Експерт: Ваксините срещу коронавируса - напълно безопасни!

Регулаторът се грижи за здравето на хората, смята проф. Гетов
Обновена: 5 яну 2021 10:20 | 5 яну 2021 10:20, Петя Славова
35
Експерт: Ваксините срещу коронавируса - напълно безопасни!
Снимка: БГНЕС

До колко са сигурни и безопасни ваксините срещу COVID-19 коментира експерт.

"Няма нищо необичайно в това, че ваксината на "Модерна" все още не е одобрена. Това  показва сигурността на европейското законодателство и това че европейският регулатор се грижи за здравето и безопасността на гражданите в ЕС. Дискусиите продължават и днес се очакват нови срещи в различните работни групи и консултации с компанията производител са допълнително уточняване на последните детайли". Това заяви пред Нова тв професор Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.  

Още по темата

По думите му забавянето на одобрението на ваксината не е свързано с нейната безопасност,  а с детайли касаещи броя на дозите във всеки флакон.  "Няма нищо притеснително в данните, които представи "Модерна" за ваксината си", категоричен е проф. Гетов.

"Всяко лекарство може да има нежелани странични реакции, включително и медикаменти, които се използват от години", посочи той и допълни: "По специално за ваксината на Pfizer и BioNTech най-притеснителното е така наречената реакция на свръхчувствителност. До момента има ваксинирани близо 2 милиона души по света, а алергичните реакции са само две".

По думите му, хора, които са алергични към химикали, храни, лекарства, насекоми, това може да бъде терена, върху който да се развие реакцията от ваксината. Според него, ако не приемат терапия хора със сенна хрема, например, и я чакат тя да отшуми сезонно, няма никакъв проблем да си сложат ваксината.

"В България имаме едва четири случая на реакция към ваксината, но те не са свързани с алергии.   Има сигнал за чувствителност на мястото на обождането, повишена температура и леко замайване. Сами разбирате, че някои хора са по-чувствителни към акта на самото инжектиране и при вида на иглата и спринцовката, и заради ситуацията, в която са поставени могат да получат  замайване", категоричен е проф. Гетов и категорично подчерта, че до момента данни за починали след ваксинацията няма, опровергавайки новините за жертви на ваксината, появили се през последните дни в медийното пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно не е прочел клиничното изследване на бионтех safety and immunogenecity of two RNA-based covid-19 vaccine candidates. Така и не чух по телевизия и радио някакъв смислен коментар от някой който е чел и разбрал документа и разбрал последствията, и обясни защо точно ваксината е безопасна. Опасявам се че в българия няма специалист който да обясни документа и последствията на разбираем език.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последните години беше станало пренаселено с тежко дeбилизиpaни български сeляци по гръцките плажове. Тази година същите доброволно ще ни лишат от присъствието си! Гърците няма да пускат без ваксинация! Извадихме късмет!В Китен няма да искат ваксинация - 4***лгия до шия! Да им е сърце на място!
29
0
 
4
 
! Отговори
Еди преди 3 години
Хохохо, който иксперт твърди че са напълно безопасни е иксперт шарлатан и роб на сат ан исти те. Т"ва вече не е сериозна наука. Как иксперте разбра че са напълно безопасни.Колко дълго време наблюдава хората след ваксинирането?
28
0
 
2
 
! Отговори
С. преди 3 години
Къде е Тифани Довър?
27
1
 
5
 
! Отговори
Мафия преди 3 години
Защо тогава хората подписват декларация каквато за другите ваксини не е необходима? Защо правителствата освободиха производителите от отговорност? Те производителите не могат да гарантират безопасност, но лобистите твърдо убедени. Така още повече засилват противоречията и отблъскват хората от продукта за който лобират.
26
1
 
8
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Затова за тези ''напълно безопасни'' ваксини никой не иска да носи наказателна отговорност ако една такава '' напълно безопасна'' ваксина ти създаде проблем - нито производителите, нито правителствата, нито докторите, никой! Та, който иска да си слага от ''напълно безопасните'' ваксини!
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експерт: Ваксините срещу коронавируса - напълно безопасни!Производителя не знае, бай Експерта знае! Да звънне на Пфайзер да спрат с тестването и следенето на резултати, да не се хабят! Горките обявиха че чак 2023-та ще имат окончателни резултати за безопасността и страничните ефекти. Тоя ще им спести три години къртовски труд...
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Починалата санитарка нямаше как да хареса това...
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХахахаУмнико,невежеството на такива като теб,направо вбесява.... Искаам да попитам теб и такива като теб,овци на заколение,как се пуска на пазара,и най-лошото,директно на хората химия,която,дори не знаят така наречените създатели???
22
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Експерт: Ваксините срещу коронавируса - напълно безопасни!", знам само за една ваксина 100% безопасна и работеща - хепатит А. Нормално е да си скептичен към нещо направено и тествано за 7-8 месеца. Никой не може да ти гарантира безопасност за тази ваксина. Декларицията щеше да е немужна ако е безопасна. Грипната ваксина може би е най-масовата, но нищо не подписваш. Експертите с лопата да ги ринеш откакто е ковид19. То не бяха математици, музиканти, детски учители, и др незнайни експерти.
21
21
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Тука всички се изкараха по - големи експерти от хората дето това им е работата :) БРАВО БЪЛГАРИ :) Цялата Ви работа такава ...
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И абсолютно неефективни. Просто лев да изкарат
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"До момента има ваксинирани близо 2 милиона души по света, а алергичните реакции са само две"Нагъл лъжец. Първо, ваксинираните са десетократно по-малко. Второ, като цяло на този етап се процедира с безобидна инжекция, за да се създаде голямо доверие във ваксинирането. Трето, при ваксиниране страничните ефекти са обикновено дългосрочни, които се проявяват след месеци, години и дори поколения. Четвърто, дори при всичко изброено хората със странични ефекти са стотици, а не двама. Прочетете!
18
4
 
26
 
! Отговори
.... преди 3 години
Това може ли да го напише под договор за пълна отговорност от последиците. Той лично, господин "експерта", че ако на някой му стане нещо, той лично носи отговорност и лично ще поеме всички разходи по лечение + изплащане на семейството в случай на злощастен край на еквивалент на застраховка живот покриваща нуждите на семейството на пострадал за следващите 20г? Няма да се подпише под такова нещо! И фармацефтичните компании не искаха, а поискаха пълен имунитет. Защо ако са сигурни искат имунитет?
17
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доживях да чуя от "експерт", че хората се страхували от иглата и убождането, затова получават алергични реакции! И мед. сестра, която почина в Мексико, явно мнооого се е страхувала от иглата, че рядко е виждала как се ваксинира човек...Пфу
16
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Симидчийски каза, че не се хваща траен имунитет и Мангъров каза такова нещо и казаха, че даже да си ваксиниран пак може да се разбoлееш и да си заразоносител. Туй ако не е една напълно безмислена ваксина здраве му кажи. Заврете си ваксините и фризерите сещате се къде.
15
4
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПОРЕДНИЯ НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА !!!ТАКИВА ИЛИ ГОВОРЯТ КАКВОТО ИМ НАРЕДЯТ ИЛИ БИВАТ УВОЛНЕНИ!!!ВИЖТЕ САМО КАКВА ИЗМИСЛЕНА ДЛЪЖНОСТ ИМА: ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА!!!И ЗА ТОВА И ПАРИ МУ ПЛАЩАТ!
14
1
 
32
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Професорееее, я кажи безопасно ли е една жена да забременее след ваксинация, как ще й протече бременността и как ще се отрази на плода?Знам какво ще отговориш: Ъ-ъ-ъ, ваксините се тестват от няколко месеца и не са пробвани въху бременни...ъ-ъ-ъ ми тя бременността е 9 месеца....ъ-ъ-ъ трябва да изчакаме към края на годината да видим...ъ-ъ-ъ ама да знаете, че ваксината е безопасна
13
3
 
30
 
! Отговори
111 преди 3 години
Ваксините са напълно безполезни. Имат действие 3 месеца. След това пак. А дали са безопасни много малко хора знаят. Дори да са вредни няма да кажат защото няма да сложат нищо в джоба.
12
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв експерт е тоя морков те ваксините още не са дошли той експерт станал.