Защо Русия се страхува от шествието на Безсмъртния полк на 9 май?

То може да покаже мащаба на жертвите в Украйна
3 май 2023 20:45, Нели Христова
289
Защо Русия се страхува от шествието на Безсмъртния полк на 9 май?
Снимка: БГНЕС

Няколко руски града обявиха, че няма да има празненства за тазгодишния Ден на победата. Руските власти се позоваха на съображения за сигурност и притеснения за атаки от страна на проукраинските сили за промените.

През последните седмици в Русия имаше експлозии и пожари.

Но някои твърдят, че редуцираните събития показват, че Кремъл е нервен от празненствата, превръщащи се в прояви на несъгласие срещу инвазията му в Украйна.

Голяма помпозност и демонстрация на военна мощ са обичайните отличителни белези на Деня на победата, който отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия на 9 май 1945 г.

Едно от най-разпознаваемите събития за деня е шествието на Безсмъртния полк, при което хора от цялата страна маршируват, държейки снимки на своите роднини, които са се сражавали във Втората световна война.

Миналата година президентът Владимир Путин поведе шествието през Червения площад в Москва, докато държеше снимка на баща си в униформа.

Тази година обаче Безсмъртният полк "ще се проведе в други формати от съображения за сигурност", каза депутатът и организатор Елена Цунаева пред журналисти миналия месец.

Според съобщение за новините на уебсайта на Безсмъртния полк на Русия, Цунаева е предложила на желаещите да почетат паметта на своите роднини вместо това да поставят снимки на ветерани от войната върху прозорците на колите, да прехвърлят изображението им върху елементи от облеклото или да сменят аватарите си в социалните медии.

Някои коментатори казаха, че личното шествие на Безсмъртния полк може да доведе до подчертаване на броя на руските загуби в Украйна.

Дмитрий Колезев, журналист и редактор на либерален новинарски уебсайт, който сега живее в изгнание, казва, че ако шествието не беше отменено, хората "почти сигурно щяха да дойдат по време Безсмъртния полк с портрети на загиналите в Украйна и броя от последните снимки може да се окаже депресиращо голям".

Колезев също така твърди, че властите може да се притесняват, че голямо събиране на хора може да се превърне в демонстрация на несъгласие. "Историята познава примери, когато лоялни събития се превръщаха в протести", пише той в Telegram.

Виктор Мучник, бивш главен редактор на сибирска телевизионна мрежа, който също е напуснал страната, казва, че руската държава е "маниакално подозрителна" и е по-малко загрижена относно "хипотетична терористична атака", отколкото за щети по имиджа й.

Той казва, че Кремъл може да се опасява, че шествието ще покаже "твърде много портрети на онези, които са починали не преди 80 години, а през изминалата година".

"Това ще даде представа за скрития мащаб на бедствието", допълва Мучник в интервю, цитирано от BBC.

Междувременно световноизвестният парад на военната техника на Червения площад в Москва, който традиционно се наблюдава от президента Путин, ще бъде строго затворен за обществеността.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руските служби за сигурност работят, за да гарантират безопасността на парада срещу "терористични атаки".

"Разбира се, знаем, че киевският режим, който стои зад редица подобни атаки, терористични актове, планира да продължи своята кампания. Нашите специални служби правят всичко възможно, за да гарантират сигурността", уточни той.

Два отделни пожара в складове за гориво избухнаха през последните няколко дни в Южна Русия и в окупирания от Русия Крим, включително един в сряда сутринта в района на Краснодар близо до мост, водещ към окупирания Кримски полуостров.

Тази седмица две отделни експлозии в руския граничен район Брянск дерайлираха товарни влакове, докато електропроводите бяха унищожени от предполагаемо взривно устройство в Ленинградска област.

Въпреки че нито една от тези атаки не е поета от Украйна, армията на Киев заяви, че подкопаването на логистиката на Русия е част от подготовката за нейната дългоочаквана контраофанзива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До Инж+Напротив, войната беше много нужна на САЩ. И все още е.
155
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой, сериозно ли е толкова безмозъчен, че да приеме за логичен подобен анализ? Не ви ли писна да сте толкова ***?
154
5
 
5
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
Русия от нищо не се страхува и плаши да му мислят краварите.
153
1
 
4
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
НЕЩАТА ТРЯБВА ДА СЕ НАРИЧАТ С ИСТИНСКИТЕ И ИМЕНА. 9 ммай е КРаЯ НА ВЕЛИКАТА МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКА ВОЙНА МЕЖДУ ДВЕ ТОТАЛТАРНИ ДЪРАВИ -НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИ И ИНТЕРНАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИ -комунсти и и фашисти
152
6
 
4
 
! Отговори
Инж+ преди 1 година
Ами РФ се страхуват от РАЗГРОМ!!!! Заслужено поражение в една никому ненужна война!!!
151
1
 
6
 
! Отговори
канибал преди 1 година
АБЕ ТАКИВА ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ ПРОСТИТЕ *** ЧЕ ЧАК ХАРТИЯТА НА КОЯТО СТЕ ПИСАЛИ СЕ СМЕЕ.
150
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ в продължение на 20 години се опитаха да отслабят Русия. Но секретните планове на американците създадоха спецоперация в Украйна.Това заяви бившият съветник на главите на Пентагона Дуглас Макгрегор.Русия започва операция за защита на своите граници, заяви Макгрегор във видео, публикувано в неговия YouTube канал.По думите му властите на САЩ непрекъснато работиха в продължение на минимум 20 години, за да отслабят Русия толкова, колкото е възможно
149
9
 
11
 
! Отговори
Z преди 1 година
Браво на В.Путин! Истински държавник!
148
15
 
15
 
! Отговори
да преди 1 година
ще ви кажа едно - руската мечка не се страхува от нищо!...още повече от разни пекинези, болонки и пинчери!
147
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото тази путинова показност е подигравка със загиналите!моят дядо също е участник във ВСВ ,но никага няма да се подиграя с покоят му,заради някъкво ботоксово джудже!
146
11
 
14
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Ами просто ,защото "безсмъртието " е ЕДНА БЕЗКРАЙНА глупост и всеки може да се тръшне, па била то и на Червения площад......БЕЗСМЪРТНИ СА САМО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПРОСТОТИИ защото са смешни и глупави!
145
9
 
8
 
! Отговори
киро-факиро преди 1 година
До къде стига инфантилната омраза на пропагандата? До преди 2-3 г. наричаха безсмъртния полк Фрик шоу, поход на мъртвите и какви ли не епитети. Сега като минава в онлайн формат пък им липсва. Щяли да излязат с портретите на убитите в Украйна. За тях дават по 12 милиона рубли. Тъй или иначе руските убити са 5-7 пъти по малко от украинските. Интересно с какъв хъс се пишат небивалици в захвас!Поне няколко души ще разберат че има такова нещо като безсмъртен полк,понеже преди го крихте.
144
12
 
15
 
! Отговори
Радио Ереван преди 1 година
мира в Окраина ще дойде, когато пратят Зе при Навални
143
27
 
20
 
! Отговори
България преди 1 година
СЛАВА НА УКРАИНА В СЪСТАВА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ.
142
4
 
7
 
! Отговори
Това мисля, че е преди 1 година
статия от миналата година. Или получавам дежавю някакво?
141
28
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацисти правят парад за победа над нацизма като носят снимки на мъртви нацисти, които наричат "безсмъртни".
140
2
 
3
 
! Отговори
антихОманист преди 1 година
До Държава - Ас вместо Аз, куманизма вместо комунизма... акоо си българин, вземи се гръмни, защото освен да 'абиш кислорода и да създаваш тор, няма смисълл от съществуването ти...дано не си се размножил...
139
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"допълва Мучник в интервю, цитирано от BBC". Е, от Би Би Си ли ще научим истината? Хайде стига г'лупости.
138
8
 
13
 
! Отговори
ЗА 9 МАЙ преди 1 година
ЩЕ ИМА МОЩЕН ПАРАД НА ФИЛИП КИРКОРОВ
137
10
 
6
 
! Отговори
joreto преди 1 година
Много ербапи тука, всичките не знаят дори кога са родени, ама за безсмъртният полк говорят. Нека да почетат история, по-добрпе по-стари издания - по-правдиви са. Щото ако трябва да легнат на Ангелов /зализаната вежда/ под ножа сигурно щех искат и Меди Доганов да ги оперира