Русия понася тежки загуби в Украйна: жива сила, оръжия, муниции

Това твърди британското военно разузнаване
8 май 2022 07:45, Петя Славова
412
Русия понася тежки загуби в Украйна: жива сила, оръжия, муниции
Снимка: БГНЕС


Русия понася тежки загуби в жива сила, оръжия и муниции, твърди британското военно разузнаване. Страната трудно ще ги замести заради ембаргото, което спира достъпа на Русия до ключови стратегически компоненти.

По данни на британското военно разузнаване войната в Украйна е нанесла тежък удар на някои от най-боеспособните и модерни части на руската армия. Русия ще трябва да вложи много средства и време за възстановяването на тези загуби, предава "Дойче Веле".

Най-модерните руски танкове

В съобщение в Туитър се казва, че поне един от най-модерните руски танкове – тип Т-90М – е бил унищожен в боевете. Тези танкове понастоящем са на въоръжение само в най-добре оборудваните руски части, включително и в тези, които се сражават в Украйна, съобщават източници от британското военно разузнаване.

Този танк бе представен за пръв път през 2016 година. Той има подобрена броня, модернизирано оръдие и подобрени системи за спътникова навигация, а Русия разполага с не повече от 100 подобни танка. "Замяната на модерно и ново военно оборудване ще бъде особено трудна задача за Русия поради санкциите, които ограничават достъпа на страната до най-важните компоненти в сферата на микроелектрониката", отбелязват от британското Министерство на отбраната.

Нови доставки на оръжие от САЩ

Още по темата

Американският президент Байдън обяви нови доставки на оръжие за Украйна – в това число „допълнителни муниции за артилерията, радари и друго оборудване“. Високопоставен американски правителствен представител каза, че новите помощи са на стойност от 150 милиона долара.

От украинска страна съобщават тази сутрин, че в Донецк и Луганск са били отблъснати поне 8 атаки на руснаците, при които били унищожени три танка, осем артилерийски системи, една бронирана кола и три сапьорски части. Опити за атаки е имало предимно в района на металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол. Милионните градове Харков и предградия на Донецк са били обект на артилерийски обстрел.

"Символична победа над Украйна"

Международни наблюдатели предполагат, че в чест на 9 май, когато Русия празнува победата си над нацистка Германия, Путин ще обяви окончателното превземане на областите Луганск и Донецк. Поради бавния напредък на руската армия обаче, това едва ли е напълно реалистично. Според оценки на британското министерство на отбраната целта може да е и пълното превземане на обсадения Мариупол, което да се представи като „символична победа над Украйна“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още по темата: оръжияУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
9
 
6
 
! Отговори
Байден преди 2 години
До РадевА така моето момче,"громи руснаците" днес е техният празник и ти си в първите редове.Радев ти ходи ли си по ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ЗАБЕЛЕЖЕТИЕЛОСТИ В Европа,не на работа в някоя пицерия,за да видиш колко много руснаци има там,а ти до Букерещ не могли да отидат.Да,минималната е толкова..но медицината и образованието е безплатно и то на ниво,нямащо нищо общо с нашето образование и медицина.
177
15
 
12
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Нашите русофил путиновисти пак високоумстват,ама не отиват да живеят в руската федерация където в момента Мин,заплата е 13500 рубли около 330 лева,все Америка им е крива,да вземат руско гражданство и руски паспорти с който позорно и жалко не могат да посетят дори и Румъния
176
11
 
11
 
! Отговори
Да преди 2 години
след раша идва ред на *** ку4кi също и в БГ дето сега лаят но после ще кви4aт и ще целуват Украинското знаме.
175
6
 
13
 
! Отговори
бг преди 2 години
Искаха украинска земя Да я получат 2 на 1 м колкото са
174
13
 
26
 
! Отговори
Някой преди 2 години
"поне един от най-модерните руски танкове тип Т-90М е бил унищожен..." Майко мила - Страшни загуби са понесли. То вече тия и сами не си вярват. Остава сега да напишат, и че заради санкциите руснаците са останали и без гориво. В тая държава друго може и да няма, но оръжия, муниции, нефт и хубави жени скоро няма да свършат. Пропагандата и на двете воюващи страни все повече ме забавлява в опитите си да измислят пълни глупости да ги представят за истина.
173
10
 
23
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
Най-безумното е че дори разузнаването си включиха манипулативната си пропаганда. Измислят си сами каква била целта на Русия и после казват че Русия се е "провалила" в изпълнението си. Русия не е искала да превзема цяла Украйна както лъжат, а просто да завземе геостратегически територии за да се предпази от настъпващото към нея НАТО. Дори Киев не е искала да превзема/поне за сега/ а танковата колона бе за да отклони украинската войска на север, за да превземе Русия моретата на юг. Както успя.
172
14
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Я, па Я............След войната и ние ще плащаме,и то яко.На Русия обаче.
171
1
 
4
 
! Отговори
До Аз преди 2 години
Забрави ли за Ковид-19, бре?!
170
19
 
17
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Русия понасяла тежки: Никъде не са казали, че няма жертви. Има официална страница където се вписват всички жертви от страна на Украйна. След края на войната някой трябва да плаща за това което се твори в Украйна от дивашката орда на Кремъл.
169
16
 
25
 
! Отговори
Без коментар преди 2 години
....твърди британското военно разузнаване.=== ХАХАХХАХХААААА...............
168
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжа! Потерь нет!
167
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Колко добре си живеехме като нямаше война
166
15
 
25
 
! Отговори
Чичовци преди 2 години
Да няма милост за руският агресор и неговите потдръжници.Християнството е разумното решение за Европа,а не фондаменталният ислям и монголо-татарска РУС!
165
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Информацията от Зеленски ли е?
164
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е и? Що неспира войната и Зеленски да обяви победа и да закичи с укр. знаме Кремъл? Урките за сега победиха в БГ и знамето се вее над СФ. Да живеем ние, че ония се потепаха.
163
23
 
27
 
! Отговори
Матеев преди 2 години
Жив агресор да не остане ! Смърт на узурпаторите ! Слава на Украйна и нейната храбра армия !!!
162
9
 
13
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Хахаха, британското "разузнаване" казва, че укрите мачкат Русия, а британското разузнаване винаги говори само и единствено истината!
161
0
 
15
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 2 години
Интересно не си спомням заловен македонски шпионин въпреки белите си коси
160
2
 
21
 
! Отговори
Справедлив преди 2 години
Цялата ни общност е такава- клюкарска, затова и нямаме и няма да имаме държава.
159
48
 
46
 
! Отговори
Pesho преди 2 години
Руската армия очевидно за нищо не става, щом два месеца не може да направи нищо в Украйна. Освен да избива цивилни и да краде перални. Армията им е бутафория като цялата държава. Поне едно парадче да си спретне, та да се отсрами.