Първите българки, които са променили историята

Кирил Божилов разказва историята на първата българска акушерка
12 мар 2017 07:47,
10

Гост на "Провокативно" по Bulgaria ON AIR на 12 март е писателят Кирил Божилов, който разказва за съдбата на първата българска акушерка Христина Хранова. Освен че е изродила над 3000 деца, Хранова е воювала за свободата на България в Шипка, Шейново и Стара Загора с пушка в ръка.

След Освобождението, в началото на ХХ век, Хранова остарява самотна в абсолютна нищета, оставена без никакви помощи. Ето защо тя отправя молба да й бъде отпусната малка пенсия, с която да може да преживява, но такава й е дадена 10 години по-късно.

"За съжаление синовете на България не й обръщат веднага внимание, протакват решението", каза Кирил Божилов. "Най-после през 1918 г. й отпускат една съвсем малка пенсия от 60 лв. Какво са представявали 60 лв. тогава? Тя е могла да си купи един метър басма, един килограм сирене, захар, един сапун за пране и по един черен хляб – пенсия, колкото да не умре от глад и студ. Живяла е 4 години така, доволна, че не е умряла от студ и глад. Била е самотна, не е имала свое семейство. Изпращат я до гробищата нейни бойни другари – гроб без паметник, отдавна забравен, заличен завинаги", разказа още той.

Гледайте разказа за трагичната съдба на Христина Хранова в "Провокативно" в неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
10
 
! Отговори
До Сама си е виновна преди 7 години
За съжаление, ти си прав.Такива примери има и от по-близкото ни минало.Аз добре си спомням разговорите на най-възрастните си роднини и някои техни приятели. Обсъждаха, че навремето се е знаело в кое семейство има комунист и когато кварталът е осъмвал с разпръснати позиви са си знаели "кой им е майсторът".След 09.09.44,"прогресивните" изведнъж станали много.Бивши бранници настоявали, че в гимназията са правили много повече "леви провокации" в сравнение с ремсистите и се уредили за активни борци
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КлмТи пък!Те вече и протести организират, ако някой им направи забележка, че когато помъкнат и бебето си в МОЛ-а, не го кърмят в специално осигурените за тази цел стаи, ами сядат на най-оживеното място и не им пука!
8
0
 
20
 
! Отговори
У нас преди 7 години
Така се отплащаме на героите. Левски сме изоставили, Ботев ние сме си застреляли и сега ние търпим цялата тази крадлива *** да ни мачкат. Ама важното е да съм по-добре от съседа и ракята да е на ниска цена.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Podobno e zabraven i Vulchan voivoda,koito e platil na ruskiyat car v zlato 3 golemi koraba,za da ni osvobodyat ot turcite i nikoi nikoi nikoi ne go spomenava nikude,osven imaniarskite istorii.Inak kak mislite che trugva 500 hilyadna voiska da ni osvobojdava.Bilo e biznes
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трагична съдба, която по някакъв начин ми напомня съдбата на България...
5
3
 
14
 
! Отговори
Lan преди 7 години
Да бе, няма :). Аз пък смятам, че съвременните медицински сестри и не малко от лекарите точно така оцеляват...някак си! Изпълнявайки най-хуманната професия. Така че сега също има добри хора, човек просто трябва да се огледа!
4
1
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Това е съдбата на наивниците в тази т.н.държава.Тогава,сега и винаги.
3
2
 
40
 
! Отговори
сама си е виновна преди 7 години
Трябвало е да знае,че тоя народ не ще свобода,а далавера!Така си отива и майката на Левски!Винаги революциите са правени от честните,а след тях тарикатите са мажели филиите на готово!
2
0
 
24
 
! Отговори
Клм преди 7 години
До 1 Забити до печката?Освен майки и баби, други там няма. Всичкото е у Мола, оти трбе да го видат там иначе н е фешън.
1
10
 
13
 
! Отговори
Анонимко преди 7 години
Няма вече такива жени у нас, само забити край печката и напомпани силиконки.