Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер

Историята на мрежа от тайни заводи, която спасила Острова
Обновена: 16 юни 2011 10:05 | 16 юни 2011 09:45,
219
Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За работниците по времето на Втората световна война това е просто „Заводът”. Той е свръхсекретен и скрит от нацисткото Луфтвафе (бойната авиация) в сърцето на Централен Уелс, в градчето Нютаун.

Британското правителство нарича подобни оръжейни фабрики „заводи в сянка” и създава мрежа от тях в цялото кралство, разказва ВВС. В Нютаун се произвеждат хиляди компоненти за самолети и дула за автомати. Сега този завод се нарича Lion Works и е дом на множество различни фирми. Но малцина в града знаят подробности за неговото тайно минало.

Преструктурирането на прикритата фабрика на военновъздушните сили стартира през юли 1940 година и местните общински служители са задължени да подпишат клетва, че ще пазят тайна.

Това е ключов период. Великобритания току-що е преживяла тежка загуба от немската армия край Дюнкерк, Северна Франция. Само след няколко седмици на страната предстои нова схватка на живот и смърт в Битката за Британия. В тази връзка редица градове, където се произвеждат муниции, оръжия и самолети, се превръщат в мишена за бомбите на Адолф Хитлер.

Така се взима решението за създаване на заводи под прикритие.

Нютаун е избран по две причини – не е реална цел на нацистките бомбардировачи и има излишък на женска работна ръка.

Производителите на цеви за огнестрелни оръжия „Accles and Pollock” например са сред първите преместили бизнеса си от Англия в Уелс.

Цеви за армията започват да излизат от тайния завод в Нютаун през януари 1942 година. Работниците са близо 800 и работят на две смени. През 1944 година броят им нараства до 1000, а смените са три – фабриката работи денонощно.

Тя е разположена в близост до път за камиони и влакова линия. Така транспортирането на цилиндрични стоманени тръби от фабриката към заводите за бойни самолети става много по-бързо и лесно. Произвеждат се тези и други части за машини като Barracuda, Spitfire и Hurricane. С нови дула се сдобиват автоматите Sten.

Бригадирите в Нютаунския завод са от Олдбъри, но основната работна сила са жени. Идвали много дами от съседни градове и села, които били настанявани в намираща се наблизо текстилна фабрика, преобразувана на пансион.

Първоначално набирали жени на възраст до 30 години, но без тези с деца под 10 години.

Постепенно нуждата от увеличаване на производителността довела до нови изисквания и повече работници. Затова била изградена детска ясла, а на работа се взимали жени до 50 години.

Някои жени били много добре обучени, но само в строго определено умение, като да речем заваряване. Било им забранено да обсъждат какво правят в завода и често дори не разбирали какво се случва в другите зони на фабриката.

След войната „Заводът” се радва на нов живот, след като е нает от производител на велосипеди. През 60-те пък е превърнат във фабрика за авточасти.

В наши дни под името Lion Works е дом за редица фирми, сред които за търговия с въглища, продажби на коли и производство на музикални инструменти.

Из Обединеното кралство има много фабрики под прикритие на британската военна индустрия като тази в Нютаун. Само в Уелс са известни поне три – в Ейбъргевъни, Суонзи и Бюмарис. Във всяка са се извършвали различни дейности, чиято крайна цел е била една и съща – незабелязано от нацисткото военно командване въоръжаване на британската армия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха..."Секретно оръжие", а?Ами какво друго да кажат горките англичани, когато Луфтвафе ги разпиля като пилци във въздуха и когато останаха съвсем беззащитни срещу абсолютното превъзходство на Третия Райх във въздуха, единственото, което им остана, беше да се заровят като гномове под земята.
217
1
 
7
 
! Отговори
Английски вицове преди 12 години
" Секретното " оръжие на чърчил е било това, че такова въобще не е притежавал!!! Островът се е спасил единствено от факта, че Хитлер е побързал да изпревари Сталин с изненадващ, превантивен удар. Пиша името на този английски нагливец съвсем съзнателно с малка буква.
216
7
 
5
 
! Отговори
ranik56 преди 12 години
Враг , ти от кога не си си пил лекарства .Взимай си ги редовно ,че после ще е късно .
215
9
 
11
 
! Отговори
varg преди 12 години
Слава на делото на Хитлер.
214
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малиии ... колко тайно оръжие ... цеви за автомати . Ей , журналистчето да си нарежеш дипломката ида замезиш с нея .
213
2
 
6
 
! Отговори
джура бара преди 12 години
ПРОЧЕТАХ ОКОЛО 100 КОМЕНТАРА И ВСИЧКИ НАПИСАНИ НА КИРИЛИЦА ЕВАЛА ДА НЕ БИ ВЕЧЕ СТАРТ БГ ДА МАХА ЛАТИНЖИЙТЕ? МНОГО ХОРА ТУКА СА ПРАВИ А Г-Н ГАЛ НЕ ПРОЧЕТАХ ДА ОБИЖДА Е ТОВА СА ЕВРЕЙТЕ-КУЛТУРЕН НАРОД.И АЗ ЗНАМ ИСТОРИЯТА И МИСЛЯ,ЧЕ ТЯ ИЗПРАВИ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ ЕДИН ПСИХОПАД И ЕДИН ЖЕСТОК ЗЛОДЕЙ.ТЯ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА. ПОЗНАЙТЕ КОЙ КОЙ Е? В РУСИЯ КАТО РАЗБЕРАТ ЧЕ СИ ОТ БГ СЕ УСМИХВАТ В ИЗРАЕЛ СЪЩО А В ГЕРМАНИЯ ТЕ ГЛЕДАТ КАТО ВТОРО КАЧЕСТВО АРЕ СЕГА ОТ КОГО ДА СЪМ? ЧАО ,ЧЕ МИ СЕ СТОПЛИ РАКИЯТА
212
3
 
2
 
! Отговори
До iwan преди 12 години
Иване, в началото на всв ссср са разполагали с точно нула т34 танкове. Прочети, научи.Немците са загубилимпри курск просто защото на всеки тигър са се падали по много т34 танкове. А не защото руснаците са били толкова велики танкисти.
211
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Непонятно е в България да има русофили,а да няма българофили!Така,че моето пожелание към т.н. русофили и петата колона *** е:обичайте родната си страна поне толкова ,колкото обичате Русията си.Ако пък последната много ви харесва-ами идете там,т.е.махайте се!
210
5
 
17
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
и днес Германия е 1 и утре , пак ще е 1!!!
209
1
 
15
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Истината за ВСВ е:Предизвикана е от унижаващите помирителни договори с победените страни от ПСВ - това довежда хората от победените страни да възприемат охотно всякакви реваншистки идеи. Тези договори са писани под основната диктовка но Анлия и Франция. Така Хитлер се оказва и най-подходящия водач, след като извежда Германия от кризата тя се оказва икономически доста по-напред от победителите си (в Европа). По-натаък също трябва да се гледат фактите за да се стигне до ролята на всеки един.
208
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи и всеки ПЛЪХ има тайно оръжие - дупката в която се крие !!!!!!
207
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По време на ВСВ и в САЩ и във Великобритания и в СССР, в тила са работили много жени, били са лоялни, дисциплинирани и всеотдайни в работата си. Заслугата им за победата на Съюзниците над Фашистка Германия и безспорна. Прекланям се пред тези жени!!!
206
10
 
18
 
! Отговори
Много увредени преди 12 години
Когато има информация за Русия, се появяват възможно най-идиотските коментарии. Има хора, които мислят с понятия от периода 1945 - 1955, вероятно по наследственост се предава увреждането. Ще ви разкажа за руските войски в България, били ги подучили каквото и да ги питат да преувеличават.Наште веднага ги хванали и почнали да ги питат "У вас иест тахтаби" отговора бил "Да иест, много иест и все такие балшие"Та и наште русофили са със същото увреждане за Русия ! Всио у Русии самое хорошее!
205
0
 
5
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
интересен спор се е заформил тук :)Битката при Курск се приема като най-голямото танково сражение не заради броя на танковете а основно заради количеството използвани тежки и средни танкове, иначе с най-голям брой участващи танкове са сраженията по направлението Дубно-Луцк-Броди през юни и юли 1941 г. само загубите са около 300 танка на 1-ва танкова група на Германия и около 2800 за червената армия.Иначе в началото на ВСВ червената армия е разполагала с около 1100 бр. т-34
204
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече няма нужда да се ровиме в енциклопедии и книги. За минути може да се намери това, което те интересува. Но има хора, които си говорят и пишат по принцип. Щом са руснаци, значи е модерно да ги оплюеме. Е, аз не искам да съм модерен, а обективен.
203
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сибанкя, цял ден си пишеш и ни поучаваш. Най-голямата танкова битка е и се остава при Курск.През 1941г. са имали разработки за Т-34 ,но на практика в армията са били приети ограничено количество. Също така са били разработени автоматите Шпагин и Судаев, но войниците на 99% са били въоръжени с пушки. След евакуацията на военните заводи на Изток и организирането на производството, едва в началото на 1942г. новите оръжия навлизат масово в армията. !941г. имат 500 танка, а през 1942г.- 12 572.
202
0
 
7
 
! Отговори
от 195 преди 12 години
сибанкя, уикипедията посочва битката при Курската дъга като най-голямата танкова битка в историята, а и филмите по NG и Doscovery - също. Прав си в едно - няма място за спор, освен ако не поставиш под съмнение почти всичко написано. Битките са многопластов агрегат от фактори, не само измерение на един род войска. Така или иначе, поне финалът е безспорен :)
201
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Германските войски започват настъплението на 5 юли 1943 г. За 5 дни в северната част на Курската дъга силите на Вермахта успяват да проникнат на 10-12 км в отбраната на Червената армия. В южната част немските войски успяват да се представят по-добре, но успяват да проникнат само на около 35 км.[1]Повреден руски танк T-34 бива издърпван под вражески огънНа 12 юли в битката се включват съветските стратегически резерви. В района на с. Прохоровка става едно от най-големите в историята на войните танково сражение, в което от двете страни участват 1 500 танка и самоходни оръдия и много авиация. За един ден германците загубват повече от 350 танка и повече от 10 000 души. На 12 юли е преломът в Курската битка - германската армия преминава към отбрана и от 16 юли започва отстъпление. Войските на Воронежкия (а от 19 юли и на Степния фронт) започват преследване и отблъскват германските войски на изходното им положение. На 12 юли в настъплението се включват и войските на Западния фронт с командващ генерал-лейтенант Василий Соколовски и Брянския фронт с командващ генерал-полковник Маркиан Попов. На 26 юли нацистките войски отстъпват Орел, който е окончателно освободен на 5 август.В резултат на контранастъплението Червената армия се придвижва на 140 км на запад и създава условия за общо настъпление за превземане на Украйна.Загуби [редактиране]След Курската битка около 30 германски дивизии излизат от строя, от които 7 танкови. Общите загуби на германците са повече от 500 000 души. От тях убитите са около 70 000 души[3]. Загубите в техника наброяват 2 900 танка, 195 самоходни оръдия, 844 артилерийски оръдия и 1 392 самолета[3].По време на битката при Курск, между 5 и 23 юни, Червената армия губи 70 330 войници, а са ранени още 107 517. При съпътстващите я съветски контранастъпателни операции (операции Кутузов и Румянцев) загиват 225 058, а са ранени 501 316 души.[2]Битката при Курск извършва коренен прелом в хода на войната на Източния фронт и съществено влияе върху хода на Втората световна война. След нея стратегическата инициатива окончателно преминава в ръцете на съветското командване[3].
200
3
 
13
 
! Отговори
за 189 преди 12 години
'''...избитите полски офицери се приписваха на германците, докато руснаците чак след 50 г. си признха/ и много, много други...Англичаните са най-подлата нация в света. ...''======================================И каква е връзката на англичаните?
199
10
 
5
 
! Отговори
СИБАНКЯ преди 12 години
Танковата битка при Курската дъга се е разиграла при Прохоровка през юли 1943г. и е в пъти по-малка от битката при Ровно-Луцк през 1941г.Ама трябва все пак да се четат действително книги, но трябва да се започне от рано!При сравнение германските танкове 1941г. не издържат на съвеЦките по нито един пункт!Така, че тук изобщо не може да се води спор!