Последните думи на украински граничари към руския флот: Майната ви!

13 души загиват след като островът е бомбандиран
25 фев 2022 21:26, Нели Христова
254
Последните думи на украински граничари към руския флот: Майната ви!
Снимка: БГНЕС

Украински войници, които загинаха, защитавайки остров в Черно море от въздушна и морска бомбардировка, заявиха на офицер на борда на военен кораб на руския флот да "отиде на майната си", когато бяха помолени да се предадат.

13 граничари бяха на "Змийския остров" - скалист остров с площ от около 40 акра, собственост на Украйна, който се намира на около 300 км западно от Крим, когато руските войски бомбардираха острова в четвъртък.

Всичките 13 войници загинаха, след като отказват да се предадат, съобщиха украински власти.

В обръщението си след първия ден от нахлуването в страната му президентът Зеленски обяви, че посмъртно ще награди всички войници с наградата Герой на Украйна.

"Всички граничари загинаха героично, но не се отказаха", каза Зеленски.

Появи се аудиозапис, за който се твърди, че е документирал размяна на реплики между украинските граничари на "Змийския остров" и приближаващия кораб на руския флот. Руски офицер казва на украинските сили на острова да "оставят оръжията си".

"Това е военен боен кораб. Това е руски военен кораб. Предлагам ви да оставите оръжията си и да се предадете, за да избегнете кръвопролития и ненужни жертви. В противен случай ще бъдете бомбардирани", казват руснаците по военноморски радиоканал.

След кратък период на мълчание украински офицер отговаря: "Руски военен кораб, върви на майната си".

Аудиото е публикувано от множество медии, включително украинския онлайн вестник "Украинская правда", и е споделено в социалните мрежи от Антон Херащенко, съветник на украинското министерство на вътрешните работи.

Съобщава се, че руският флот е бомбардирал острова с палубни оръдия, преди да изпрати войници на брега, за да поемат контрола, според Maritime Executive, позовавайки се на доклади на местни медии.

Змийският остров – известен като остров Zmiinyi на украински – се намира близо до украинското и румънското крайбрежие по Черно море и преди това е бил обект на териториален спор между двете страни.

На острова е разположена морска изследователска станция, а нейните морски граници обхващат зона, за която се смята, че е стратегически важна за ресурси, включително петрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
13
 
45
 
! Отговори
Bon Jovi преди 2 години
Имате ли представа от колко години Путин предупреждава за този конфликт НАТО а те само продьлжават на изток? От около 15 години...Не всички си продават дьржавата и бягат вДубай...Има и истински лидери
111
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните им думи преди да се предадат. От утре застудява и тролската армия ще се концентрира и консолидира, с бързи излази до денонощния.
110
63
 
36
 
! Отговори
РР преди 2 години
Запада никога не я анексирал чужди територии, роби руски. Където и да е бил абсолютно никого не е твърдял, че някоя държава няма право да съществува . Руските фашисти сте най-гадната смрад на света! Часа ви наближава !
109
20
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде бяха драскачите като нападнаха Ирак, Сирия, Либия и още сума ти държави, неудобни на западните кръ во пийци?!?! Както казва Байдън ще се бием с руснаците до последният украинец...
108
24
 
61
 
! Отговори
До ББ преди 2 години
Превръщането на Украйна във враг не беше дело на Путин, а на американците. Трябва да признаем тази заслуга на крав-арите, те умеят да разделят и владеят.
107
50
 
21
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Путин нанесе най големият позор в историята на Русия,за векове превърна украйнският Народ във враг,краткосрочните са бе значение,той извърши нещо чудовищно...направи война гражданска,Нато задължително изпратете армия в защита на Киев...останалото е...така едни зависими и страхливи родиха хитлер...вървите по техният път...реални армии в защита на Киев...само путин ли има ядрени?...ами напомнете му...заявете решителност,използвайте ги ако е необходими...отказвам да съм роб на луд с ядрени и замъци
106
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега на укрите им остава единствения изход да бягат в някоя пропаднала балканска държава на север от Гърция и на юг от Румъния.
105
16
 
28
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 165Ми какво чакаш бе цър'вул атлантически, вземай пушката и отивай да се биеш за тези дето мачкат българите в Одеска област. НАТО-вците и без това ВИНАГИ сте мразели България и българите.
104
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това се оказа измислица и към момента на публикуването на статията в днесбг вече беше известно, че е лъжа. Което означава, че днесбг целенасочено публикуват фейк-новина. Не говори добре за никоя медия, дори да е мизерния днесбг.
103
0
 
19
 
! Отговори
Марк Рюте преди 2 години
Лъжата в политиката не е грях!
102
14
 
27
 
! Отговори
Смук преди 2 години
Стига пропаганда, има клипове как руската армия атакува и ги пленява. Не са умрели
101
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИ, СЪБУДЕТЕ СЕ ...Има опасност от нападение срещу някой от съюзниците, поради това отправяме посланието за действието на чл. 5 от Вашингтонския договор. Съюзниците по източния фланг са много притеснени, те са близо до Украйна, граничат с Русия, тази. Цялата ни е да запазя мира, да предотвратим друго нападение, поясни Столтенберг... БЪЛГАРИЯ Е НАТО, А СЛЕД КАТО Е ЗАДЕЙСТВАН ЧЛ.5 ОТ ДОГОВОРА, ЗНАЧИ ИМА ОПАСНОСТ ОТ РУСКА НАПАДАТЕЛНА ВОЙНА И ЗА НАС, БЪЛГАРИТЕ, И НАШАТА ДЪРЖАВА.
100
9
 
22
 
! Отговори
България преди 2 години
СПОРЕД МЕН ДОИДЕ ВРЕМЕ ДА СИ ХОДИ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО. ОСТАВЯШ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ХОРА БЕЗ ПРЕПИТАНИЕ САМО ДА ТЕ ВИДЯТ КОЛКО ХУБАВО БЛИЖЕШ ***.
99
8
 
20
 
! Отговори
България преди 2 години
ТОЯ КИРЧО СЪВСЕМ СА ГО ПРАСНАЛИ ОТ ЗАД.КАК ЩЕ РАБОТЯТ СЕКТОРИТЕ ТУРИЗЪМ И ТЪРГОВИЯ БЕЗ САМОЛЕТИ......МАЙ ТРЯБВАШЕ ДА МИСЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ А НЕ ЗА АМЕРИКА.
98
9
 
24
 
! Отговори
киро педалов преди 2 години
Смотания киро педалов е затворил въздушното пространство за руски самолети.Просто киро, кога ще обявиш война на Русия и Китай взети заедно. Чичко Шорош тъй е сподел в последните тезиси, че трябва. Къв си ти че говориш от името на България, предател смотан?
97
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега цяла Европа ще се възмути, че след като украинците са предложили да се погрижат за майките на руснаците, те вместо да се покажат солидарност и да сложат евро *** в цветовете на дъгата са стреляли. Не ги е срам. А можеха да запеят одата на радостта и да боядисат руския кораб в няколко цвята. Я веднага санкции.
96
5
 
22
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Оказа се фейк, че и го коментираха западни медии.
95
9
 
14
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
почитателите на "преклонена главица сабя не я сече" никога няма да разберат какво е да пратиш флагмана на черноморския флот нахой. щото са от типа, дето топи, кълне и като види че бият някой се редят и те да ритат. "нация техническа, с интелигентност над средната"
94
8
 
12
 
! Отговори
Teo преди 2 години
Си Ен Ен - Украйна каза, че 13 войници са загинали. Ще им дадем медал.Ер Те точка ком - 82 войника от украинската армия на змийския остров са се предали. При акостиране ще бъдат пуснати след като подпишат декларация, че няма да нападат руски войски. Надявам се вторите да са прави. А после зеленясалия да им раздаде на тия 82 човека 13 ордена на случаен принцип! Важното е да са живи!
93
1
 
2
 
! Отговори
Американец преди 2 години
До До 122Американец под прекрати съм бе лимон!