Красен Станчев: Няма да има Виденова зима

Инфлация има, но и спекулациите няма да се сбъднат
14 окт 2021 14:03, Анисия Иванова
49
Красен Станчев: Няма да има Виденова зима
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инфлацията е факт, но няма да се стигне до Виденова зима, въпреки че има подобни спекулации. Това каза икономистът и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев в студиото на "Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Би трябвало до края на този месец българската икономика да навакса загубите от миналата година. До колко този ръст ще продължи зависи от съживяването на потреблението, което беше силно в последните месеци, но очаквам да се успокои, каза Станчев.

Той посочи и трите фактора, на които се дължи инфлацията: съживяването на икономиката, предизборното повишение на заплатите на администрацията и поведението на централните банки и обещанията за финансови помощи.

За миналата година повишението на заплатите на администрацията е 158%, което е почти двойно увеличение. Някои от тях са сравнително разумни. Увеличението на пенсиите е 12% за миналата година, но то вече е изядено от увеличението на цените.

Още по темата

Увеличението на цените на енергоресурсите и последващото го увеличение на цените за производството на суровини и индустрията също имат своя принос за инфлацията, каза Станчев.

За момента няма основания за увеличаване на данъците. Поради една много проста схема, която работи в страните с плосък данък, които са 4 в Европа. Когато се вземат данъци от заплати, в които са включени осигуровки – там има буфер, който е по-голям, отколкото в страните с прогресивен данък. Страните с плосък данък харчат 12% повече от държавите с прогресивен данък.

С увеличаването на максималния осигурителен доход ще се финансира увеличението на пенсиите.

Поставеният срок на България да се откаже от въглищата вероятно е избран защото Германия посочи, че до 2039 г. ще се откаже от въглеродните емисии. Аз по-скоро бил дал срок – 2049 г., защото това е срокът на Полша.

Станчев посочи и че е изненадан от това, че в планът за възстановяване не е спомената патентованата технология, разработена от Института по органична химия за производство на електроенергия от сероводород. Чрез нея може да се произвежда електроенергия, която да е равна на 10% от общото потребление в ЕС и Великобритания.  

Повече за метода - гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то няма как да е Виденов не управлява. Ще е Радева зима. Чегъртащо се лято и есен с Радева зима. А на пролет чегъртането на България продължава от чалгатрони, червени, лукойл, пак същия картоф за президент и няма и да има гласуващи за тиквата щото ще ги броят едни проценти 3 месеца и ще го изкарат на минус тиквоня. Мдаааа-Каманисти сър.
36
1
 
1
 
! Отговори
фен(бивш) преди 2 години
Има начини(хора),де се оправим,но нали знаете,лафа,ТРЯБВА,ДА ТИ/НИ Е ГАДНО.
35
3
 
2
 
! Отговори
Пука ми за вас... преди 2 години
...Работя в чужбина и съм на собствено парно....а вие шараните ДГД...!
34
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Естествено че идва Радевата зима! Ще се отличава по ...първо, че банките не са вече собственост на назначени ДС-ченгета; второ, че Българинът вече в далеч по-богати опарил се/КТБ/, и трето, че вече сме членове на ЕС и КГБ номерата вече не вървят,колкото и някои да се напъват ! Макар, че някои ще го разберат по трудния начин!
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямяло да има Виденова. Цените на тока щели да се дигнат от 20 до 40% Ами ще има половин Виденова зима. Със седмичната си заплата при Виденов купувах един хляб, сега ще купувам 2 хляба. Кеф.
32
2
 
9
 
! Отговори
Помнещ едно време преди 2 години
Когато комунисти са на власт,винаги имаше дефицит на много неща. Макар и да се произвеждаше електроенергия и изнасяше в чужбина,често спираше тока. Затова си пазехме газените лампи. Когато комунисти управляват,винаги ще е така. Но те все с другите се оправдават.
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има Видинова зима, но е много вероятно да има Радева зима.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да е Виденова ,а Радева.
29
1
 
8
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Надали има заплати в администрацията ,които да са се увеличили двойно от миналата година. Още повече два и половина пъти .
28
0
 
6
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
спекулациите няма да се сбъднат,това на са спекулации ,а вече е факт,тоя на коя планета живее или взима 15 К заплата ?
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хурката на Радев без вазелин та зима ще е така
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 - Аз за горивото имам решение - ще направим партия, ще станем във властта и епремахнем акциза - готово!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Реалист- Ръст от 158% двойно и половина".
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма, за кой си държи паричките в чужда банка или в крипто ...
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя и Рашков се познават от кварталната кръчма
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам защо хората вярват на Рашковите празнодумия за заложените бомби от Бойко. То излиза, че Бойко е пророк и е пророкувал, че два пъти няма да има правителство и до ноември ще управлява Радевото служебногонци? Просто отново оправдания от Рашков и компания.
21
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Значи, няма да бъде Виденова зима, а ще бъде само Радевата зима . Икономиката едва наваксала спада от миналата година, но нейният ръст било една от причините за инфлацията? Ръст на заплатите 158% , хич не мога да го приема,че е почти "двойно"! Не му знам сметките на този, но едно време сякаш, повече го уважавах.
20
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли още едно място за ГЕРБджиков в Столична голяма община?............Столична община стана Дядовата ръкавичка за некадърни изгонени гербери.........Винаги има място за още един уволнен некадърен гербер........
19
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радевата зима иде и тя ще по-срашна и от ония бродниците от Игра на тронове -те ще са като детски кукли в сравнение със сурвачката на Зеления чорап
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да продължам ли със сметките за началото на 2022, когато дядо Радев ще ни сурвака здравата и мъжката ще ни го налузи