САЩ призоваха Африка да се противопостави на Путин за зърнената сделка

Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен
27 юли 2023 07:30, Стела Стоянова
103
САЩ призоваха Африка да се противопостави на Путин за зърнената сделка
Снимка БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен настоя африканските лидери, присъстващи на среща на върха с руския президент Владимир Путин, да поискат отговори относно кризата със зърното, която тласна по-бедните нации към криза. Говорейки преди срещата Русия-Африка в родния град на Путин Санкт Петербург, Блинкен изтъкна, че африканските лидери да знаят, че растящите разходи за храна, недостигът на зърно и торове са пряк резултат от войната на Путин в Украйна, пише БГНЕС.

Няколко африкански лидери, включително президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, се очаква да присъстват на срещата на върха в Константиновския дворец. „Те знаят точно кой е виновен за настоящата ситуация“, каза Блинкен за лидерите, някои от които предложиха мълчалива подкрепа за Москва или отказаха да осъдят нахлуването на Путин. „Моите очаквания са, че Русия ще чуе това ясно от нашите африкански партньори“, каза той, говорейки по време на посещение в Нова Зеландия.

Още по темата

Зърнената криза се засили, след като Русия се оттегли от сделката, която позволи на Украйна да изнесе 33 милиарда тона пшеница и други зърнени храни. „Това беше еквивалентът на износа на 18 милиарда хляба през този единствен коридор, който Русия сега затвори“, каза Блинкен. „Това не беше само изтегляне. Какво направиха, откакто се изтеглиха? Многократно бомбардираха пристанището на Одеса. Положиха мини в Черно море. Изрично заплашиха корабоплаването. Мисля, че това изпраща много ясно послание."

Русия заяви, че сделката с посредничеството на Турция не отговаря на обещанието за улесняване на руския износ. През последните няколко дни Москва се опита да успокои африканските партньори, заявявайки, че разбира тяхната „загриженост“ по въпроса. Кремъл заяви, че "без съмнение" е готов да изнася безплатно зърно за африканските страни, които се нуждаят от него. Според последния месечен доклад на Министерството на земеделието на САЩ запасите от пшеница при големите износители в момента са най-малки през последните 10 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва да се противопостави на Путин, за да получи пак шеметните 3% от зърното.
76
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РУСИЯ ОБЕЩА ДА СНАБДИ АФРИКА СЪС ЗЪРНО... С КРАДЕНО ЗЪРНО ОТ УКРАЙНА...
75
0
 
0
 
! Отговори
Симбиоза преди 9 месеца
Ако не... шамари , колониализъм, Терзан 3 и нов опит да се пренесат пирамидите към Лондон.
74
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Мухаха... Хал хабер нямаш от търговията със зърно.... Украйна освен, че подсигури евтина прехрана на Африка чрез продажба , ами и подари 65 ( шестдесет и пет ) кораба зърно!!!! Знаеш ли колко тонаж е това? Русия също продаде зърното си на Африка.
73
2
 
6
 
! Отговори
Мухаха преди 9 месеца
Още миналата година Африка КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗА зърното от Украйна ..... то и ако се погледнат статистиките Африка никога не е купувала зърно от Украйна , дори и да храни козите си . Май че дори и гладът не може да ги накара да купуват ГМО зърно пълно с пестициди. А пък и то хляба не е много популярен като храна в Африка. Защо пък точно сега да започват? Странно как тази опустушителна война повиши украинските добиви на селскостопанска продукция 5-6 пъти ? Чак няма къде да я изнасят вече. хахахаха
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БЛИНКЪН ЦИНИЧНО РЕЧЕ НА АФРИКАНЦИТЕ МРЕЕЕТЕ!!... А "33 милиарда тона пшеница" ИЗНЕСЕНИ ОТ УКРАЙНА СА ДОСТАТЪЧНИ ДА ИЗХРАНЯТ 400 ДНИ 8 МИЛИАРДА ЧОВЕКА С ДАЖБА 10 КГ/ДЕН ЗЪРНО ПШЕНИЦА И ОСВЕН ТОВА ПОКАЗВАТ, ЧЕ УКРАЙНА Е УВЕЛИЧИЛА ТЕРИТОРИЯТА СИ ОТ 600 000 КВ КМ НА 55 000 000 КВ КМ, ТАКА ЧЕ ВОЙНАТА Е ЯВНО ПОЛЕЗНА ЩОМ УВЕЛИЧАВА ТЕРИТОРИЯТА С ПОВЕЧЕ ОТ 90 ПЪТИ...
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БЛИНКЪН ЦИНИЧНО РЕЧЕ НА АФРИКАНЦИТЕ ***!!... А "33 милиарда тона пшеница" ИЗНЕСЕНИ ОТ УКРАЙНА СА ДОСТАТЪЧНИ ДА ИЗХРАНЯТ 400 ДНИ 8 МИЛИАРДА ЧОВЕКА С ДАЖБА 10 КГ/ДЕН ЗЪРНО ПШЕНИЦА И ОСВЕН ТОВА ПОКАЗВАТ, ЧЕ УКРАЙНА Е УВЕЛИЧИЛА ТЕРИТОРИЯТА СИ ОТ 600 000 КВ КМ НА 55 000 000 КВ КМ, ТАКА ЧЕ ВОЙНАТА Е ЯВНО ПОЛЕЗНА ЩОМ УВЕЛИЧАВА ТЕРИТОРИЯТА С ПОВЕЧЕ ОТ 90 ПЪТИ...
70
0
 
2
 
! Отговори
Ааааа преди 9 месеца
Значи са им казали: "Умирайте от глад, за да му е гадно на Путин"
69
0
 
19
 
! Отговори
Изберете скъпото! преди 9 месеца
САЩ към Африка: - Не взимайте безплатното зърно от Русия! Ние ще Ви продадем наше на изгодна цена!
68
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хахаха робовладелците призвовават африка да им помага хахах
67
0
 
24
 
! Отговори
Естествен Интелект преди 9 месеца
Е,сега като няма украинско жито,британците ще пият скъпа бира,а африканците ще ядат евтин хляб.
66
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нито САЩ,нито " Европейски лидери" бяха Допуснати в БРИКС,и сега Противниците Вият от Болка,че Не можаха да си Наврат НОСОВЕТЕ И ТАМ!!!-:)) Е не сте " добре дошли" Навсякъде бре !!! Приемете го!!! На " гости" се ходи само с покана! Това е " демократично правило"!! -:))
65
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Африка мрази САЩ и ЕС.
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До КунцЧети Марк Твен
63
2
 
23
 
! Отговори
Дядката преди 9 месеца
Интересно ,защо африканските държави да игнорират частните си отношения с Русия и да се прегърнат със стареца с напреднала дименсия от САЩ?
62
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ква зърнена криза ве американскифашист?Житото е два пъти по евтино от миналото лято
61
4
 
20
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
Миналата година за Африка са заминали само 3 % ,а 97% жито за Европа ! Пак простотиите им насочени срещу Русия !
60
2
 
8
 
! Отговори
:) и случи ли се преди 9 месеца
това дето искаше Блинкен?
59
2
 
16
 
! Отговори
не може да бъде! преди 9 месеца
Официалните данни които се публикуват за тази среща засега са следните - присъстват представители на 43 или 49 африкански държави/не ясно защо има такава разлика за присъстващите / ,от които 17 държавни глави!Независимо дали ще има резултат от тази среща ,засега Русия води с 1:0!Президетът на Нигер се е отказал да присъства заради държавния преврат.И затова призивът на г-н Блинкен изглежда по-скоро като акт на раздразнение!
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
33 млрд тона ? Алоу, днес ? Грамотници ! Знаете ли какво е туй 33 милиарда? И може ли с 33 милиарда тона зърно да направиш само 18 милиарда хляба. Излиза, че за 1 хляб отива почти 2 тона зърно...