5 грешки, които да избегнете при обзавеждане на първия си дом

Спонсорирано съдържание | Обновена: 18 ное 2022 15:27 | 18 ное 2022 15:27, Александър Попов
5 грешки, които да избегнете при обзавеждане на първия си дом
Снимка: iStockphoto

Чувството да се нанесеш в първия си дом е неописуемо и носи приятни емоции. Но в същото време е трудна задача, която ще ни коства време и немалко финансови средства. В днешно време информацията е на един клик разстояние, в интернет може да се прочетат хиляди мнения и съвети тип "направи си сам". Не е задължително да се водите от тенденциите, обзаведето го така, че да бъде по ваш вкус, да ви отразява като личност, да има вашия почерк. Пък и да не се лъжем - обзавеждането ще се ползва дълго, а през това време тенденците могат да се сменят драстично и то немалко пъти.

Независимо какво ще прочетете, независимо дали ще обзаведете с помощта на дизайнер или със собствени сили, истината е една - правила няма. Но това не значи, че не можете да допуснете грешки. И понеже инвестицията няма да е никак малка, трябва да обмислите внимателно своите стъпки.

Ето и пет грешки, които да не допускате в това иначе вълнуващо преживяване.

Бюджет, план и размери преди покупки

Всеки, който се нанася в нов дом иска да има всичко и то бързо. Харесват ни много неща, но емоциите не трябва да замъгляват разума ни. Когато тръгнете да купувате мебели и уреди, трябва да сте наясно с бюджета си и да знаете какво ще купите. Но преди това задължително трябва да знаете размерите на жилището. Една от най-често допусканите грешки е, че в един момент, независимо дали става въпрос за кухня или стая, може да претрупаме помещението. И независимо колко красиво и качествено е, финалният резултат по отношение на интериора да е плачевен.

Кое е първото - боята или обзавеждането?

Първото ни жилище е празно и често първата ни работа е да изберем цвета на стените. Още тук можете да бъдете дръзки или да се доверите на по-неутрални цветове. Рискът е да не се отиде в крайности, които да направят така, че помещението да бъде кич или да стане прекалено стерилно. Вашият вкус и усещане са най-важните, но тук може да приложите малък трик и да не допуснете грешки впоследствие. Ако боята предхожда обзавеждането, ще доведе до ограничение на избора ви при покупките. Затова можете да обърнете тази тенденция и първо да изберете основното обзавеждане - спалня, диван, основни мебели. Когато ги изберете и съобразите с бюджета ви - тогава изберете и подходящия цвят на стените.

Това е вашият дом, а не на родители, баби и дядовци

Всеки от нас има вещи, които му носят някаква сантиментална стойност - от снимка до люлеещия се стол на дядо. Или пък държим неща, които не сме сложили в килера, за да не обидим някого. Е, това е вашият дом и не робувайте на миналото. Ако нещо не ви харесва, просто не го вадете на показ. Важното е да обзаведете жилището си с неща, които на вас ви харесват. Да не говорим за стари мебели, които няма как въобще да се впишат в желание от вас дизайн. Избирайте обзавеждането си с ясната мисъл, че домът ви ще бъде "снимка" на вашата личност. И от вас зависи дали познатите ви ще ви смятат за смели, цветни или скучни.

Твърде много мебели и вещи

Това е една от основните грешки, които се правят при обзавеждане на нов дом. Квадратурата винаги има значение, но в желанието си да имаме повече неща, накрая се получава един претрупан дом. Няма ли "въздух" и идея, една стая може да се превърне в библиотека или музей на рода. А това няма да носи със сигурност крайно удовлетворение.

Планирайте пространството така, че да имате свобода и да си създадете уют. Всяка част от интериора трябва да има своята функционалност, заложете на неписаното правило "по-малкото е повече" и няма да съжалявате.

Купувате обзавеждането наведнъж

Тази грешка струва най-скъпо. В желанието си да се нанесем бързо в новия си дом, често отиваме в магазина и купуваме всичко наведнъж. Специалистите съветват обаче обзавеждането да става на етапи, според необходимостта. Направете си списък и започнете от най-важното, а след това допълвайте интериора според вашия вкус. Така ще избегнете и предходната грешка - в един момент да се окажете с мебели и вещи, които ви идват в повече.

С какво могат да ви помогнат специалистите?

Ако бюджетът ви го позволява, използвайте специалисти, които да ви съветват през целия процес. Те могат да ви помогнат дома да бъде функционален и едновременно по-красив, да ви дадат ценни насоки на базата на вашите желания и не на последно място - как всичко да се вмести във вашия бюджет. Със сигурност ще получите и много допълнителни идеи при обзавеждането, които ще са съобразени с вашия дом, и няма как да откриете в интернет. В "Мебели Виденов" можете да разчитате на индивидуална консултация, която освен всичко може да ви спести и немалко от предвидените разходи при закупуване на желаното обзавеждане.


Още от

Спонсорирани публикации