Почитаме подвига на Христо Ботев

146 години от гибелта на поета и революционер
2 юни 2022 07:30, Петя Славова
42
Почитаме подвига на Христо Ботев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 2 юни България се прекланя пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, припомня Bulgaria ON AIR.

Възпоменателни церемонии по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета революционер ще има в цялата страна. С традиционното всенародно поклонение на връх Околчица във Врачанския балкан ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Още по темата


По повод 146-ата годишнина от гибелта на Ботев в родния град на поета - Калофер, ще се състои митинг-поклонение. Преди това по традиция от Националния музей Христо Ботев с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета.

Точно в 12 часа с минута мълчание ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Христо БотевBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
Роза преди 1 година
За мен лично Ботев е преди всичко гениален поет-родолюбец.От всички негове стихотворения най-много харесвам "Хаджи Димитър".Защото пресъздава една приказна картина,в която почти физически чувстваш описаното в нея-и мъките на ранения юнак,и тихия нощен полъх,и звездите,и чудните неземни същества-самодивите в бяла премяна,и цялото състрадание на природата към човешкия подвиг.Няма да се роди вече такъв гениален поет в България,за съжаление!Сега времената са други и "идеалите "са други!
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все по-често се говори за това от кого е убит Ботев, но всъщност няма значение. България има нужда от национални герои и това е важното. Да не би всички герои по света да са "свети води ненапити", че някои даже са далеч от героичното, но хората си ги почитат и тачат. Така трябва. Поне за малко и ние може да покажем смирение, почит и единение.
32
3
 
3
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Нито е имало потеря след четата, нито сражение...Ей така, в гората изведнъж убит...и най-вероятно от някой(някои) от своите. Жалко, но факт.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди да умре Никола Обретенов на 90 годинаи един от последните очевидци за смъртта на Ботев гогато за последно го питат как умря войводата казва нека остане тайна това срамно дело ако кажа истината ще лепна петно на България
30
3
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Минусите , сложени на думите на Ботев , ясно показват защо днешния Български народ е беден, както финансово, така и духовно !!!___Днес има леснодостъпна информация и всеки може да провери какво е било мнението на Бъгларските революционери към русия, но русУфилите предпочитат да потъпкват България и Българските революционери, отколкото да прозрат Истианта !!!
29
4
 
1
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Трябва да бъде приет закон с които да се регламентира като престъпно деяние опетняването на паметта на националните герои като Ботев и Левски, а след това всички *** на ЛГБТ и рашките които пишат обиди по коментарите да бъдат издирени и пряко по йу туб да бъде излъчвано тяхното и3HACилBAHE!!!
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста тъмноти има в нашата история категорично Ботев не е убит от турците има разкази на очевидци как са го разтреляли от упор неговите другари
27
5
 
6
 
! Отговори
Ти умря напразно преди 1 година
Христо, ти умря, напразно брат, също като Караджата. Кога си слезнал, тъй на козлодуйски бряг, требеше да палнеш и селата на раята, не по турците да стреляш ти, чи то болгарският враг - и тогаз и днес е се един. И ако в турците го видим само, ще сгрешим! Стаен е той и в простата рая, коят плоди се в плевни скрита, но кога изгрей виделина, да управлява, тя се нагласява! А теб с фанфари и сирени, пак ще те почитат, но като тебе един не иска днес да бъде!
26
0
 
7
 
! Отговори
Ццццц преди 1 година
Днес се почита човек, чиято смърт показва отдадеността му към каузата българите да си върнат държавата. Коментарите тук повдигат въпроса дали всъщност си е струвало това да се случи.
25
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това виене е излишно и безумно Не нужно
24
14
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Христо Ботев -"Българите са жертва на руския варварски деспотизъм" !!!___Това са думи на Българскяи революционер, отдал живота си за нашата свобода !!!___Който сложи минус е предател !!!
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21, егати иронията. да мразиш руснаци и накрая те да те освободят
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22Глупости!
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за момчето!Младо курбан станало!Предаден и убит от своите!
20
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До Анонимен 16/ КОГО ЛЪЖЕШ ТИ БЕ! НЕ СИ ЧЕЛ ЗА ЛЕВСКИ ТА ДА ЗНАЕШ ТОЧНО КОЛКО Е МРАЗЕЛ РУСНАЦИТЕ И АЗ НЕЗНАМ ЗАЩО ГИ Е МРАЗЕЛ ТОЛКОВА РУСНАЦИТЕ ! И ТОВА Е БИЛО ОЩЕ ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ НА ВЛАСТ В РУСИЯ! ТИ НЕЗНАЕШ ДОРИ КОГА СА ЖИВЕЛИ ЛЕВСКИ И БОТЕВ! ТЯХНОТО ВРЕМЕ Е МНОГО ПРЕДИ РУСИЯ ДА СЕ ПОЯВИ В БЪЛГАРИЯ!
19
3
 
4
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Като гледам, нашите политици са готови смело да плюят и на Ботев. Щом в съседна РСМ вече стиговете му се броят за "македонски народни песни" :)
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ботев се събужда от кома претърпена от куршума в главата, слиза от планината и отива в близкия хан. 'Спечелих ме ли?', пита Ботев бармана? 'Да', му казва бармана. 'Евала, сипи една ракия!', заръчва Ботев. 'Ракията е 10 копейки', отговаря бармана.
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Рассия ни е освободила, нормално е Рассия да ни управлява. И тя не е спряла оттогава.
16
4
 
9
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Поклон и вечна благодарност към великите синове на Майка България!
15
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ботев и Левски = руски агенти