Украйна е пред фалит? Кредитният ѝ рейтинг беше понижен от Standard & Poor's

Страната поиска да отложи плащанията по външния си дълг
30 юли 2022 22:28, Анисия Иванова
185
Украйна е пред фалит? Кредитният ѝ рейтинг беше понижен от Standard & Poor's
Снимка: БГНЕС

Кредитният рейтинг на Украйна беше намален от S&P Global Ratings, след като опустошената от войната страна поиска разрешение от чуждестранните кредитори да отложи плащанията по външния си дълг след нахлуването на Русия, предава Bloomberg.

В петък рейтингът на страната беше понижен до CC от от предишната оценка CCC+, което запази негативна перспектива предвид голямата вероятност служителите да продължат с плановете си за преструктуриране на външния дълг. Рейтингът може да бъде намален отново от S&P до ниво „фалит“, ако правителството в Киев накара притежателите на облигации да се съгласят на двугодишно замразяване на плащанията и промени така наречени БВП варанти в купоните си до средата на следващия месец.

„Смятаме, че е почти сигурно, че украинското правителство ще спре плащанията по поне част от външния дълг, според това, което е документирано в момента“, каза S&P в изявлението си.

Украйна може да изпадне в неизпълнение и ако не успее да извърши плащанията по дълга си в чуждестранна валута в рамките на приложимите гратисни периоди - нещо, което S&P заяви, че е вероятно.

Украйна подаде официалното искане за забавяне на плащанията по облигациите по-рано през юли, а Министерството на финансите заяви, че е „получило изрични индикации за подкрепа“ за плана от избрана група от най-големите си кредитори, включително BlackRock Inc., Fidelity International, Amia Capital и Gemsstock Ltd. Парижкият клуб също подкрепи плановете за спиране на обслужването на дълга.

Миналата седмица оценката на Украйна беше понижена от Fitch Ratings до C от предишна CCC, като компанията каза, че искането на правителството представлява „процес, подобен на фалит“. Украйна получи рейтинг Caa3 от Moody’s Investors Service.

Въпреки че способността на правителството да посрещне дълговите задължения в гривни е по-висока, индикациите, че усилията за преструктуриране ще обхванат и местния дълг, могат да предизвикат понижаване и на рейтингите в местна валута, каза S&P.

„Смятаме, че държавният дълг на Украйна, деноминиран в гривни, е по-малко уязвим“, каза S&P в съобщението, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
18
 
! Отговори
За хората,пострадали преди 1 година
от фашистката Киевска хунта:Темная ночь, только пули свистят по степи <>Только ветер гудит в проводах, тускло звезды мерцают <>В темную ночь ты любимая знаю не спишь <> И у детской кроватки тайком ты слезу утираешь <> Как я люблю глубину твоих ласковых глаз<>Как я хочу к ним прижаться теперь губами<>Темная ночь разделяет, любимая, нас<>И тревожная черная степь пролегла между нами<> Верю в тебя, в дорогую подругу мою<>Эта вера от пули меня темной ночью хранила<>Радостно мне, я спокоен
101
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей ся щатите ще напечатат доларчета и ще ти дадът и следващите 100 години ще ги върнете 3-4 пъти
100
1
 
29
 
! Отговори
Сопутка преди 1 година
И с кво ще ни плаща оръжията сега?
99
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще има избори . Надявам се на българинът да му е дошъл акъла. Всички видяхме Киро на кой господар служи. Видяхме и Борисов на кой господар служи. Можеби трябва да спасим България, а не да слугуваме на някой.
98
2
 
10
 
! Отговори
Най-накрая преди 1 година
Тази информация стигна до "информираната европейска не държава България ". Информацията пътува толково, колкото ще пътува LNG tanker from Hub Henry in the state of Louisiana to SOMEWHERE near Europe.
97
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трепят си хората, за да не свидетелстват за извършените престъпления, за да не се отврати света от тях, освен убитите нацисти от Азов, гръмна и ескорта с хората на Зеленски, но това донякъде и добра новина, защото си спомням, че когато трябваше да се приключи войната в арабския свят, французите започнаха да бомбят и убиват наемниците, които самия запад хвана в капан, обучи и изпрати да убиват хора.
96
31
 
1
 
! Отговори
Това е руска пропага преди 1 година
Украйна бележи успехи по всички фронтове
95
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отивай на фронта Зеленски, дай пример на момчетата, или и те искат да се снимат за пред медиите :)))
94
0
 
11
 
! Отговори
До130 преди 1 година
130ти, ти в северна македония ли си учил история?
93
0
 
16
 
! Отговори
КУРтово Конаре преди 1 година
Има два народа съревноваващи се за званието Съвършен Тъпанаринъ и Продажникъ.укропитеците и наАлександър "наследниците".Но укропитека дръпна яко напред за момента.Води много...
92
0
 
10
 
! Отговори
Скъпи и тъпи преди 1 година
Стягайте се да плащаме.
91
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снима се с *** си клоуна за списание, все едно е некакво шоу войната в Украйна, сега били фалирали :))) Тотално се издъни Зеленски, сигурно се е възгордял и нашмъркал безпаметно :))) Като почна да реве всеки божи ден, почна да ми става противен, все едно е некаква женичка, не спира да реве :)))
90
2
 
22
 
! Отговори
Зелен хайвер преди 1 година
Нали се сещате, че след изчезването на Украйна, този дълг няма да бъде платен от РФ.
89
2
 
25
 
! Отговори
ПОМНИ преди 1 година
На краварските родоотстъпници да напомня за Българските жертви на фашистката осрайнска хунта,за живи изгорените ни сънародници в Одеса.За гаврата с паметниците ни там..за посегателството върху езика и достойнството българско .Но за вас това е без значение нали...предатели и продажници козяшшки..пфуййй
88
1
 
12
 
! Отговори
До130 преди 1 година
Човек..ти какви телевизии гледаш бе.хахахаа..ти си ошлайфан като воденичен камък..кой нападнал Ди бас..ти изобщо имаш ли и най малка идея кво става и за кво иде реч..ей,затова има байдъноффци и зеленци заради таквиз кат теб.баси случая
87
3
 
31
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Преди два дни Украински воени с американски ракети убиха в затвор в ДНР над 50 свой граждани воено пленици от Азов,само защото са започнали да свидетелстват за воените престъпления на Зеленски и хунтата в Киев. Такова и Хитлер не е правил.Имали нормални хора още да подкрепят фашистите в Украйна?!
86
2
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
МЕРАКЪТ НА БАЙДЪНЧО ЗА 200 РУБЛИ/ДОЛАРА И ДА ФАЛИРА РУСИЯ ДОВЕДЕ ФАЛИТ НА УКРАЙНА !!! СЛЕДВА ПАДАНЕ НА ВСИЧКИ ПРОДАЖНИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРАВИТЕЛСТВА ,43 НО ПЪРВО ЦИРКАДЖИЯТА ОТ КИЕВ !!!
85
1
 
22
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
под слънцето . Това е исторически доказано ПОРЕДНАТА държава в света в която е намесена демократична америка и отново опустошение мизерия и смърт. Доказано това очаква всяка страна в която са нахлули или колонизирали като индиянск резерват всими знаме какво с е получи и с тях а те бяха коренно население . Жалко че украинците не се учат от историята но фашишизама им и американската демокрация се препокриват
84
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кремълски цинизъм Че те самите украинци виждат и казват, че ги убиват от Киевската хунта и са пушечно месо за тях, те са най-зле, хем хунтата на Зеленски ги убива, хем и са хвърлени да воюват за чужди интереси срещу братята си и срещу собственото си население и роднините си, хем и Киевската хунта ги убива, ако имат различно мнение, хем и ги убиват, за да няма свидетели! уккрите най-добре да се предават и да отиват в Русия, докато свърши войната, за да оцелеят и не ги избият до крак.
83
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това се случва, когато слугуваш на САЩ!