ФЕД, фиксинг... и баба ще ги знае с Bloomberg TV Bulgaria

Броени дни остават до старта на бизнес новинарския канал
Обновена: 14 окт 2015 14:05 | 14 окт 2015 13:49, Екип на Dnes.bg
33
ФЕД, фиксинг... и баба ще ги знае с Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bulgaria ON AIR

Броени дни остават до старта на Bloomberg TV Bulgaria. 19 октомври е датата на старта на единствения бизнес новинарски канал, насочен към широката бизнес общност в България, към младите и предприемчиви българи и към всички, които не спират да търсят успеха.

Всеки ден Bloomberg TV Bulgaria ще предоставя бърза, задълбочена и достоверна информация за икономическите и финансови процеси и събития по света и у нас, както и за отражението им върху живота на всички българи.

Журналистите, експертите и анализаторите на Bloomberg ще се включват пряко в ефира на Bloomberg TV Bulgaria от Лондон, Ню Йорк, Хонконг и други градове по цял свят всеки ден. Програмата на канала ще се излъчва в HD качество, от високотехнологичното ново студио в София.

Автори на българската програма на Bloomberg TV Bulgaria са журналистите, спечелили доверието на зрителите с работата си за Bulgaria ON AIR през изминалите четири години, както и редакторите на водещия сайт за финансови новини и информация Investor.bg.

Защо Bloomberg реши да предприеме тази стъпка в България? Отговорът на тези и други въпроси търсим от Георги Бисерински, единия от двамата изпълнителни директори на Bloomberg TV Bulgaria. Зад гърба си 40-годишният предприемчив българин има успешна кариера на журналистическото поприще, но и като управител на компания, занимаваща се с капиталовите пазари. Завършил е финанси и банково дело в УНСС. Но да се върнем към въпрос, а именно: Защо Bloomberg трайно вече е в България?

Две неща са водещите неща за Bloomberg. Първо, те виждат смисъл и потенциал за развитие на този телевизионен канал у нас и сътрудничеството, което досега е имало с Bulgaria ON AIR, което в годините е дало много добри резултати.

Във времена на криза има ли шанс един чисто икономически канал да изведе и покаже на зрителите българското лице на бизнеса. Да покажем пред света, че и у нас има добри практики?

Проектът, сам по себе си, е доста амбициозен, не само като инвестиция, но и като ниша, в  която се позиционира. Аз лично смятам, че има достатъчно голяма аудитория у нас за подобен канал, имайки предвид какъв е трафикът в сайта Investor.bg, а и като цяло в онлайн икономическите издания у нас. Смятам и съм сигурен, че има достатъчно грамотна аудитория, която се нуждае от актуална информация, която е свързана не само с България, а и със света, защото в глобалния свят, в който живеем, ние като българи сме зависими от решенията, които се взимат от водещите икономически сили в света. Например промяната на лихвените проценти се отразява на доходността на облигациите, което пък рефлектира върху цената на родните облигации. Такива решения са валидни и за нас, за всички българи. Ето ви един пример, днес ФЕД ще гласува промяна в лихвените нива и на пръв поглед това не влияе върху нас, но това ще се отрази върху облигациите в глобален аспект, което ще рефлектира и върху цените на българските книжа, върху лихвата, по която всички ние, българските граждани, а и бизнесът, се финансират.

Как една строго икономическа информация, която наглед е скучновата, може да бъде преведена на разбираем език, така щото и бабите на село да разберат за какво става дума?

Лично аз нямам притеснение, че ще останем неразбрани от аудиторията, защото хората, които правят телевизията, са експерти с дългогодишен опит, а и начинът на поднасяне на информацията ще е разбираем, гарантирано.

Питам ви, защото отново се хващам за бабите от преди малко. Те не знаят какво е тренд, ФЕД, фиксинг, но пък сигурно ги вълнува дали като се подпомагат дребните производители с евросредства, дали и те няма да вземат някой лев за нивите си от 20 декара, засети с лук, например?

Съгласен съм, но именно това е ролята на журналистите в Bloomberg TV Bulgaria - да поднасят икономическата информация на достъпен език. На език, който да показва на зрителите ефекта от тези решения.

Да попитам по друг начин, има решение например на ЕК, която отпуска няколко милиона евро за подпомагане на селските райони. Подобна информация ще бъде ли пречупена от репортерите на телевизията - да се отиде на терен, на място, в някое село и да се попита дребният земеделския производител: И какво от това?

Идеята ни е тази икономическа информация – за пазарите, за развитието на световната икономика като цяло, за еврофинансирането също, което касае бизнеса, да бъде пречупено през истински истории - земеделецът примерно да разкаже за спънките в бизнеса си, за развитието си, за надеждите му за бъдещето. За да може българинът да разбере, че нещата не са толкова сложни, защото не всичко е таблици и схеми, а че всичко е достъпно, и всеки, който положи усилия и е достатъчно предприемчив, може да се възползва от еврофондовете, например.  

Как гледа конкуренцията у нас на стартиращата до дни Bloomberg TV Bulgaria?

С респект. Респектира ги присъствието и историята но Bloomberg, респектира ги и професионализмът на хората, които работят тук. Но най-вече ги респектира това, че най-мощната, най-влиятелната икономическа медия в света стъпва в България и зад нея стоят доказани специалисти. Гаранция за успех е и активното участие на журналистите, работещи в Investor.bg, тяхното участие е много ценно, с годините натрупан опит. Различното и интересното при нас за хората, които се интересуват от капиталови пазари, ще бъде това, че  ще имаме включвания от всички регионални представителства на Блумбърг, ситуирани в различни точки на света. Ще имаме ексклузивни коментари и анализи на случващото се, отделно от несекващия информационен поток.

Т.е. ще покажем на българските бизнесмени как се случват нещата на запад, по света, така че и те да копират, а и да приложат положителните практики за бизнеса си у нас?

Точно така, това е една от мисиите ни, да покажем, че нещата могат да се случват. За нашите зрители ще направим много по-видима работата на институциите и капиталовия пазар.  И тя ще стане разбираема за по-широк кръг от хора. Искаме българският зрител, българският бизнесмен да разбере, че България, че икономиката ни не е един откъснат оазис. Напротив, ние сме част от глобалния свят  и процесите, които протичат, рефлектират върху българската икономика, върху живота ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съветските *** са активни, както винаги. Не искат образование, не искат информация, не ги интересува света. Всичко се свежда до мотиката.
12
2
 
1
 
! Отговори
шизофрения преди 8 години
Хванаха го да пребива руски *** в Сеул Южна Корея с Нобеловата си награда по икономика , умно момче ........
11
0
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
А бе какво стана с Уол Стрийта, озни дето правеше милионите...
10
1
 
2
 
! Отговори
До5ти пети сульо преди 8 години
и какво те вълнуват световните котировки бе мамин *** след като живееш в последният коптор на ъгъла на географията пазарите и цивилизацията.Винаги са ми правели впечатление суульовци считащи се за просветлени понеже чули бнещо.МиБлумберг си има официален канал бе *** там от 100х е безплатен и само котирповки
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безполезен канал за *** тук за батко,братко и мафия обичайните правила за правене на бизнес на светлинни години от практиките в цивилизовантеи държави с които работи Блумбърг.Тук нито има пазар ни борсова търговия ни истинският смисъл възможност за какв и да е инвестиции
8
3
 
4
 
! Отговори
Aquarius преди 8 години
Очаквам ви с нетърпение. Присъствието на Bloomberg в България би довело до нужното разнообразие и качество на медийния пазар. Успех и дано не ни разочаровате!
7
2
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Трийте, трийте коментари!Хората вече не се връзват на лъжи, семки и бонбонки ;-)
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баба на село знае, че работата не ще молитва и трендове, а мотика. После, с трендовете и капиталовите пазари от същата тази работа за нея нищо няма да остане. Хич не подценявайте бабите. Пари с труд не се правят, пари се правят с ограбване на труда на другите.
5
2
 
14
 
! Отговори
Васил преди 8 години
До АнонименАми то това е хубавото, че Блумбърг не е телевизия, която е таргетирана за обикновения зрител. Все пак е икономическа телевизия, в която задълбочено се обсъждат котировки, акции и идекси. Има много телевизии, които дават турски сериали, нека има една стойностна, която дават сериозни неща.
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи гледам телевизия със седмици напред защото вече я имам.
3
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво му дреме на обикновения зрител за някакви си борсови индекси и котировки ?? Да не би като падна цената на петрола някой у нас да го усети. Лукойл си чеше както си знае.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Блумберг ще има ли онлайн стрийм?
1
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дааааааааааааа, пропагандата се засилва, ще се лее и ще ни приспива от екрана колко глобалния пазар е либерален и удобен. Просто за да не плачеш толкова, когато ти вземат и последните стотинки, а да бъдеш щастлив, че спомагаш за "развитието" (разбогатяването) на една определена каста. И да се гордееш, че правиш богаташите щастливи!!! Ммммм-да, явно нещата са толкова безнадежни, щом се налага от телека да ни "настройват"! Явно се канят да ни ограбят и последните стотинки! Днес чета за нов заем...