Над 20% спад на туристите по Черноморието. Ние ли ги изгонихме?

32% от българите ще почиват в чужбина
3 юли 2019 10:50,
462

С над 20% са намалели туристите по българското Черноморие през тази година, обявиха преди седмица от Института за анализи и оценки в туризма. Въпреки че все още няма официални данни, предварителните анализи на Министерството на туризма показаха спад с между 3 и 6%.

Още по темата

На този фон пък трафикът на леки автомобили през граничния пункт с Гърция се е увеличил с цели 25%.

"Проекцията на цените е визия за пазар. А пазарът е свободен. И тогава, когато има предлагане и търсене, и те срещнат своя интерес - цената е разумна. Не бива цена, обявена на едно място, да бъде показателна за цялото българско Черноморие", отбеляза изпълнителният директор на Сдружение "Национален борд по туризъм" д-р Полина Карастоянова.

Във връзка със зачестелите в социалните мрежи примери за високи цени по плажовете у нас, като 40 лева за два шезлонга и сянка, Карастоянова отбеляза, че те не са показателни за цялото Черноморие.  

Пречиствателните станции не смогват на туристи и строежи

Проучване на социологическата агенция "Тренд" от своя страна показа, че 32% от българите са избрали да почиват в чужбина това лято. Повечете са се спрели на курортите в Гърция и Турция.

"Дори и цена от 100 лв. за определени зони по плажовете ни би била приемлива, ако има клиенти за тях. И ако услугите, които се предлагат са на съответното ниво", допълни още д-р Карастоянова пред Bulgaria ON AIR.

Тя беше категорична, че само след средата на месец юли картината по родните курорти ще бъде съвсем различна и за отлив на туристи няма да става и дума.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
3
 
41
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Британският вестник, "Сън", също публикува обширна статия за Слънчев бряг, в която се казва, че хиляди любители на купона, които се интересуват от дроги, алкохол и ***, насочват поглед към този български курорт. Голи партита, пиянски изстъпления,престъпност,обири и редица други криминални прояви - това са само част от "събитията", с които булевардният вестник свързва Слънчев бряг"".А от мен покана"Ако искате да се отвратите от българското черноморие,посетете Слънчев бряг
333
4
 
46
 
! Отговори
Таня преди 4 години
Относно избора да почиваме в Гърция. Абсолютно са прави хората, които правят този избор. Цените на храната не са по-високи от България. Изненада в качеството няма, спокойно паркиране БЕЗПЛАТНО, няма паяци, скоби и т.н.
332
4
 
36
 
! Отговори
БМК преди 4 години
Когато власта е в кухи кратуни и НЕГРАМОТНИ мафиони резултата е на лице! И за да си мафиот и тарикат пак се иска акъл, ама акъла в тая държава отодавана избяга! Все още дъното не е стигнато има още на къде да копаят тъпанарите жадни за пари заразени от синдрома на "Късното забогатяване" и липсата на 1 клас! Сoдoмията по нашето черноморие е иначе на ниво!
331
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ти в гърция на пръст ли спиш, че пропагандираш да се спре с бетона :) Смешньоо
330
4
 
33
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
200 000 чешки туристи се очаква да посетят българските курорти това лято,съобщи извънредният и пълномощен посланик на Република Чехия в България Щраух.Тази година чешките гости ще са с 5 процента повече,уверен е Щраух.Дипломатът припомни, че преди 1989 г. около един милион чехи годишно са посещавали България през лятото,Направих една малка сметчица,която показа,че ако се запази този процент,ще достигнем нивото от1989г.след 80 години.Както се казва,а дано,ама надали,те не са такива балъци
329
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЗ ТАЯ Г. ПРЕДПОЧЕТОХ ДА ДАМ ПАРИТЕ СИ ЗА ЕКСКУРЗИЯ ДО ВЕНЕЦИЯ, ВЕРОНА И МИЛАНО, А ДОГОДИНА ПЛАНУВАМ ЗА МОРЕ НА ГЪРЦИЯ.
328
2
 
52
 
! Отговори
ало , мутри! преди 4 години
Нямате вече клиенти, нямате кадри! Всичко излита! Вие сте виновни!Айде бе, внесете си кадри и клиенти, некадърници!
327
1
 
19
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
В брой от Ню Йорк Таймс пише от края на 60-те години е дадена една изключително обективна и ласкава оценка за българските курорти, показана по -долу
326
3
 
31
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
В брой от Ню Йорк Таймс пише:На крайбрежието има два относително нови курорта Златни пясъци и Слънчев бряг и няколко по-стари. Когато преди 6 години българите започнаха да строят Златни пясъци и Слънчев бряг, те първо проучиха всички големи курорти по френската Ривиера, испанската Коста Брава, италианското крайбрежие и Маями Бийч. Целта им беше да копират доброто и да избегнат лошото. Като цяло са успели. Построили са малки курорти, разделени от големи пространства зеленина.
325
3
 
44
 
! Отговори
Specter преди 4 години
Наливайте още бетон, превърнахте черноморието в една битонна клоака за всяакаква *** през последните 10-тина години. Даже и на клошарите от Англия и Германия които идват за да се натровят с алкохол за жълти стотинки и евтина проституция им втръсна тоя пейзаж! От тук нататък туризма по черноморието ще е все така. Слънчев бряг = Бетониран бряг!
324
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20% по-малък оборот на петорните ви цени, не е за оплакване. Радвайте се на хората (и парите им) като за последно. Че знаете ли догодина какво ви чака? А по-догодина? Сегашни пари вече няма да ги видите, затова им се радвайте сега. И 400% печалба е добре, какво като не е 500? Но, скоро ще правите като испанците. Купувате съседните хотели и ги събаряте, а на тяхно място правите воден парк и други забавления. Така вашия хотел може и пак да се напълни. Или ще го купят за без пари, за да го съборят.
323
1
 
40
 
! Отговори
Непозната преди 4 години
Естествено, че ние ги изгонихме. С изливаните отпадъчни води в морето, с бетонираното крайбрежие, с претъпканите курорти, с нискокачествената храна и високите цени. А от българите явно тези, които въобще ще почиват, ще почиват в чужбина. Останалите нямат пари за почивка.
322
0
 
34
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Щрихи от Слънчев бряг:Публикувано във факти.бг: Впрочем, в центъра на "Слънчев бряг" те вече почти изчезнаха. Оградената някога със зеленина централна алея вече е осеяна с грамадански постройки. Човек просто се задушава, крачейки по сгушените между хотелите-дворци тротоарчета. А до сами морето са израснали няколко огромни здания, приличащи по-скоро на профсъюзни общежития, отколкото на място за почивка. Направо да се чуди човек каква романтика намират летовниците. .
321
44
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това с болестите са глупости. От 20г, ходя по морето, от калиякра до Резово, седя по 1-2месеца, обикалям, нито аз нито някои познат е хващал нещо. А един приятел в гърция цялото семейство хванаха някакъв обрив. Всичко са бръмбари в главите на хората.
320
2
 
28
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Публикувано в бг.пресата: Огромните здания в центъра на курорта станаха възможни след като миналото лято ръководството на "Слънчев бряг" проведе търг за продажба на няколко магазинчета. За наддаването се изсипа цяла кохорта босове от подземния и надземния свят,а цените скочиха до 5867 лв. за метър. Още тогава беше ясно, че търгът всъщност не е за никакви магазинчета, а за това кой ще строи хотели в центъра. Днешният "Слънчев бряг" прилича по-скоро на хаотично застроен град отколкото на курорт
319
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво това 20% намаляло???Всички извън България значи още УВЕЛИЧЕНИЕ на тока,вода и основни услуги. Трябва да умрете от глад и да нямате нищо!Обещание да не пипат данъците - УВЕЛИЧЕНИЕ ДО НЕБЕСАТА.Ангелкова се разрева; Валерката-Далаверката му секна Слънчака!
318
0
 
19
 
! Отговори
Ние ли ги изгонихме преди 4 години
ние ами! Аз Пеши, Гошо и Ванката изгонихме летовниците това лято.
317
4
 
19
 
! Отговори
ПЕТЪР КУРДОВ преди 4 години
Докато Старата Милиция шефовете и борчетата + Бургазките Бенчо Бенчовците държат Хотелите + КГБ МАФИЯТА...БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДИТЕ , ИДА СИ ЯДЕТЕ ОТ ОТЗАДЕ .ААИДЕ НАГАМОТО ОЛЛУС.Едно време поне Хотел Хризантема беше на Иван Славков Батето и имаше горе долу приличие и класа.АИДЕ ДАНО ДА УМРЕТЕ ОТ ГЛАД ВСИЧКИТЕ НА МОРЕТО НА МЕКАЩИЯ ИЗТОК .
316
19
 
6
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
С омраза и говорене напук не става. Ако сравняваме Средиземно море с нашето, твърдо избирам нашето. Уникално е. Проблемът е в човешкия фактор. Трябва стратегия за туризма - защо при 2-месечен сезон + море + пясък хората да дойдат при нас - има го навсякъде? Трябва легенда/марка/котва/уникален продукт, иначе ще отидат, примерно, в Турция: яхтени пристанища, ол-инлузив, археоллогия... В Гърция - таверни, узо, "люлка на културата" и т.н., а какво е при нас? Още не е измислено.
315
7
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
За любителите на спорта в курорта са уредени тенис-кортове, мини-голф, волейбол, яхт-клуб; на разположение имало водни ски, платноходки, моторници, водни колела.За туристи, пристигнали на Златни пясъци, Балкантурист организирал много и най-разнообразни екскурзии из самия курорт, в неговите красиви околности, Аладжа манастир (XIII век), до живописния град Балчик, нос Калиакра, новия черноморски курорт Албена