Последните думи на украински граничари към руския флот: Майната ви!

13 души загиват след като островът е бомбандиран
25 фев 2022 21:26, Нели Христова
254
Последните думи на украински граничари към руския флот: Майната ви!
Снимка: БГНЕС

Украински войници, които загинаха, защитавайки остров в Черно море от въздушна и морска бомбардировка, заявиха на офицер на борда на военен кораб на руския флот да "отиде на майната си", когато бяха помолени да се предадат.

13 граничари бяха на "Змийския остров" - скалист остров с площ от около 40 акра, собственост на Украйна, който се намира на около 300 км западно от Крим, когато руските войски бомбардираха острова в четвъртък.

Всичките 13 войници загинаха, след като отказват да се предадат, съобщиха украински власти.

В обръщението си след първия ден от нахлуването в страната му президентът Зеленски обяви, че посмъртно ще награди всички войници с наградата Герой на Украйна.

"Всички граничари загинаха героично, но не се отказаха", каза Зеленски.

Появи се аудиозапис, за който се твърди, че е документирал размяна на реплики между украинските граничари на "Змийския остров" и приближаващия кораб на руския флот. Руски офицер казва на украинските сили на острова да "оставят оръжията си".

"Това е военен боен кораб. Това е руски военен кораб. Предлагам ви да оставите оръжията си и да се предадете, за да избегнете кръвопролития и ненужни жертви. В противен случай ще бъдете бомбардирани", казват руснаците по военноморски радиоканал.

След кратък период на мълчание украински офицер отговаря: "Руски военен кораб, върви на майната си".

Аудиото е публикувано от множество медии, включително украинския онлайн вестник "Украинская правда", и е споделено в социалните мрежи от Антон Херащенко, съветник на украинското министерство на вътрешните работи.

Съобщава се, че руският флот е бомбардирал острова с палубни оръдия, преди да изпрати войници на брега, за да поемат контрола, според Maritime Executive, позовавайки се на доклади на местни медии.

Змийският остров – известен като остров Zmiinyi на украински – се намира близо до украинското и румънското крайбрежие по Черно море и преди това е бил обект на териториален спор между двете страни.

На острова е разположена морска изследователска станция, а нейните морски граници обхващат зона, за която се смята, че е стратегически важна за ресурси, включително петрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма глупост! Да погубиш така живота на 12 свои колеги за едното нищо! Тотална тъпота! Не е героизъм а глупост! Героизъм щеше да е, ако имаше някакъв смисъл от това действие, а то няма никакъв! Тъпота!
91
0
 
9
 
! Отговори
Имигрант преди 2 години
До АмериканецХубавото на тези войни е ,че напълнихме Европа а европейците ни плащат помощи и дават социални жилища докато ходиме на училище и се опитваме да се интегрираме във вашите Държави със супер стандарт осигурен от вашите данъци! Да живее САЩ и ЕС!
90
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИЯ ЗАТВОРИ НЕБЕТО СИ ЗА РУСКИ САМОЛЕТИ. Всеки руснак, който пише тук, е ВРАЖЕСКИ войник и е редно българите да му окажем отпор на всяка проруска пропаганда, която осъществява.
89
0
 
5
 
! Отговори
До 111 преди 2 години
В главата ти има блок на Люксембург, Молдова, Фариорски острови, Сомалия, Украйна и НАТО, и ако се задейства чл. 1 от правилника на клиниката ще ти направят лоботомия, напразно предполагам...
88
12
 
14
 
! Отговори
Американец преди 2 години
След нашите опити да предадем урок по 'Демокрация' във Югославия,Ирак,Либия,Сирия,Авганистан останаха разрушени държави със милиони загинали и ранени.. Това е демокрацията ни която е безрезерво и слепо подкрепяна от нашите съюзници и хуманисти в ЕС!
87
9
 
9
 
! Отговори
до 108-Ivan преди 2 години
Пиши по бързо защото това дето ти плащат да тролиш в рубли бързо намалява!Ние ви мразим безплатно,така,че ни е все едно.И след 10 години ще продължим да ви мразим!
86
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
браво на руснаците,бой по украинските фашисти които използват цивилни като щит
85
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна има военен блок с Полша и Англия и е кандидат за член на НАТО и ако влезне в НАТО, се задейства чл. 5 за нападение на Русия срещу Крим.
84
13
 
15
 
! Отговори
до 86 преди 2 години
Ако гледаш телевизии в момента от Япония ,Тайван та до САЩ и Европа вцелият свят вървят протести срещу руската агресия.Врагът ви сме всички разумни хора които обичаме свободата и мразим диктатори като Хитлер и Путин! Целият свят в момента е с Украйна! Помисли си само какво би се случило ако всички тези страни решат да изгонят руснаците живеещи там обратно в Русия,така както вие гоните украинците от Украйна! А би било справедливо да ги изгонят!Вие нали така постъпвате?
83
12
 
15
 
! Отговори
Ivan преди 2 години
Пълна пропагандна лъжа!!! Всички граничари са се предали и ще бъдат освободени! На видиото се чува и жена която ясно на видиото се вижда,че всички са живи и здрави вижте видиото! https://youtube/watch?v=Xs4XlVWd4UQКакви лъжи и неверни новини и не е учудващо след всички опити на Путин да се договори 8 години,че се стигна до тук. Всички и САЩ и Франция която уж се опитва да играе ролята на палрламентьор са манипулатори.
82
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според руското министерство на отбраната, обаче, всички защитници на острова, 82 човека, са се предали.
81
8
 
7
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Зеленски ще удари едно уиски за тези храбри войни с пура
80
3
 
5
 
! Отговори
Путиномисъл преди 2 години
Нападението е защита. Войната е мир.
79
12
 
16
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Последните думи на украинския граничар към руския военен кораб, заплашващ ги, бяха : "Русский военный корабль *** на х.й!"Бог да прости момчетата, те загинаха за Украйна! Срещу един полудял диктатор, който реши да прави велика русия. Няма да я направи, само ще лее кръв. ЗАЩО, БЕ?Трийте ме, рубладжии от сайта. Ще дойде и вашия ред.
78
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като знам как една рускиня хазяйка прецака младо семейство българи в София ми се иска жив руснак да не видя докато съм жив!Ей богу на руснаците всичките пари на света няма да има стигнат!
77
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна се бият за САЩ които поискаха да спрат руския газ и да помагат на американски кораби да блокират руските..
76
3
 
7
 
! Отговори
Зеленов преди 2 години
Изследователска станция обслужвана от,, граничари,,
75
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още една причина САЩ ,Европа и останалият свят да изгонят де що има руски навлек заселил се в страната им! Да вървят при любимият си вожд-Путин!Западните заводи в Русия да се закрият.Като огладнеят руснаците други песни ще пропеят!
74
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
92 Глупаво е да пропагандирате, че единствено руснаците имате монопол над човешките качества като ЧЕСТ, ДОСТОЙНСТВО, МЪЖЕСТВО, СМЕЛОСТ, ЛЮБОВ КЪМ РОДИНАТА и че никой друг човек от друга нация или етнос няма право да ги притежава, но... алкохола и наркотиците не прощават..Лекувайте се от злобата си към цивилизования свят..
73
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 84 Украйна подадоха молба за НАТО без Русия да ги напада . Загубиха Крим и викат НАТО за да нападне Русия