Над 20% спад на туристите по Черноморието. Ние ли ги изгонихме?

32% от българите ще почиват в чужбина
3 юли 2019 10:50,
462

С над 20% са намалели туристите по българското Черноморие през тази година, обявиха преди седмица от Института за анализи и оценки в туризма. Въпреки че все още няма официални данни, предварителните анализи на Министерството на туризма показаха спад с между 3 и 6%.

Още по темата

На този фон пък трафикът на леки автомобили през граничния пункт с Гърция се е увеличил с цели 25%.

"Проекцията на цените е визия за пазар. А пазарът е свободен. И тогава, когато има предлагане и търсене, и те срещнат своя интерес - цената е разумна. Не бива цена, обявена на едно място, да бъде показателна за цялото българско Черноморие", отбеляза изпълнителният директор на Сдружение "Национален борд по туризъм" д-р Полина Карастоянова.

Във връзка със зачестелите в социалните мрежи примери за високи цени по плажовете у нас, като 40 лева за два шезлонга и сянка, Карастоянова отбеляза, че те не са показателни за цялото Черноморие.  

Пречиствателните станции не смогват на туристи и строежи

Проучване на социологическата агенция "Тренд" от своя страна показа, че 32% от българите са избрали да почиват в чужбина това лято. Повечете са се спрели на курортите в Гърция и Турция.

"Дори и цена от 100 лв. за определени зони по плажовете ни би била приемлива, ако има клиенти за тях. И ако услугите, които се предлагат са на съответното ниво", допълни още д-р Карастоянова пред Bulgaria ON AIR.

Тя беше категорична, че само след средата на месец юли картината по родните курорти ще бъде съвсем различна и за отлив на туристи няма да става и дума.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
1
 
23
 
! Отговори
Сиси преди 4 години
Така ще е , безобразно отношение към туристите и не само ,факторите са комплексни. В крайна сметка ако уцелиш нещо прилично добре,ако не почивката ти може и да е прецакана.Природа имаме, държава не.
373
2
 
47
 
! Отговори
9453 преди 4 години
Туризъм с ентеровируси не се прави. Хигиена, уважение към клиента, естетична и приятна обстановка, вкусна и здравословна храна, реалистични цени, подготвен и възпитан персонал - къде по българското крайбрежие сте срещали тези азбучни уславия за началото на туристческия бизнес? С неметени улици ме посрещнаха и изпратиха от Св. Св. Константин и Елена.
372
6
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До захариев 404 И живея на метър от жена си ама друго си е чеждичко.
371
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавам един Сашко .Абе Сашко ти ли си?
370
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Внимание внимание - малък Сашко не си е пил хапчетата днес, моля извинете ниското му IQ, и просто го игнорирайте.Благодаря.
369
2
 
6
 
! Отговори
Гласоподавател на пл преди 4 години
Ще поизчакам . И накрая ще съм сам . С всичките тези празни хотели и плажове.
368
1
 
35
 
! Отговори
захариев преди 4 години
... А тази зле изглеждаща госпожа, която ни убеждава, че следващия месец нещо драстично ще промени тренда към тотален срив в туризма по Черноморието ни, по-добре да си изпие хапчетата, защото ще се случи точно обратното. Ако ще нулеви цени да обявят ..късно е либе за китка! ;)
367
3
 
7
 
! Отговори
Лобист в еврака преди 4 години
Споко е. Една европрограма за бежанците ще оправи дефицита за туристи.
366
1
 
47
 
! Отговори
захариев преди 4 години
Ходили сме на почивка и в Гърция и в Турция. В Гърция ни харесва повече, но има нещо общо и на двете места, което драстично се различава от "почивката" в Бг - там ти прави КЕФ да си похарчиш парите!
365
4
 
43
 
! Отговори
захариев преди 4 години
От Варна съм. От години изкарвам семейната почивка в Гърция, въпреки, че живея на 200м от плажа. В редките случаи, когато водя семейството на плаж, в плажната чанта нося и ловния си нож, познайте защо. В Гърция наистина си почиваме, а и получаваме много повече за парите си. Това е истината.
364
2
 
32
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
До малък СашкоПонеже цял ден дрънкаш на една струна (щото две са ти много - не за друго) и и си се захапал за т*за от яд, та да те питам нещо странично:Помниш ли как посрещате туристи на "Слънчака" - престрелка на центъра? Евала пичове! Само така! А сега почнете да си палите хотелите един друг - тамън ще стане като CounterStrike на живо: престрелки сред руини. Под пари ще лежите, мързели такива. И платете за идеята.
363
6
 
38
 
! Отговори
Ганьо летовника преди 4 години
Цяла зима усилено съм тренирал в панелката за нашето море! Всеки ден пия вода от тоалетната и замезвам пак оттам та като ида на море да се чувствам като у дома си. Чалгата у нас е денонощно до дупка! Продадох 2 прасета и с парите ще лежа на шезлонга в слънчака! Обичам го туй Черно море - какво не му харесвате!
362
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tsatsarov i Fidosieva sa otishli da pluvat v bg more....ne e ostanalo mesto za drug narod....
361
6
 
10
 
! Отговори
АЛБЕРТ Коритаров преди 4 години
Едно сравнение по оста Гърция - Бугерия.Цял свят ползва Гръцката дума за МУЗИКЕ = _МЮЗИК/ МУЗИКА !А САМО ТУРЦИТЕ ПОЛЗВАТ БЪЛГАРСКАТА ДУМА ЕКВИВАЛЕНТ И ТЪЖДЕСТВЕНО РАВНА ПО СМИСЪЛ НА ГРЪЦКАТА ДУМА = МУЗИКА = ЧАЛГА !МИТЮ ПАЙНЕРЕ , ТУРСКИ АГЕНТЕ - КОГА ЩЕ ТЕ ПРОВЕРЯВА ДС, НАП И ВЕ-КЕ-РЕ-ТО -- ЗА ТУРСКИ АГЕНТУРА ?? М ?А КОГА САВА ДОГАН ЩЕ ЛЕЖИ ДОЖИВОТ ЗА ''ОНЯ СПИСЪК'' , КОГАТО НА 4 ФЕВРУАРИ 1992 ГОДИНА ПРЕДАДЕ НА ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО -- 1300 БЪЛГАРСКИ АГЕНТИ В ТУРЦИЯ ??
360
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Turisti, vashiat jivot v rbg e v opasnost, nosete si bradva, satar, ostri nojove i chadari...v rbg valiat i deca ot nebeto...
359
8
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До много малък Сашко"ския селянин - най-почиващия селянин в света!Ха ха хаАз не съм чул и видял гърци и турци да си харчат парите в България, но *** се й хвали как си харчи парите там!По-голям продажник няма! "Ами това е демократичната неолиберална мантра"свободно движение на хора,стоки и услуги".Така,че сдържайте сълзите си,а в Гърция и Италия на почивка отиват предимно хора от София,чийто родове живеят в града от към 100 тодини
358
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде сега да бръкнем от бюджета че не върви туризма(концесионера алчен)- демек от народа да вземем щом ходи по чужди дестинации
357
1
 
50
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Масово навлизат роми и украинци като обслужващ персонал по морето. Тепърва ще берем плодовете на техния труд.
356
36
 
16
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТЧервена oтpeпко, народа има пари да ходи на море в Гърция защото има икономически растеж, съответно и нарастване на доходите. А има икономически растеж, защото при ГЕРБ има стабилност и сигурност за инвеститорите. А при вас комунистите, има хиперинфлация, заплатите са по 5$, а пенсиите по 2$ и народа гладува. Затова вие повече власт няма да видите, а ГЕРБ ви побеждават на ВСИЧКИ избори от 2009 г. насам. Това са голите факти, тpoлчe неедно.
355
14
 
38
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Гърците трябва паметник на Банкянският и диот да напрпавят за дето изгони не само чуждите но и българските туристи от бетономорието.