Украйна е пред фалит? Кредитният ѝ рейтинг беше понижен от Standard & Poor's

Страната поиска да отложи плащанията по външния си дълг
30 юли 2022 22:28, Анисия Иванова
185
Украйна е пред фалит? Кредитният ѝ рейтинг беше понижен от Standard & Poor's
Снимка: БГНЕС

Кредитният рейтинг на Украйна беше намален от S&P Global Ratings, след като опустошената от войната страна поиска разрешение от чуждестранните кредитори да отложи плащанията по външния си дълг след нахлуването на Русия, предава Bloomberg.

В петък рейтингът на страната беше понижен до CC от от предишната оценка CCC+, което запази негативна перспектива предвид голямата вероятност служителите да продължат с плановете си за преструктуриране на външния дълг. Рейтингът може да бъде намален отново от S&P до ниво „фалит“, ако правителството в Киев накара притежателите на облигации да се съгласят на двугодишно замразяване на плащанията и промени така наречени БВП варанти в купоните си до средата на следващия месец.

„Смятаме, че е почти сигурно, че украинското правителство ще спре плащанията по поне част от външния дълг, според това, което е документирано в момента“, каза S&P в изявлението си.

Украйна може да изпадне в неизпълнение и ако не успее да извърши плащанията по дълга си в чуждестранна валута в рамките на приложимите гратисни периоди - нещо, което S&P заяви, че е вероятно.

Украйна подаде официалното искане за забавяне на плащанията по облигациите по-рано през юли, а Министерството на финансите заяви, че е „получило изрични индикации за подкрепа“ за плана от избрана група от най-големите си кредитори, включително BlackRock Inc., Fidelity International, Amia Capital и Gemsstock Ltd. Парижкият клуб също подкрепи плановете за спиране на обслужването на дълга.

Миналата седмица оценката на Украйна беше понижена от Fitch Ratings до C от предишна CCC, като компанията каза, че искането на правителството представлява „процес, подобен на фалит“. Украйна получи рейтинг Caa3 от Moody’s Investors Service.

Въпреки че способността на правителството да посрещне дълговите задължения в гривни е по-висока, индикациите, че усилията за преструктуриране ще обхванат и местния дълг, могат да предизвикат понижаване и на рейтингите в местна валута, каза S&P.

„Смятаме, че държавният дълг на Украйна, деноминиран в гривни, е по-малко уязвим“, каза S&P в съобщението, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
29
 
2
 
! Отговори
Кремълски цинизъм преди 1 година
Още малко руските таракани ще изкарат, че украинците сами извършвали геноцид, а варварите на психопатът от Кремъл, който сриват всичко по пътя си и сеят смърт, били там само за алкохолен туризъм!
81
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Путине, удриииии фашистите! Бой и да се махат от руско-украинските земи! "Наше дело правое! Победа будет за нами!"
80
1
 
12
 
! Отговори
модерният ляв преди 1 година
Да няма грешка?Как тъй ще понижават кредитния рейтинг.Та те доброволно са си купили ценни книжа.Дори е добре да се откажат от вземанията си,а и още да дадат.Служебните министри и те могат да дадт по една заплата по примера на Кирил Петков.
79
2
 
26
 
! Отговори
$$$??? провалил се преди 1 година
Една корумпирана държава с един психично болен президент готов на геноцид в името на милиони долари.Избиваш дори и хора та който го защитават.Въпроса е до кога ще страдаме всички ние заради политическата върхушка която го подържа?? Всички ние сме на ясно че започва рецесията която ще ни докарат които поддържат политиката на геноцида фашитска Украйна с нейния болен президент Време е всичко да спре и Путин да срита Зеленски с всички тези които са против собствените си народи.Падат правителства
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сериозно?!:)) само външната е виновна:)))
77
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна не е ПРЕД, защото е ВЪВ фалит. Това, че западните и кукловоди са натиснали кредиторите и да отложат вземанията си с една година, не променя нищо.
76
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшивата държава Украйна и нейният президент-наркоман са на края на съществуването си. Апропо, ако имахме една десета от силата на Руската федерация, Македония щеше и трябваше да я сполети същата съдба. За съжаление обаче, ние сме тотал щета и Македония ще отиде курбан на Албания, защото и така наречените македонци са прости като нас.
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АМИИ,НЕМОЖЕ ДА БЪДЕ! Украйна получи помощи от запада, а не дарения! Безплатен обяд няма!!! Когато Нинова обещава безплатни придобивки за народа, той народа ще плаща сметката с лихвите.
74
2
 
28
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Стига сте ни занимавали с тоя престъпник Зеленски ,който планираше прочистване от руснаци на целия Донбас и цяла Украйна ,но не му се отвори парашута ,руснаците го изпревариха и попиляха 150 хилядната му армия струпана пред Донбас!Следва ВЪЗМЕЗДИЕ и прочистване на Украйна от войска и нацисти!
73
0
 
2
 
! Отговори
Москва невярванасълз преди 1 година
https://youtube/watch?v=oRJU9NdmBBk
72
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия покани експерти от ООН и от Червения Кръст да разследват удара по затвора в Еленовка.
71
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще им сложат валутен борд като на нас и край с икономиката.
70
0
 
18
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 1 година
До Анонимен 88-- Никой не я и пита вече, предава ли се или не!
69
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама чакай бе, нали онзи който се хване европедеруннгелския съюз, цъфти и връзва?
68
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно бе! Нали до два месеца щяхте да си върнете Украйна?! Какво се оплаквате? Имате най голямата и силна войска в Европа......"Упс"-грешка. Вече не е нито най -голямата ,нито най-силната. Е,поне са ви останала украинка за разплод,е си направите нови войничета "Упс"-грешка. Вярно,че жените ви се пуснаха по цяла Европа. Сега други ги оправят.
67
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха! Неможе да бъде. Сигурно има някаква грешка. До тази сутрин Украйна беше най-великата държава с най-силната армия. На невероятната и икономика завиждаше цяла свят. Реки от злато и жито.........изведнъж наркомана Зеленски се събуди и...." О,Боже!"
66
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олена Зеленска: Ой ой Володимире, ще трябва да сехраним само с борш и ти да дишаш лепило вместо качествена дрога! Няма да мога да ходя повече на гости на Джо и Джил в Бялата им къща!!
65
0
 
11
 
! Отговори
До 78 преди 1 година
Типично, индивид облъчен от многото нули и гръмки фрази.
64
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя и САЩ е пред рецесия в икономиката, но просто пре дефинираха рецесията като негативен икономически ръст! Не може лии Украйна да каже, че икономиката расте но в другата посока?
63
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 75 Ми те вече американците се презакаха така, те искаха само да купят няколко военни бази и био лаборатории, да подкупят няколко политици, но сега заради Русия ще трябва да купят цяла Украйна и да я издържат хахаха