Кърлежи превзеха София, общината с извънредни мерки

Обработването в паркове - само през април и през септември
29 май 2019 09:25, Петя Славова
19

Столичната община и РЗИ - София предприемат извъредни мерки срещу кърлежите, след като преди дни лекари откриха 50 от тях в главата на дете.
Още по темата

Традиционно обработването на паркове и градинки срещу кърлежи се извършва два пъти в годината – през април и през септември, но заради голямата популация тази година се извършва и извъредна интервенция.

Специалистите съветват хората да избягват неокосени тревни площи, да носят дълги и бели дрехи. Родителите да не позволяват на децата да играят около високи треви и храсти, а след излет и разходка да се проверяваме за кърлежи по тялото и главата.

"Този сезон е по-подходящ за развитието на кърлежите и именно с тези мероприятия, които се организират по наше предписание и с активността на гражданите, целим да повдигнем интереса към профилактиката спрямо ухапванията от кърлежи", коментира Цезарина Илиева от РЗИ - София в "България сутрин".

Тя обясни, че вредителите намират обработките на открито и не може да се очаква 100% ефективност, както е в затворено помещение. По думите ѝ те са паякобразни, размножават се свободно в природата и снасят хиляди яйца, затова е важно поведението на гражданите в този сезон, като се обърна най-вече към майките и децата им.

"Това, което планира Столичната община във връзка с факта, че този сезон показва по-висока популация на кърлежи, е да се извършват допълнителни обработки. Ще се прецени да се направят цялостно или локално по сигнали, ако се намерят находище.", обясни Милена Васева от Столичната община пред Bulgaria ON AIR.

Васева обясни, че пръскането срещу кърлежи е приоритет. Цезарина Илиева посочи, че ще се извършат и пръскания срещу бълхи и комари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
futurehealth преди 4 години
Ужас....
17
4
 
1
 
! Отговори
gosko преди 4 години
Кърлежите са хубави симпатични животинки. Общината трябва да изгради приют за отглеждането им. Трябва да се приеме закон против жестокостта против кърлежитеКърлежа - най добрия приятел на човека. Да го защитим!Фондация 8 крачета
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А най-големият кърлеж ГЕРБ кога?
15
9
 
5
 
! Отговори
Обезпаразитен преди 4 години
Важното е България се спаси от кърлежа БСП и въшките СвиниКура и Милийончева, и сега ще диша свободно
14
0
 
12
 
! Отговори
Брех! преди 4 години
Всяка година едно и също. А да напръскаме срещу крадливи мързеливи общинари? В затворено помещение ги събираме и обезпаразитяваме срещу некадърност с Циклон б...
13
0
 
5
 
! Отговори
ДЯДОТО преди 4 години
Ама в Столична голяма да не се чешат само и да се чудят в кой хотел да си праснат колегата (колежката) ами да съберат на съвет всички квартални кметове и да им дадат къс срок за обезпаразитяване!!!!!!..., а не да продават общинска земя на поставени хора за 20лв квадрата, и после инвеститора -строител да ги черпи с мезонети...
12
0
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
ДДТ е пестицит които не се ползва сигурно от поне 30 години, днес има много по-ефективни и безопасни за хората пестициди.
11
0
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Добре се а в Париж и Рим кърлежи няма ли, щото разни хора там си лежат по паркове така едно спокойно и лежерно. Тука брате ако не са кърлежи ще са бълхи в градския транспорт, краста по новите умни сфетофари и плъхове на ларгото
10
4
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Хвърляй смело сини кренвирши против бездомни кучета, за жалост след като закона създава хаос, ще трябва да вземем нещата в свои ръце.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какви очаквате да са общинските съветници? Вие сте ги избирали, а после превземали столицата! Както и да им викате, трябва да се борите с тях. Опитахте ли с ДДТ?
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за Глутниците бездомни кучета какво ще предприемат? И кога?
7
1
 
11
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Кърлежи, комари, бездомни кучета и т.н. ги има заради залената мафия - това е бизнес за милиони, източват се огромни публични средства, но на никой не пука, като завият 2-3 кухи *** и всичко приключва. Принципно има пестициди които могат да унищожат популациите на кърлежи и комари на повече от 99%, но това не се прави, защото те били храна за птички, насекоми и т.н. Сега се създава проблем и отново се източват средства, важното е данъкоплатеца да плаща, за да върви бизнеса.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо мерки се вземат само в София?В цяла България е така. Както не се води борба с градушките, така действията на държавата против вредители, за което хората си плащаме предварително, също не са налице. Кучета бездомни от цял ЕС само у нас има по улиците. Кърлежи по всички поляни - също. Докога?!
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън-дрън.Оправдаваме се как не сме си свършили работата.
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да се справи само общината в случая. Има частни терени, има недостъпни горски терени, има хиляди животни, така че пръскането е с частичен характер. Ако хората не се пазят и не третират дворове, дрехи и домашни любимци, много трудно ще се постигне някакъв санитарен минимум.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не напръскат и срещу кучета?
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде,след като пръскате редовно? Или не пръскате? Само взимате пари..И кучета ли така обезпаразитявате-на хартия?
1
1
 
12
 
! Отговори
Пръскането преди 4 години
има ефект до първия дъжд.