3 милиарда долара! Евтиния! Така ще има как да върнем нашите войски, от където са ни наредили да ги пратим. Разбира се за транспорта ще ни таксуват отделно нашите пратньори от ФАЩ. Но няма страшно, Кокор потвърди че ще е на народни цени, като за партньори!
26
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До18. Е като бяхме във Варшавския Договор и бяхме много силна армия какво се получи 1989 . А кажи?. Къде отидоха комунистите , къде отиде масата , къде отиде Класата/ работническата Класа/ . Всички вкупом избрахме Касата - Запада .
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В чест на НАТО си го местя в другия крачол
24
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахаха, носталгиците по БНА много им се иска да има наборна служба, да се губи 2 години време на 40 000 младежи без пари. Ами БНА нито можеше да ги храни нито да ги облече бе. 140 000 армия сме имали - е що някой не сметне разходите към днешна дата само за такъв личен състав - сложете ги по 10 000 лв/месец = 1 400 000 000 лв/месец или 16 800 000 000 лв/година, с танкове и ПВО от 1972 г, самолети от 80-те
23
2
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Чества или струва?
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чества....?? Вие да видяхте шествия, тържества и паради по улиците...??? Да видяхте екзалтирани люде да веят знамето на евро-атлантизма и да се кълнат във вековна дружба с нашите "партньори"...?? Аз видях само поредните лицемери на държавна хранилка, говорещи от името на целокупния български народ......!
21
1
 
12
 
! Отговори
Чествайте, преди 1 месец
докато още го има нато! Щото както е тръгнало...
20
4
 
10
 
! Отговори
Скоро и у нас преди 1 месец
Онзи ден Русия унищожи над 300 нацисти от отряда Кракен в Украйна, които участваха в опита за нахлуване в Русия. С 1,5 тонна авиационна бомба наречена ФАБ-1500. Скоро и у нас.
19
1
 
13
 
! Отговори
НЯМА ЧУВАЛИ преди 1 месец
Макарона щял да праща войски в Одеска област. Нашите предатели също май искат да пращаме. Ама как ще ги върнем тези войски? Няма чували! Какво НАТО без чували?
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 20 години членсво в нато България е намалила отбранителния си потенциал няколко пъти, няма нито едно натовско оръжие, на практика - няма армия, следователно няма как да е и държава. Важното е да внасяме по 1 милиард годишно в американския ВПК
17
15
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ВЪЗРАЖДАНЕ СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ТО ДОКАЗАНИ!!! ВСЕКИ КОЙТО Е ПРОТИВ НАТО Е АНТИБЪЛГАРИН ЩОТО СЕ ВИЖДА ДОБРЕ КАКВО СТАВА С УКРАЙНА БЕЗ ДА Е В НАТО