Руски медии: Най-сериозните загуби търпи Европейският съюз

Сериозно се говори за риск от дефолт на Русия по външни облигации
17 мар 2022 09:38, Елка Василева
404
Руски медии: Най-сериозните загуби търпи Европейският съюз
Снимка: архив, БГНЕС

Западът е избрал за оръжие срещу Русия "икономически, финансови, търговски и други санкции . . . които удрят сега впрочем самите европейци и американци чрез растящите цени на бензина, енергоносителите, храните, чрез загубата на работни места, свързани с руския пазар . . . Днес цялата планета е принудена да плаща именно за амбициите на Запада", цитира в. "Комерсант" вчерашна реч на руския президент Владимир Путин, коментирал действията на Москва в Украйна и реакцията в света.

"Владимир Путин, без съмнение, не воюва с Украйна. Той воюва със Запада. А значи е бил длъжен да разбира, че и Западът ще воюва с него, използвайки всички видове въоръжения (които нарича сега икономически санкции), включително летални за страната ни", заявява руският всекидневник.

Военната операция в Украйна поставя въпроса за баланса на загубите и придобивките на ключовите участници, както и на глобалните играчи, пише в същото издание политологът Иван Тимофеев.

За Украйна и Русия засега е още рано да се говори - бойните действия продължават, посочва той. Според него най-сериозни загуби търпи Европейският съюз заради скъсването на множество търговско-икономически връзки с Русия и наплива на украински бежанци.

Основният проблем на Вашингтон е, че рязкото изостряне на конфронтацията с Русия отклонява ресурси от Азиатско-Тихоокеанския регион. САЩ ще трябва да увеличат военното си присъствие в Европа и да концентрират по-малко ресурси върху възпирането на Китай. Затова пък ситуацията дава възможност съществено да се повиши вътрешната дисциплина на НАТО и да се постигне по-солиден принос на европейските страни към общата сигурност, разсъждава експертът.

Официалните руски телевизии вече говорят сериозно за риск от "технически дефолт" на Русия по външни облигации. Точно след като руският финансов министър заяви, че след като САЩ замразиха наши златновалутни резерви за около 300 милиарда долара, страната ни ще изплаща доларови задължения към западни банки и финансови институции . . . в рубли, отбелязва в "Свободная преса" икономистът и обществен деец Юрий Болдирев.

Последното според него е "абсурд". "Ако пък схванем и разберем ситуацията не формално юридически, а по същество - откъде накъде изобщо да плащаме нещо на онези, които директно ни наложиха санкции и фактически конфискуваха нашите златновалутни резерви?", пита се руският наблюдател.

Редица чуждестранни компании затварят или замразяват бизнесите си в Русия заради проблеми с логистиката, бързите промени във валутния курс и юридическите тънкости, свързани с антируските санкции, констатира агенция РОСБАЛТ.

Чуждестранните фирми дават работа на 1,5 до 2 процента от заетото население в Русия - от решението им дали да останат на руския пазар пряко зависят почти 1,5 милиона работни места в страната, посочва икономистът Ростислав Капелюшников. След нахлуването в Украйна най-малко 380 компании от други страни са спрели или замразили дейността си в Русия според цитиран в статията доклад на Йейлския университет.

Изтеглянето на западните компании ще предизвика ефекта на доминото - може да се срутят една след друга и руските им фирми партньори, предупреждава бившият зам.-министър на труда Павел Кудюкин. Как ще оцелява туристическият отрасъл, също не е ясно - въпрос е например дали хората ще имат пари за пътешествия, добавя РОСБАЛТ.

"Известия" описва "нестабилната ситуация" с онлайн търговията в Русия, където спират да работят интернет магазини и маркетплейс платформи на известни брандове. Експертите и участниците в пазара нямат общо мнение дали нови фирми ще се опитат да заемат местата им. Но според всички тях, големите играчи ще вземат окончателни решения, едва щом се очертае окончателният списък на антируските ограничения, заключава изданието.

Във връзка с изтеглянето на чуждестранни фирми "Независимая газета" напомня коментари, че "Западът и страни като Южна Корея и Япония искат да накажат властта в Русия, но вместо това наказват средната класа, която не може да бъде смятана за основния електорат на Владимир Путин".

Именно за средната класа е важно качеството на потреблението, именно такива хора усещат промени в живота си, когато не могат да платят за покупки от чуждестранни интернет магазини, да вземат заем, да заминат на почивка в Испания, да се отбият в ИКЕА или просто да си купят дрехи от обичайната марка, обяснява вестникът. "За модерното общество тук няма нищо нормално, това е принудително или произволно слизане с няколко стъпала" - властта в Русия "не заложи на средната класа в стратегически план", прави извод "Независимая газета".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
9
 
9
 
! Отговори
ЕсУмре! преди 2 години
България се раздели на Мислещи, критични и търсеши информация хора и ЛГБРДжендърДемократи повтяряши опорките на Урсула и Козяк, гледащи в захлас пропаганда от медиите, които им казват олиото няма да се покачва повече от 2,50 лв! в същото време инстинкта на ЛГБТ индивида едва свързваш двата края му казва да се реди на опашка и да умира за Примоция от 3 лв олио! Това в съшото време до като е спрял парно /явно от щастие/ умира и има най-висока заболеваемост! Син ***! а щерка ***, хранеща бежанци
288
8
 
14
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Руските медии винаги са лъжели, лъжат и ще лъжат. Лъжеха за окупацията, наричайки я освобождение, лъжеха за лагерите, там и тук, лъжеха за берлинската стена, за убийствата в Полша, Унгария, Чехия, ГДР, за берлинската стена, за сваления пътнически самолет с 400 човека, безкрайни лъжи за щастливите "освободени" от тях народи, лъжеха за Чернобил, само преди 4-5 седмици лъжеха , че никога няма да нападнат Украйна, лъжат и сега. Няма по-нагли лъжци от тях.
287
10
 
17
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Руските поръчкови писачи изглежда не виждат по-далеч от носа си ?! Стига сте писали измишльотините на Лавров,Путин и Песков - ГУБИ НАЙ ВЕЧЕ РУСИЯ,РУСКИЯ НАРОД,А РУСКИЯ ИМИДЖ СЕ СРИНА ТОТАЛНО !Не ви ли е ясно,че след войната НЯМА ДА СТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ където и да е в Европа,а и в много други страни ?! Никога повече отноше нието към вас,руснаците от путинова Русия няама да е такова,каквото беше досега ! Щом пишете такива небивалици едва ли можете и да се срамувате?! Отврат !!!
286
6
 
12
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Съдейки по добре организираната тук пропаганда - ЕС ще загине от санкциите, а украинците са се нападнали сами. И явно ще е така до "пълната победа".
285
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 332 Айде опорката. Ние колко години живяхме със съседи от юг членове на НАТО, въоръжени с ядрени оръжия насочени към нас. А те огромна държава, въоръжена до зъби, се страхува от държавички и то разположени само по западната и граница. Те да не би да искат да имат съсед с ядрени ракети. Изобщо не е това причината, ама всеки вярва на каквото си иска.
284
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много просто - Запада иска да го обгради с военни бази. Не виждам руски бази при съседните на САЩ страни, нали така? А ако случайно Русия разположи бази в Мексико, да речем, още на следващия ден американците ще нахлуят там под предтектс, че защитават човешките права и демокрацията, хаха!
283
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха интересно какво му прави запада. Украинците решиха от коя страна да са, вижте само накъде бягат украинците в момента. Не знам какъв / пи пи пи / трябва да си, за да казваш на черното - бяло. Просто жужи не може да им го прости.
282
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май той воюва с ЕС отдавна. Много му боде в очите обединена Европа, ама сега именно той съвсем я обедини.
281
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оказва се, че руските медии са от малкото, които си заслужават да се четат в днешни дни. Така е - Русия не воюва с Украйна, а със Запада и предимно НАТО. Украйна просто го отнася в случая.
280
4
 
12
 
! Отговори
Руснаци ... преди 2 години
Не идвайте в България ....ще ви пускаме кръвчица , както вие проливахте българската кръв в Украйна! ...ЗАБРАВЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ... И БУКВАТА "Б"..ДАЖЕ!
279
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера, народ от който 10-15% виси в Турция всеки уикенд, за да си купи ефтин прах за пране и да плющи кюфтета без пари, защото лирата изгуби стойността си, не може да схване, че с Рублата се случи същото но в много по-големи размери, един път след като нахлуха в Грузия, втори път с Крим и сега е 3ти път, за 14 години, Путин ги срина, както СССР за 40.
278
0
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Боби...........Боби обръщай в рубли всичко. Няма да сгрешиш, ша знаиш :))))))))))))))
277
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Днес цялата планета е принудена да плаща именно за амбициите на Запада"Болни руски мозъци
276
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби Глупости на неграмотен путинофил не ми се четат. Отивай за нова кофа инструкции. Като го обявят дефолта, ще прочета с удоволствие защо поред неграмотника "Боби" такова нещо няма.
275
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 317 "Колеги" Колеги са ти само потребителите в руските правителствени форуми.
274
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом казват другарите, значи е така. Те са доказали, че говорят само истината през годините. Едно време ни казваха, че източният блок върви пред запада и така си и беше, ние вървяхме пред тях, но защото ни задминаваха с обиколка. Сега е същото, на руснаците им трябва да се чувстват мразени от света, да са онеправдани, еми постигнаха го, няколко милиарда ги игнорират.
273
5
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
27 страни членки да спрат членския внос брокерката на ваксини няма нужда отзаплатата от ес нашите пари отиват в джоба на впк на сащ нашите заводи фалирата техните не смогват на поръчките
272
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колеги, санкциите които Русия приложи ще се усетят след месеци. Ако то тогава няма положителна промяна в отношенията. Западните страни ги чака глад и скъп живот защото фабриките за коли и телефони и програми не са достатъчни и не стават за ядене. България може да избегне глада но в други отношения също ще бъдем засегнати. Интересно защо никой не говори за това. А то предстои да се случи..
271
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 307 "като ги удари глада на есен щото 30% от слънчогледа и пшеницата за европа са от русия, и азотните и фосфорни удобрения 25%, като скочи цената на тока и бензина двойно (а тя вече е 2.2 евро на някои места за литър) и ше го хванете Путин за шлифера." Чакаме да дойде това време, но не се знае дали Путин ще има шлифер дотогава. Виж, пардесю може и да има. От чамови дъски.
270
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби Няма "форсмажорни обстоятелства". Има договри, които Русия не изпълнява. По техните собствени думи, не защото не могат да изпълнят договорите, както са предвидени. С други думи, НЕ, ако Русия не погаси задълженията си във формата и по начина предвиден от договорите, които е подписала, е в дифолт.